Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 94 (8623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Postul și beneficiile lui

Ceea ce consumăm zilnic contează. Multe studii au arătat că diferitele tipuri de alimente consumate pot afecta sănătatea. Când vorbim despre post, vorbim despre abstinența de la toate alimentele sau doar de la unele alimente și băuturi pe o anumită perioadă de timp. Mai mult decât conotațiile sale spirituale, postul este din ce în ce mai adoptat de către persoanele pasionate de bunăstare, de un stil de viață sănătos și beneficiile ce vin de pe urma acestui aspect.

Vă prezentăm în continuare sfaturile părintelui Sorin Adrian Mihalache: „Persoanele care postesc își îmbunătățesc mecanismele de neurogeneză, neurogeneza fiind procesul prin care se nasc noi neuroni în creierul nostru. Marele medic Santiago Ramon y Cajal, care în 1906 a primit premiul Nobel pentru medicină, a dezvoltat o teorie a creierului fix, și anume că după o anumită vârstă nu se mai întâmplă nimic în creierul nostru, neuronii mor inevitabil și continuu. Aproape timp de un secol medicina a susținut acest lucru, dar au apărut spectaculos rezultate ce au arătat că există procese de naștere a neuronilor noi la orice vârstă. Putem spune că postul ajută la înnoirea minții dintr-o perspectivă spirituală, creștină. Nu se înnoiește propriu zis mintea, dar se prepară suportul biologic, partea materială a corpului nostru care susține această activitate. Un al doilea proces care se leagă strâns de post este neuroplasticitatea. Aici am putea vorbi chiar mai bine de înnoirea minții în sensul că persoanele care postesc mai mult determină creșterea unei cantități de factor neurotrofic derivat din creier, care este un fel de asistent al plasticității cerebrale care înseamnă un vector foarte important în învățare. Al treilea beneficiu este scos în evidență în cartea „Miracolul telomerilor”, scrisă de Elizabeth Blackburn, laureată a premiului Nobel pentru medicină în anul 2009. Cartea are ca obiect de studiu telomerii – structurile de la capătul cromozomilor. Cea mai mare parte din celulele din corpul nostru se multiplică. Generațiile vechi de celule mor și generațiile tinere de celule continuă să slujească organismul cu pachetul de funcții pe care trebuie să îl aibă. Sănătatea noastră depinde de cât de corectă este această copiere celulară. Asistentul pentru copierea celulară îl reprezintă acest capăt al cromozomilor, respectiv telomerii. Persoanele care postesc își lungesc aceste brațe telomerice de la capătul cromozomilor facilitând o copiere celulară mai bună cu mai puține erori. De aici și legătura care s-a făcut în zona medicală între postire și longevitate.

Din punct de vedere psihologic, postul are un impact semnificativ pentru că metabolismul este direct influențat la persoanele care postesc și există o strânsă legătură între metabolism și starea noastră interioară sau dispoziția noastră. La mulți dintre copiii ce consumă o cantitate mare de carbohidrați proveniți din dulciuri, putem observa că ei au de multe ori o stare de agitație interioară, deoarece este legată mult de aportul de glucoză pe care îl au alimentele dulci și de faptul că neuronii se hrănesc cu oxigen și glucoză. Când avem multă energie în sistem, ne manifestăm foarte energic. Când reducem aportul de alimente se reglează acest nivel al glucozei și activitatea noastră generală este la foc mic, de aici și o anumită stare de liniște, de luciditate, de calm, de gestionare a emoțiilor și a impulsivității, de o anumită clarificare a autenticității noastre, lucru care se petrece de fiecare dată când postim.”,  ne spune părintele Sorin Mihalache.

Pe lângă beneficiile prezentate mai sus, vă mai enumerăm câteva:

Eliminarea reziduurilor metabolice se dovedește folositoare pentru prevenirea sau chiar ameliorarea unor tumori, a diabetului secundar, reumatismului, bolilor pereților vaselor mari de sânge, a diverse inflamații cronicizate.

După post se poate produce și o reechilibrare a percepției senzației de foame și de sațietate, organismul învățând să facă deosebirea între foamea adevărată și „psiho-foamea”, sau pofta de anumite alimente, de obicei de dulciuri concentrate.

Organele specifice metabolizării alimentelor, extragerii nutrienților și eliminării deșeurilor sunt mult degrevate în post și pot să-și curețe propriile depozite de toxine. Este cazul ficatului, rinichilor și vezicii urinare, pielii, veziculei biliare, tractului gastro-intestinal. 

Liber de aceste toxine, sângele este mult mai oxigenat, ca și țesuturile pe care le deservește, în special inima. Circulația odată îmbunătățită și intensificată, sângele are puterea de a curăța mai intens diversele depuneri din interiorul vaselor sangvine.

O alimentație de post echilibrează din punct de vedere hormonal. În plus, studiile științifice arată că alimentația de post ajută la stimularea hormonilor intestinali benefici care sunt responsabili pentru reglarea zahărului din sânge, a sațietății și a greutății.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Postul și beneficiile lui.
 Vizualizări articol: 5480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 31 voturi
Postul și beneficiile lui5.0531

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei