Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 85 (8614)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Traumele din copilărie

Când obținem tot ce ne-a lipsit când eram copii, avem tendința să devenim mai comozi și să ne bucurăm de realizări. Poate ne clădim o viață bazată pe stabilitate, siguranță, pace și predictibilitate. Poate avem o casă unde, în loc de certuri și conflicte, domnește dragostea, o casă în care cei mici sunt lipsiți de griji și ocrotiți. Faptul că avem în prezent aceste experiențe, deși ele contrastează cu trecutul nostru, este ceva terapeutic, ca un masaj al sufletului. Poate ne desfătăm la gândul că avem șansa să facem totul așa cum vrem noi, în loc să acceptăm imprevizibilul și toate comportamentele negative cu care ne obișnuiserăm în copilărie.

Ideea că facem lucrurile așa cum vrem noi ne dă șansa să ne îndeplinim ceea ce ne-am promis în copilărie. Anume că, atunci când vom avea propria noastră familie, nu le vom face altora ce ni s-a făcut nouă și nu vom îngădui să treacă și copiii noștri prin ce am trecut noi. Deși este un scop nobil, riscăm să uităm că etapa curentă prin care trecem este temporară și că schimbarea face parte, inevitabil, din viață. Ne lăsăm furați pe nesimțite de presupunerea că împrejurările din prezent se vor menține la nesfârșit.

Suferința din trecut ne poate face să ne agățăm cu disperare de prezent, mai cu seamă dacă ea cuprinde tot ce ne-a lipsit în copilărie. În acest caz, pe măsură ce timpul trece și survin schimbări, noi simțim că ele nu ar trebui să aibă loc. Devine greu să aducem la normalitate trecerea dintr-o etapă în alta și începem să ne simțim neputincioși, ca și cum trecutul se repetă, furându-ne iarăși ceea ce ne-a lipsit în copilărie. Astfel retrăim suferința din trecut. Este un exemplu despre cum putem suferi inutil când o experiență nedepășită din trecut ne face să ne simțim ca și cum schimbarea din prezent este traumatică.

Acest tip de suferință adesea merge foarte adânc. Dacă lucrează inconștient, ne poate face – ca orice formă a suferinței – să acționăm într-un anumit fel, de pildă, să căutăm să îndeplinim nevoile altora într-un mod care nu este sănătos sau cinstit față de ei. Se poate întâmpla așa când ne simțim atrași de anumite persoane fiindcă ne amintesc de altcineva. Este posibil și să avem așteptări nerealiste de la relațiile și persoanele din jur.

Deși ar putea părea ceva nevinovat, o consecință posibilă este ca ceilalți să se simtă copleșiți sau presați excesiv. În orice caz, a ne satisface astfel nevoile nesatisfăcute nu constituie o soluție pe termen lung și nici nu va duce la depășirea autentică și vindecarea acelor nevoi nesatisfăcute. Ceea ce încercăm noi să facem este să construim viața la care am visat în efortul de a ne îndeplini anumite nevoi. Însă nu este o soluție bună pe termen lung. Procedând astfel, viața noastră s-ar putea să fie ca o îmbinare nefolositoare de petice, în timp ce viețile altora ne-ar putea părea împlinite și nealterate.

Nu este nimic greșit în a căuta în prezent ceea ce ne-a lipsit în copilărie, e firesc și sănătos să o facem pentru a evita repetarea greșelilor din familia în care am crescut. Cu toate acestea, vindecarea adevărată a acestor nevoi nesatisfăcute nu va veni decât de la sinele nostru matur. Vom reuși să facem acest lucru identificând întrebările legate de nevoile noastre nesatisfăcute, întrebări pe care ni le-am pus în copilărie și cărora nu le-am găsit răspuns – adesea pentru că dezvoltarea noastră și abilitățile pe care le aveam, potrivit vârstei, nu o permiteau. Este nevoie să identificăm aceste întrebări, să le acceptăm și să le găsim răspunsul, căci ele persistă și, cu timpul, vor ieși iar și iar la iveală căutându-și soluția. Până când nu le dăm un răspuns și nu le rezolvăm, ne expunem riscului de a căuta răspunsuri prin intermediul altora. Astfel ne predispunem la dezamăgiri, întrucât ceilalți nu pot face ceea ce ar fi trebuit să facă familia în care am crescut. Ei nu se pot întoarce în timp să îndeplinească acele nevoi atunci când am fi avut noi trebuință. Sinele nostru adult va trebui să trudească la găsirea acelor răspunsuri. Abia atunci, după ce ne vom fi satisfăcut nevoile acelea, viața nu ni se va mai părea o îmbinare de petice, ci un întreg.

Nevoile nesatisfăcute și întrebările care le privesc își au rădăcina în neoferirea corespunzătoare a  nevoilor de care copiii și adulții au cea mai mare trebuință: sentimentul siguranței, dragostea, predictibilitatea și încrederea că ne putem baza pe faptul că aceia care ne poartă de grijă își vor îndeplini rolul. Un copil are nevoie să știe că poate conta pe părinții lui să îi satisfacă nevoile și să îl ocrotească. Disfuncționalitățile din aceste sfere fundamentale lasă urme adânci asupra copilului sau a adolescentului.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traumele din copilărie.
 Vizualizări articol: 3548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 19 voturi
Traumele din copilărie5.0519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei