Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 66 (8595)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cum se trăia în Pompeii înainte ca orașul să fie îngropat în cenușă?

Erupția masivă a vulcanului Vezuviu din anul 79 după Hristos este una dintre cele mai cunoscute tragedii din istoria omenirii. Chiar dacă au trecut aproape două milenii de la această tragedie, la Pompeii sunt realizate în continuare expediții arheologice și se fac noi descoperiri.

Arheologii scot la iveală noi lucruri despre modul în care se desfășura viața locuitorilor din Pompeii înainte de tragedie. Oamenii bogați ai locului dădeau petreceri monstruoase, cu diverse ocazii. În momentul în care o persoană împlinea vârsta necesară pentru a fi considerat adult, se dădea o petrecere.

Ba chiar pe o inscripție de pe peretele unui mormânt din Pompeii au fost descifrate detalii despre ceea ce pare a fi cea mai importantă petrecere de acest gen din Pompeii. Asta în condițiile în care au fost serviți cu mâncare nu mai puțin de 6.480 de oameni. Distracția la această petrecere a fost asigurată de peste 400 de gladiatori, care s-au luptat zile în șir. Din câte se pare, la această petrecere au luat parte aproape 30% dintre oamenii din populația orașului Pompeii de la acea vreme.

 

 

Dincolo de aceste petreceri, oamenii din Pompeii aveau un stil de viață destul de avansat pentru acele vremuri. O altă expediție arheologică a descoperit acolo o locuință în care se afla un dormitor. Acesta conținea un pat, un cufăr în care se aflau o farfurie și o lampă cu ulei, dar și diverse țesături. Lângă pat se afla o masă circulară pe care era așezată o cană de ceramică, o farfurie de sticlă și două cruciulițe.

Încă din acele vremuri religia era importantă, iar oamenii aveau cruciulițe și icoane. Pe un coridor din această locuință a fost găsit un dulap de lemn înalt de 2 metri, în care se regăseau ulcioare, amfore și farfurii de sticlă. O altă încăpere a fost transformată, la rândul său, în spațiu de depozitare.

 

Nu totul era lapte și miere în Pompeii

Din atestările istorice, deși Pompeii era un loc recunoscut pentru petrecerile monstruoase și pentru că viața oamenilor avea un nivel ridicat, nu toți se bucurau de același statut. Din acest motiv, în istorie aici au avut loc și numeroase revolte. Istoricii au descoperit și o criză de alimente care afecta la un moment dat o bună parte a populației de aici.

Cert este că viața a luat sfârșit în Pompeii după erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 după Hristos, care a acoperit orașul cu cenușă vulcanică care s-a depus într-un strat de 4-6 metri. În prezent, locul poate fi vizitat și este una dintre cele mai mari atracții turistice din regiune. În jur de 3 milioane de oameni ajung aici în fiecare an.

Despre această tragedie au fost făcute numeroase filme și documentare, dar cel mai cunoscut este "Pompeii" (2014). Filmul a fost regizat de Paul W. S. Anderson, iar din distribuție fac parte Kit Harrington, Carrie-Anne Moss și Emily Browning. Încasările filmului au fost de 119 milioane de dolari.

 

Locația este prezentă și în jocuri video, titlurile cu cele mai bune recenzii fiind "Pompeii: The Legend of Vesuvius" și "79 Pompeii". Subiectul nu este ignorat nici pe platformele cu jocuri de tip slots, un titlu apreciat fiind "Pompeii Megareels Megaways" de la Pragmatic Play. Slotul propune o incursiune în viața locuitorilor din Pompeii, astfel că printre simboluri regăsim obiecte din viața lor de zi cu zi, alături de elemente militare din acea perioadă.Sursa foto canva.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum se trăia în Pompeii înainte ca orașul să fie îngropat în cenușă?.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum se trăia în Pompeii înainte ca orașul să fie îngropat în cenușă?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei