Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 mar 2024 - Anul XXIX, nr. 64 (8593)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Modernizarea învățământului în comuna Mălini prin absorbția fondurilor de la Uniunea Europeană

În ultimii ani, administrația locală a acordat o importanță deosebită sistemului de învățământ și a demarat proiecte care au condus la modernizarea învățământului din localitate.

Încă din timpul pandemiei, când s-a pus problema învățământului la distanță, conducerea Primăriei Mălini a luat inițiativa și a demarat un proiect prin care fiecare școală a fost dotată cu sisteme pentru facilitarea învățământului la distanță, iar fiecare elev a primit câte o tabletă pentru a putea participa la orele online, astfel încât pandemia să nu afecteze situația școlară, iar elevii să aibă șanse egale.

Astfel, în anul 2022 s-a implementat proiectul Achiziții de echipamente TIC (Tehnologia Informațiilor și Comunicării) pentru unitățile de învățământ preuniversitar din comuna Mălini, județul Suceava, prin care s-au dotat toate școlile din comună cu 771 de tablete, 71 de laptopuri, 57 de sisteme All in One, 57 camere web, 5 camere pentru conferințe, 57 de table interactive și 71 de tablete grafice, materiale care au ajutat la buna desfășurare a activității într-o manieră modernă.

În anul 2023, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul Îmbunătățirea infrastructurii educaționale din comuna Mălini, județul Suceava, prin dotare specifică (Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe). Investițiile demarate prin acest proiect sunt direcționate către asigurarea condițiilor optime de derulare a procesului educațional și educativ-instructiv, prin dotarea cu mobilier adecvat specific vârstei elevilor și materiale didactice moderne. Mai exact, prin intermediul acestui proiect se va dota un laborator de informatică la Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” Mălini prin achiziția de 5 software-uri pentru mai multe discipline, se vor mobila 54 de săli de clasă pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial cu catedre, mese și scaune, pupitre individuale cu scaune, dulapuri pentru materiale, cuiere, dulapuri individuale pentru elevi, suport pentru planșe etc., după specificul fiecărei grupe în parte, se va înființa un laborator de chimie la Școala Gimnazială „Nicolae Labiș” Mălini cu un spațiu pentru 24 de elevi, la Școala Gimnazială Pâraie se va înființa un cabinet școlar de limbă și comunicare care va fi dotat cu cărți, planșe, hărți, portrete ale scriitorilor etc., la Școala Gimnazială Mălini se va dota o sală cu echipamente pentru educație fizică și sport cu capră pentru sărituri, ladă de gimnastică, trambulină, masă de tenis, palete, mingi etc. În acest moment avem semnat contractul de finanțare și urmează licitația pentru demararea proiectului.

La început de an, au început lucrările pentru proiectul implementat tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență privind Reabilitarea Grădiniței cu Program Normal Nr. 1 Mălini. Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Mălini este compusă dintr-un singur corp de clădire cu parter și etaj, având o vechime destul de mare. Această clădire va beneficia de lucrări de reabilitare din punct de vedere energetic și va cuprinde și următoarele categorii de instalații: instalații electrice interioare, instalații detecție incendiu, instalații supraveghere, instalații sanitare interioare, instalații termice interioare. Reabilitarea grădiniței va avea un impact social major prin îmbunătățirea calității învățământului și a calității vieții preșcolarilor din comuna Mălini, încercând totodată să stimuleze frecventarea cursurilor, reducând astfel tendințele de abandon școlar. Astfel, copiii vor avea un cadru prielnic și condiții optime pentru desfășurarea programului școlar.

Sumele alocate acestor proiecte provin prin absorbția de fonduri de la Uniunea Europeană ca urmare a proiectelor implementate în ultimii 4 ani. Cele trei proiecte menționate au o valoare totală de 5.658.822,02 lei, din care cofinanțare din partea UAT Mălini pentru partea neeligibilă în valoare de peste 824.000 lei.

Din bugetul local al UAT Mălini în ultimii 4 ani au fost modernizate la standardele educaționale actuale Școala Gimnazială Poiana Mărului, Școala Gimnazială Nr. 2 Mălini, Școala Gimnazială Pâraie, însumând o valoare de 1.330.483 lei.

De asemenea, la toate școlile de pe UAT Mălini au fost amenajate spațiile verzi.

Pe această cale, conducerea Primăriei Mălini dorește să mulțumească domnului senator Ioan Stan pentru implicarea și susţinerea de care a dat dovadă, cât și echipei formate din toți angajații din primărie care au participat activ la toate proiectele demarate în ultimii ani și care au demonstrat că împreună pot realiza proiecte care îmbunătățesc nivelul de trai al cetățenilor din localitate. Niciodată o singură persoană nu va putea realiza lucruri de unul singur, ci doar lucrând în echipă cu oameni care au același scop – modernizarea localității și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

 

                                                                                                 

Petru Nistor, primarul comunei Mălini

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Modernizarea învățământului în comuna Mălini prin absorbția fondurilor de la Uniunea Europeană.
 Vizualizări articol: 993 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modernizarea învățământului în comuna Mălini prin absorbția fondurilor de la Uniunea Europeană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei