Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 24 (8553)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protecția Copilului

Ușoară scădere a numărului de copii necăjiți, vulnerabili, în situație de risc, luați în grija statului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul copiilor necăjiți, vulnerabili, provenind din familii numeroase (unii în pragul abandonului școlar), copii abuzați, care trec prin traume greu de imaginat și care au beneficiat de măsuri speciale de protecție a scăzut anul trecut față de anul 2022.

Cel puțin așa rezultă din statisticile înregistrate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava.

La sfârșitul anului 2023, instituția de asistență socială suceveană avea în evidență 1.139 copii care beneficiau de măsură specială de protecție (cu 13% mai puțini copii față de anul 2022).

Un motiv pentru această scădere este colaborarea mai strânsă între instituțiile de protecție a copilului, serviciile de asistență socială de la nivelul primăriilor, familie, școală etc., colaborare care a permis ca unii copii să rămână în familie și să fie ajutați să depășească situația dificilă în care se aflau inițial.

Un alt motiv ar fi acela că 213 tineri din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, care au împlinit 18 ani, au ales iasă din sistemul de protecție și să solicite o indemnizație lunară.

Condiția pentru ca acești tineri să primească indemnizația lunară până la vârsta de 26 de ani este să facă dovada că urmează o formă de învățământ la zi sau au un loc de muncă (sau ambele).

Din cei 1.139 copii ajutați de stat, 516 sunt copii îngrijiți de asistenți maternali profesioniști, 289 de copii au primit măsura de plasament la familie lărgită, 44 de copii sunt crescuți în plasament la persoane fără grad de rudenie. Alți 166 de copii sunt îngrijiți în centre (servicii) de tip rezidențial din structura DGASPC Suceava, 124 de copii/tineri se află în plasament în centre (servicii) de tip rezidențial private.

 

  • Consiliere psihologică, consiliere juridică şi asistenţă socială

 

Sute de copii sărmani, provenind din familii dezorganizate, părăsiți de părinți sau copii orfani din tot județul sunt crescuți de „părinți de profesie”.La finele anului trecut, erau înregistrați în cadrul DGASPC Suceava 374 de asistenți maternali profesioniști, care sunt „părinți” pentru 516 copii care au fost luați în grija statului.

Directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, ne-a spus că 264 de copii sunt beneficiari ai serviciilor de zi, copii care frecventează un centru de zi, două centre de recuperare, acești copii fiind ajutați și de trei echipe mobile.

În anul 2023, 19 tineri care au părăsit sistemul de protecție au beneficiat de serviciile Centrului social cu destinație multifuncțională din Gura Humorului. De asemenea, 53 de persoane (31 de copii și 22 de persoane adulte) au avut nevoie de ajutorul personalului din cadrul Centrului multifuncțional destinat victimelor violenței în familie din Gura Humorului.

În cadrul Centrului destinat victimelor violenței în familie sunt amenajate cabinete pentru consiliere psihologică, consiliere juridică şi asistenţă socială. Scopul acestui centru presupune acordarea asistenţei, suportului şi consilierii victimelor violenţei în familie, care se confruntă cu dificultăţi sociale şi economice, sprijinirea integrării lor sociale şi identificarea unor soluţii de perspectivă.

 

  • A crescut numărul persoanelor adulte cu grad de handicap

 

La finele anului trecut, în registrele DGASPC Suceava erau înscrise 25.486 de persoane încadrate în grad de handicap, din care 2.499 sunt copii încadrați în grad de handicap și 22.987 de persoane adulte încadrate în grad de handicap.

În ultimii ani, a crescut numărul persoanelor adulte cu grad de handicap în județ DGASPC Suceava avea în evidență, la sfârșitul anului 2022, 21.948 de persoane adulte cu încadrare în grad de handicap, în comparație cu 21.529 de persoane adulte cu handicap înregistrate la finele anului 2021.

Tot la instituția de asistență socială suceveană sunt luați în evidență și 6.717 copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, proveniţi din 5.184 familii, din care 578 de copii au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 5.789 de copii au un singur părinte plecat la muncă în străinătate și 350 de copii au un părinte unic susţinător plecat la muncă în străinătate, date centralizate la finele lunii septembrie 2023.

 

  • Insuficiența serviciilor sociale de îngrijire a bătrânilor

 

DGASPC Suceava se ocupă și de cele 717 persoane asistate în centre rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și de cele 77 de persoane beneficiare ale serviciilor de zi (centru de zi și centru de recuperare).

Din păcate, reintegrarea în familie a unei persoane adulte cu handicap este foarte dificilă. Familia apelează la serviciile DGASPC Suceava pentru internarea într-un centru social a unui membru de familie bolnav atunci când se simte depășită, când nu mai poate să aibă grijă de acea persoană bolnavă, când aceasta trebuie îngrijită și supravegheată permanent. Sunt și cazuri în care copiii pleacă la muncă peste hotare și nu au cu cine să-și lase un părinte bolnav și atunci apelează la centrele de recuperare pentru persoane cu dizabilități. Mai sunt și cazuri de bolnavi aflați în situație de risc, unde primăriile de domiciliu și poliția intervin pentru internarea lor într-un centru social, pentru că sunt singure, fără nici un ajutor.

Din păcate, în județul Suceava sunt insuficiente serviciile sociale de îngrijire a bătrânilor la domiciliu, care ar putea acoperi o parte dintre serviciile de care are nevoie un bătrân neputincios, astfel că familiile sunt nevoie să ceară ajutorul centrelor specializate, unde „bunicii” să fie internați și îngrijiți.

În centrele de stat pentru adulți din județ locurile sunt limitate și nu se fac nici liste de așteptare, iar în centrele private sumele pe care ar trebui să le plătească „bunicii” sau familiile acestora sunt de multe ori peste posibilități. Mai mult, în aceste centre sunt liste de așteptare, astfel că speranțele de internare pentru un bătrân cu dizabilități într-un astfel de centru se reduc substanțial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ușoară scădere a numărului de copii necăjiți, vulnerabili, în situație de risc, luați în grija statului.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ușoară scădere a numărului de copii necăjiți, vulnerabili, în situație de risc, luați în grija statului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei