Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 1 (8530)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Tradiții

Urători la Primăria Fălticeni, pe 31 decembrie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe 31 decembrie 2023, în apropierea trecerii dintre ani, Curtea interioară a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, în fața noului sediu al Primăriei Fălticeni, a fost plină de urători. Cete din toată zona au sosit să-i ure pe primarul municipiului, Cătălin Coman, și pe viceprimarul Constantin Bulaicon. Primii ajunși au fost urșii din localitatea Rotunda, comuna Liteni. Deși nu au fost atât de numeroși ca la Festivalul de cântece, datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Sfântă-i brazda plugului”, „blănoșii” au avut un spectacol inedit, din care nu a lipsit urătura „cu mai multe cu minciunele, / Minciuni mari și gogonate, / Că la anu' avem alegeri, frate...”

O veritabilă lecție de cultură și pasiune, care a încântat ochii și inimile tuturor spectatorilor a fost Ansamblul de datini și obiceiuri din Leucușești, care a prezentat tradițiile și obiceiurile de Anul Nou. Programul a început cu plugușorul tradițional, care a scos în evidență un străvechi obicei agrar, care se practica și azi, și care este moștenit din generație în generație, urmat de jocul mădăniilor, jocul ursului, babelor, moșnegilor, care s-au subordonat cu o rigurozitate militară ofițerului care i-a condus, apoi de jocul mascaților, personaje inspirate din mitologia satului întruchipând cele mai bizare creaturi.

Un alt spectacol aplaudat de cei prezenți, mulți veniți acasă din alte țări pentru a petrece sărbătorile, a fost cel al urșilor din Bahna Arini. 

Deși în urmă cu câțiva ani, în fața Primăriei, își dădeau întâlnire cele trei cete de urși din urbea de pe Șomuz, din Oprișeni, Maior Ioan și 2 Grăniceri, în acest an, doar ceata urătorilor care merg deghizați în urși din cartierul 2 Grăniceri a mai reușit să se adune. Pentru că nu doresc ca acest obicei să dispară, urșii „bătrâni” au cooptat în trupă mulți tineri și chiar copii.

Nu au lipsit nici cetele mai mici de urători, formate în general din copii și tineri liceeni, care s-au oprit pentru câteva minute în fața Muzeului de Artă „Ion Irimescu” pentru a prezenta tradițiile de Anul Nou.

Primarul Cătălin Coman și-a întâmpinat oaspeții cu colaci și țuică.

 

Revelion în centrul orașului

 

Înainte de trecerea dintre ani, petardele și artificiile au transformat străzile din zona centrală în locuri asemănătoare cu un câmp de luptă, fiind acaparate de zgomotul asurzitor. 

Îmbrăcați adecvat pentru Revelion și „înarmați” cu câte o sticlă de șampanie, câteva mii de fălticeneni s-au adunat în ultimele 20 de minute ale anului 2023 în Piața „Nada Florilor”. Cei care au uitat de șampanie au primit câte un pahar de la vreo cunoștință sau de la alți binevoitori care aveau rezerve.

Cu buget de criză după măsurile de austeritate cerute de guvern, municipalitatea a fost nevoită să renunțe la organizarea spectacolului în aer liber.

Dacă la revelioanele de dinainte de 2020 oamenii s-au bucurat de 15 minute de spectacole pirotehnice, acum timpul a fost redus la mai puțin de 10 minute. Pe lângă focul de artificii organizat de primărie, în Piața „Nada Florilor” au fost lansate artificii și de petrecăreți.

După spectacolul de Revelion, în zona centrală a orașului au intrat angajații de la salubritate, care au avut de strâns câteva containere de cioburi, sticle, pahare și ambalaje de la diversele produse consumate.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urători la Primăria Fălticeni, pe 31 decembrie.
 Vizualizări articol: 357 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Urători la Primăria Fălticeni, pe 31 decembrie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei