Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 1 (8530)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Importanța nervului vag pentru sănătate

În creier există douăsprezece perechi de nervi cranieni, iar nervul vag e cunoscut ca al zecelea. Cuvântul vagus înseamnă „rătăcitor” și vine de la vagabond, pentru că rătăcește în aproape toate părțile corpului, afectând toate organele pe care le atinge. Stimularea nervului vag cu ajutorul unui dispozitiv asemănător cu stimulatorul cardiac implantat în piept constituie un tratament utilizat încă din 1997 pentru controlarea crizelor de epilepsie și de curând a fost aprobat pentru tratarea cazurilor de depresie clinică rezistentă la medicamente. Nervul vag poate afecta practic orice organ sau glandă din corp, cauzând durere, amorțeală și secreție de acid dacă este aliniat incorect sau tasat de coloana vertebrală.

Nervul vag e singurul nerv cranian care iese din cap și gât și ajunge la celelalte organe, până la colon. Acesta pornește din bulbul rahidian, continuându-se apoi în gât, piept și abdomen. Nervul vag este unic, întrucât conține atât fibre motorii, cât și senzoriale. Majoritatea fibrelor nervului vag sunt nervi parasimpatici, cu excepția ramurilor nervoase din gât, care merg la laringe și faringe. Inima, plămânii, splina, ficatul, stomacul, intestinele și rinichii sunt dotate cu fibre motorii ale nervului vag. Principalele funcții ale nervului sunt reglarea gustului, presiunii aortice, frecvenței cardiace și stimularea organelor și funcțiilor digestive. Dat fiind că nervul vag afectează corzile vocale, presiunea pe acest nerv poate cauza deficiențe de vorbire sau chiar muțenie. Presiunea severă asupra nervului poate avea drept rezultat inclusiv moartea, din cauza efectului său asupra inimii și organelor digestive. Multe cazuri de gastropareză, o afecțiune în care stomacul are nevoie de prea mult timp pentru a-și goli conținutul, sunt cauzate de fapt de presiunea pe acest nerv. În loc să iei pastile pentru balonare, arsuri și alte probleme cu stomacul, care nu tratează decât simptomele, pentru a îndepărta presiunea de pe acest nerv poți folosi manipularea coloanei și craniului sau presopunctura.

Nervul vag controlează deplasarea alimentelor prin tractul digestiv, așadar, dacă este lezat sau ciupit, mușchii stomacului și intestinelor nu lucrează la capacitate maximă, iar deplasarea alimentelor încetinește sau chiar se oprește. Și diabetul poate leza nervul vag dacă nivelul glicemiei se menține ridicat pe perioade lungi. Glicemiile ridicate „ard” nervul vag, producând modificări chimice în nervi, vătămând vasele sangvine care transportă oxigen și nutrimente la ei. Acest nerv e strâns legat și de numeroase probleme cardiace. În timpul odihnei, nervul vag „încetinește” mesajele spre inimă. Când ești activ sau stresat, nervul simpatic trimite semnale de „accelerare” spre inimă, eliberând adrenalină, care face inima să bată mai repede și să muncească mai mult. Nervul vag protejează inima de o cantitate prea mare de adrenalină, care cauzează hipertensiune arterială și boli cardiace. Așadar, nu poți avea o inimă sănătoasă fără un nerv vag sănătos. Cercetările curente investighează legătura dintre stimularea nervului vag și regenerarea leziunilor cerebrale; se crede că stimularea nervului vag ar putea accelera recuperarea cerebrală după leziuni craniene sau accidente cerebrale.

Practici ca osteopatia, presopunctura, terapia craniosacrală, qigong-ul medical și alte câteva terapii pot ajuta în îndreptarea și alinierea structurală a corpului, ceea ce poate înlătura presiunea de pe nervul vag. În studiile de presopunctură și osteopatie au existat numeroase rapoarte pozitive despre afecțiuni de durată ca migrenele, durerile de stomac, arsurile, refluxul și hiperaciditatea tractului digestiv care s-au ameliorat imediat după o singură ședință, datorită ajustărilor coloanei vertebrale și ale craniului. La rândul lor, aceste ajustări înlătură presiunea de pe nervul vag. Niciun medicament și nicio plantă medicinală nu pot face asta și, în multe cazuri, dacă nervul vag nu e tratat suficient de repede, poate avea drept consecință boli grave sau chiar decesul.

Blocarea nervului vag îi poate ajuta de asemenea pe indivizii afectați de obezitate extremă. Terapia blocării nervului vag seamănă cu stimularea lui, dar se folosește numai în timpul zilei. Un raport redactat de Clinica Mayo spune că „în cadrul unui experiment deschis cu durata de șase luni, la care au participat trei centre medicale din Australia, Mexic și Norvegia, blocarea nervului vag a ajutat 31 de participanți obezi să piardă în medie aproape 15% din surplusul de greutate”.

În toată lumea există nenumărate persoane care suferă de epilepsie, peste 2,5 milioane doar în Statele Unite. Medicina alopată occidentală, care în general se axează mai degrabă pe tratarea simptomelor decât pe tratarea adevăratelor cauze, a fost derutată de cauza și posibila cură a acestei boli. În prezent, mulțumită unei echipe de cercetători americani în domeniul electromedicinei, s-ar putea ca în curând să apară un tratament care nu apelează la medicamente. Savanții au descoperit (la fel ca doctorii chinezi acum vreo două mii de ani) că stimularea nervului vag în anumite puncte poate să reducă drastic crizele și, în unele cazuri, să le prevină cu totul producerea. Stimulatorul electric aprobat acum de Administrația pentru Alimente și Medicamente transmite impulsuri electrice cu microcurenți în nervul vag cranian. Unele dispozitive pot fi implantate subcutanat, pe când alte stimulatoare ale nervului vag se aplică la suprafața pielii. Când e stimulat astfel, nervul vag poate declanșa secreția neurotransmițătorului acetilcolină, care joacă un rol-cheie în sistemul electric al corpului. Dacă nivelurile de acetilcolină coboară anormal de jos, se știe că asta duce la apariția unor boli ale sistemului nervos. Acest dispozitiv e primul tratament nefarmacologic aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente pentru epilepsie și ar putea fi primul dintr-un nou val de medicină, numită medicina electrică.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Importanța nervului vag pentru sănătate.
 Vizualizări articol: 3810 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 20 voturi
Importanța nervului vag pentru sănătate5.0520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei