Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 289 (8513)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Grup experți

Directorul DSVSA Suceava, în vizită de lucru în Vietnam, pe tema exportului de carne de pui și a altor produse agroalimentare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, doctorul dornean Sorin Mihai Voloșeniuc, a făcut parte din grupul de experți al Autorității Naționale Sanitar Veterinare care s-a deplasat într-o vizită de lucru în Vietnam, unde au avut loc discuții foarte importante cu oficialitățile de cel mai înalt rang ale statului asiatic, până la nivel de prim-ministru.

Pe linie sanitar-veterinară, au fost discutate două teme de mare importanță.

Primul subiect interesează direct țara noastră, fiind semnat un memorandum pentru a fi agreat un certificat sanitar-veterinar pentru carnea de pui și alte produse din industria cărnii de pui, produse care ar putea ajunge din România în Vietnam.

”Pe piața din România avem o producție suficientă de carne de pasăre, condiții în care avem capacitatea de a exporta carne de pui. Pentru noi, piața din Vietnam poate fi o șansă de dezvoltare, este o țară cu aproape 100 de milioane de locuitori, cu populație și PIB în creștere”, a explicat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Printre rezultatele notabile obținute în urma întâlnirii se numără generarea de noi Memorandumuri de Înțelegere, reluarea reuniunilor sau înființarea unor noi grupuri bilaterale de lucru care vor facilita extinderea cooperării, prin accelerarea accesului unor produse românești pe piața vietnameză, în special carne de pasăre, dar și medicamente și cereale.

România are ferme de pui cu capacitate mare de creștere pentru piața externă, iar exportul direct de cereale ar putea fi înlocuit mai mult cu exportul de carne de pui, astfel putându-se da plus valoare grâului.

Cel mai important este că există deschidere de ambele părți pentru aprofundarea dialogului bilateral la nivel înalt, cu accent pe componenta economică.

Partea română a propus echilibrarea balanței comerciale în relația bilaterală, în prezent deficitară României, prin consolidarea exporturilor de produse alimentare tradiționale românești, pe mai multe segmente de produse românești, farmaceutice, cereale și fertilizanți, mașini și aparate electrice, chimicale textile, lemn etc.

În acest sens este necesară accelerarea procedurilor de certificare a produselor agroalimentare românești cu potențial la export în Republica Socialistă Vietnam, în colaborare nemijlocită între Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și Departamentul sănătății Animalelor din Vietnam.   

 

  • Vietnamezii au creat un vaccin contra pestei porcine africane pe care îl testează deja în ferme 

 

A doua temă importantă a fost legată de pesta porcină africană, virusul care afectează la nivel global industria cărnii de porc. Cum Vietnamul are un sistem de creștere extensiv și intensiv, țara a fost lovită foarte puternic de pesta porcină africană.

Vietnamezii testează un vaccin contra PPA (pesta porcină africană), iar detaliile tehnice au fost prezentate părții române. Vaccinul, care este unul clasic, cu virus atenuat, este testat deja în ferme de porci, iar rezultatele de până acum ar fi bune.

Statul vietnamez intenționează ca în 2024 să vaccineze toată populația de porcine cu noul vaccin, care, în urma testelor efectuate, ar da o imunitate pe 5 luni de zile, în proporție de 93%.

Ca expert sanitar-veterinar din partea română, Sorin Mihai Voloșeniuc a avut ocazia de a discuta cu specialiștii din Vietnam care au creat vaccinul.

Voloșeniuc a subliniat că este vorba de un vaccin aflat încă în faza de testare și chiar dacă va avea rezultate foarte bune, acesta ar putea fi folosit în România doar dacă va fi agreat și acreditat la nivelul cerințelor comunității europene.

”Importat este că se întrevede o soluție pentru stoparea acestui virus care a creat și creează mari pagube economice în sectorul de creștere porcine”, a concluzionat în urma vizitei Sorin Mihai Voloșeniuc.

 

  • Deplasare cu rezultate concretizate în Maroc. Export de ovine din România

 

Această vizită de lucru vine la puțin timp după ce doctorul dornean a făcut parte și din delegația oficială a României din Maroc, unde s-au purtat negocieri privind creșterea exportului de oi din România.

În această vară, un transport maritim a plecat din România, cu destinația Maroc, cu 15.000 de berbecuți. Ovinele au fost exportate fără a fi ținute în carantină.
O delegație din Maroc a venit și ea în România și a fost semnat un contract care prevede un export mult mai consistent de ovine în anul 2024 din România spre Maroc.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorul DSVSA Suceava, în vizită de lucru în Vietnam, pe tema exportului de carne de pui și a altor produse agroalimentare.
 Vizualizări articol: 838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Directorul DSVSA Suceava, în vizită de lucru în Vietnam, pe tema exportului de carne de pui și a altor produse agroalimentare1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei