Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 dec 2023 - Anul XXVIII, nr. 287 (8511)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Cercetare și dezvoltare

”Laboratorul pentru analiza calității, siguranței și identificarea falsificării alimentelor, BIO SAFE LAB”, prezentat partenerilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finalul unei ședințe a Adunării Generale a membrilor Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani, ținută marți la prânz, în care s-au luat decizii privind funcționarea sa într-o perioadă apropiată finalului implementării proiectului BIO SAFE LAB, s-a făcut o prezentare a unei mari părți din cele 94 de echipamente de cercetare-dezvoltare și IT achiziționate prin proiect și aflate în cadrul Halei nr. 4 din cadrul SC Parcuri Industriale Bucovina SA.

A fost prezentat astfel în debut un laborator care vizează analiza fizico-chimică a produselor alimentare, de la materie primă până la produs finit,  unde s-au primit informații de la directorul proiectului și coordonatorul acestei componente, prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian. ”Aici se poate analiza produsul alimentar, începând cu compoziția chimică macro, iar aparatele moderne pe care le avem ne dau posibilitatea să identificăm metale grele, prezența aditivilor în mâncare, a conservanților, îndulcitorilor sau coloranților. E o infrastructură nouă de ultimă generație, cromatograful și spectrometrul de absorbție atomică fiind ediții 2023. Alte produse ne dau posibilitatea să măsurăm aciditatea, PH-ul și de a face studii în privința dezvoltării de noi produse alimentare.”

Vorbind despre finalitatea acestei importante investiții, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector USV, a spus: ”În cadrul laboratorului pot fi efectuate peste 100 de servicii de analiză, iar o mare parte dintre ele se desfășoară pe echipamente prea scumpe pentru a fi disponibile în cadrul unei firme din industria alimentară. De aceea invităm firmele să analizeze oferta de servicii pe care o oferim cu echipamentele pe care le avem acum, pentru analize obișnuite, dar și cu partea de cercetare și dezvoltare, care reprezintă principalul obiectiv al clusterului.”

 

Un proiect în valoare de 4.379.531,57 lei, cu investiții importante în BIO SAFE LAB

 

S-a trecut apoi pe rând la prezentarea componentelor proiectului, începând cu un cromatograf de lichide de înaltă performanță folosit la analiza substanțelor greu-volatile, urmat de un gazcromatograf utilizat pentru determinarea substanțelor volatile, în special a băuturilor alcoolice, pentru a determina dacă există un potential toxic pentru organismul uman. A fost prezentat apoi  un spectrometru de absorbție atomică, care determină metalele grele din produsele alimentare. Pot fi analizate astfel produsele din import care ajung pe piața românească, chiar dacă au un certificat obținut în anumite condiții, astfel încât Oficiul de Protecția Consumatorului (OPC) poate deveni la rândul său client al laboratorului. Vorbind despre aplicativitatea proiectului, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a spus: ”Aceasta reprezintă prima acțiune concretă, primul proiect de aproape un milion de euro, pentru siguranța alimentelor și mai exact, a consumatorilor.  Este un pas foarte important, se poate face cercetare, dezvoltare și se pot oferi servicii, 93 de tipuri de analize. E foarte important să nu aflăm de la televizor că avem pe piață produse cu metale grele și să putem preveni asta, prin analize făcute aici. Cei din domeniul alimentar nu-și permit să cumpere astfel de dotări scumpe, pentru a le folosi de câteva ori pe an, și atunci pot veni la acest laborator. Cel mai important factor este însă cel de cercetare, rolul universității în acest proiect și de aceea încurajez să facem mai multă reclamă acestor servicii. De aceea m-am gândit astăzi să facem un pas nou, un al doilea cluster pe medicină aici la Suceava, iar împreună cu Facultatea de Medicină și Științe Biologice să aducem la aceeași masă toate spitalele din județele Suceava și Botoșani, lucru care poate constitui un câștig important pentru pacienți.”

Parcursul vizitei a cuprins apoi componenta de Microbiologie a BIO SAFE LAB, o zonă separată de celelalte și care împreună cu partea de biologie moleculară și genetică poate fi acreditată separat și ca laborator de analize medicale. Prezentarea componentelor a fost făcută de cercetător dr. Liana Luca și de către conf. dr. Andrei Lobiuc, prodecanul Facultății de Medicină și Științe Biologice din cadrul USV. Sunt echipamente de identificare și detectare de microorganisme, în esență un laborator care permite majoritatea analizelor cerute în industria alimentară, pe partea de materii prime, cât și produse finite. Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul USV, a spus la rândul său: ”Mă bucur că avem un laborator de cercetare dedicat practic industriei alimentare din regiune, de față fiind și reprezentanți ai acestei industrii. Țin cu această ocazie să-i invit și pe ceilalți care nu sunt prezenți să vadă ce avem în acest laborator, să consulte posibilitățile de analiză și cercetare și să utilizeze întreaga experiență și know-how-ul colegilor mei acumulat în acest proiect. Siguranța alimentului este o problemă extrem de importantă, o idee importantă o reprezintă și certificarea acestui laborator dacă partenerii noștri economici o vor dori. Îi felicit pe colegii mei implicați în dezvoltarea laboratorului și mulțumesc conducerii Consiliului Județean Suceava care a avut și inițiativa și a susținut financiar extrem de bine acest proiect.”

 

Implementarea va continua și prin implicarea în alte proiecte de viitor

 

S-a vizitat apoi componenta mai pretențioasă de biologie moleculară și analize genetice, care conține trei secvențiatoare genetice și un dispozitiv de dimensiuni mici, performant, dezvoltat de Oxford pe tehnologia nanofor pentru analize genetice, o parte a laboratorului care atinge 500.000 de euro ca investiție în infrastructură.

Toate echipamentele sunt în stare de funcționare, fiind pregătit personalul aferent. La finalul acestui an se încheie implementarea proiectului cu toate activitățile propriu-zise, el însă va continua ca management, pentru februarie fiind depusă o ultimă cerere de rambursare. Se speră ca din luna martie BIO SAFE LAB să fie la dispoziția firmelor, pentru a dezvolta împreună cu acestea proiecte de cercetare. În luna septembrie a acestui an Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani a depus primul proiect european împreună cu 14 parteneri din 10 țări, un proiect de 3 milioane de euro, care abordează instrumente și politici publice europene. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Laboratorul pentru analiza calității, siguranței și identificarea falsificării alimentelor, BIO SAFE LAB”, prezentat partenerilor.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
”Laboratorul pentru analiza calității, siguranței și identificarea falsificării alimentelor, BIO SAFE LAB”, prezentat partenerilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei