Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 240 (8464)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Este important să avem un scop în viață

A avea sentimentul de scop în viață este piatra de temelie pentru o viață sănătoasă și pentru relații adevărate. Toate elementele fundamentale pentru sănătate sunt necesare pentru a prospera cu adevărat, dar scopul oferă răspunsuri importante la întrebarea „De ce sunt eu aici?“.

Pentru mulți dintre noi, scopul poate veni din afara activității noastre. Chiar și aceia dintre noi care au privilegiul de a face o muncă ce le place pot găsi scop în multe alte aspecte ale vieții. Există atât de multe modalități de a găsi un scop și de a-l îndeplini: să-i îngrijim pe copiii sau pe nepoții noștri, să aducem venituri care să ne susțină familia, să lucrăm o bucată de pământ, să ne implicăm în politica locală sau să creăm artă și frumusețe.

Scopul în viață poate fi simplu, cum ar fi „Eu sunt cel care udă plantele din fața blocului și hrănește pisica”, sau măreț: „Militez pentru a pune capăt sclaviei moderne în timpul vieții mele.” Ai o senzație de scop din mai multe activități sau te simți puternic atras de una. E destul de normal ca scopul tău să se modifice și să se schimbe pe tot parcursul vieții.

O metaanaliză cuprinzătoare realizată de Sinai School of Medicine și prezentată la sesiunile științifice din 2015 ale American Heart Association a arătat că o idee clară despre scop este asociată cu o reducere cu 23% a mortalității din orice cauză și cu 19% în cazurile de infarct, accident vascular cerebral sau necesitatea unei intervenții chirurgicale de bypass coronarian ori a unei proceduri de introducere a stenturilor cardiace. Acestea sunt statistici impresionante, care confirmă impactul benefic al unei rețele sociale puternice asupra stării de sănătate. Faptul că ai o rețea socială extinsă și un sentiment de scop sunt la fel de importante pentru sănătatea ta pe termen lung ca mișcarea, dormitul bine și mâncatul sănătos.

De obicei, senzația noastră de scop vine din capacitatea de a dărui altora și de a contribui în familiile, comunitățile și lumea noastră. Suntem animale profund sociale, iar bucuria noastră cea mai mare vine din a oferi daruri și din a ne pune în slujba altora. Scopul oferă un sentiment de a fi util – și se dovedește că este foarte important pentru sănătate. Suntem răsplătiți – emoțional și fiziologic – când îi ajutăm pe alții. Un studiu realizat cu persoane de peste 55 de ani a constatat o reducere de 44% a cazurilor de moarte timpurie în rândul celor care se oferă voluntari – mai semnificativ decât efectele benefice ale exercițiului fizic de 4 zile pe săptămână. Și adolescenții care fac voluntariat au niveluri mai mici de colesterol și rate mai mici de obezitate.

Oare de ce a avea un sentiment al scopului și al dărui celorlalți ne sunt atât de benefice? Când suntem altruiști, nivelul nostru de oxitocină crește, se înregistrează o creștere a hormonilor care ne fac să ne simțim bine, endorfinele, precum și a neurotransmițătorului dopamina, ceea ce ne face să dorim să ajutăm în continuare (aceasta este tot o buclă de feedback pozitiv). Dopamina este neurotransmițătorul care crește când facem ceva de care suntem dependenți, de la heroină până la țigări și zahăr. Este un neurotransmițător care activează centrii de recompensă și, în acest caz, ne răsplătește cu hormoni care ne fac să ne simțim bine când îi ajutăm pe ceilalți și ne determină să vrem să o facem din nou. Un studiu efectuat la Universitatea Emory a dezvăluit că, atunci când îi ajuți pe alții, se stimulează aceeași parte creierului ca atunci când primim recompense sau experimentăm plăcere.

Sentimentul de scop pare să fie deosebit de important pe măsură ce înaintezi în vârstă. Într-un studiu realizat pe mai mult de 900 de persoane și prezentat în „Archives of General Psychiatry”, șansa ca cei cu sentiment al direcției și scopului în viață de a dezvolta boala Alzheimer era de două ori și jumătate mai puțin probabilă. Într-un studiu ulterior, persoanele în vârstă cu un puternic sentiment al scopului aveau doar 50% șanse de a muri pe parcursul celor 3 ani de studiu. În Japonia și China, studiile arată beneficiile asupra stării de dispoziție a adulților de vârstă mijlocie sau adulților mai în vârstă care sunt angajați și asigură traiul familiilor lor sau fac voluntariat ori își ajută familia. Nu este surprinzător că în societățile care îi respectă pe bătrâni și în care bătrânii contribuie activ pentru bunăstarea comunității ei trăiesc mai mult și mai independent. Acest lucru este valabil în Japonia, Sardinia și în Munții Caucaz din estul Europei. Pentru a trăi și a prospera, cu toții avem nevoie de un motiv a trăi – sentimentul scopului.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Este important să avem un scop în viață.
 Vizualizări articol: 2748 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 19 voturi
Este important să avem un scop în viață5.0519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei