Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 239 (8463)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apel pentru colaborare

Începe o nouă campanie de microcipare și vaccinare antirabică a câinilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a anunțat că va demara în perioada imediat următoare o amplă campanie de vaccinare antirabică a câinilor cu și fără stăpân, în toate localitățile din județ.

Medicii veterinari din circumscripții se vor ocupa de vaccinare, concomitent cu procesul de microcipare (înregistrare) a câinilor.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat importanța campaniei în condițiile în care au fost focare de rabie și în județul Suceava, mai ales pe zona Siret, iar în județul vecin au fost numeroase cazuri recente de turbare, la câini, vulpi, bursuc și bovine.

Cele mai multe cazuri de rabie au fost confirmate în localități din Botoșani, din lunca Siretului, apropiate de granița cu județul nostru, ceea ce arată riscul foarte crescut de răspândire a virusului mortal.  

”Facem apel și îi rugăm pe suceveni să colaboreze în această campanie, să înțeleagă importanța vaccinării antirabice, inclusiv pentru siguranța și viața lor”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Vaccinul antirabic este gratuit și se plătește doar manopera. În cazul microcipului, acesta are un cost de 12-15 lei, plus manopera.

În funcție de tarifele de manoperă, microciparea și vaccinarea antirabică a unui câine costă între 25 și 50 de lei.

Prin această campanie se vor obține două rezultate foarte importante, reducerea riscului de răspândire a virusului turbării și o evidență clară a celor microcipați.

Sanitar-veterinarii își propun să realizeze vaccinarea a 90.000 de câini în cadrul acestei campanii. Alți aproximativ 70.000 de câini au fost vaccinați antirabic și înregistrați anul trecut.

Directorul DSVSA Suceava a făcut apel și către primării, care se pot implica legal în achiziția de microcipuri, având la dispoziție legislație în acest sens.

În acest fel, cu microcipuri gratuite și vaccin gratuit, proprietarii de câini ar fi mai stimulați să colaboreze cu medicii veterinari de liberă practică ori cu cabinete veterinare.

Sorin Mihai Voloșeniuc a dat și exemple de primării care s-au implicat în achiziția de microcipuri, Fântâna Mare, Salcea, Broșteni, Voitinel sau Gălănești.

Un ultim apel important pentru toți sucevenii este să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă câini sau vulpi cu un comportament anormal. La câini semnele turbării sunt agresivitatea sau paralizia, în timp ce în cazul vulpilor acestea se apropie suspect de mult de zone locuite și nu fug din calea omului, dacă au virusul rabic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Începe o nouă campanie de microcipare și vaccinare antirabică a câinilor.
 Vizualizări articol: 784 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Începe o nouă campanie de microcipare și vaccinare antirabică a câinilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei