Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 179 (8403)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Portretizat în lemn

Cadou inedit primit de chef Cătălin Scărlătescu în Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prezent în Bucovina la finele săptămânii trecute, la Festivalul „Lume, Lume… Hai la Târg!” din Muzeul Satului Bucovinean, îndrăgitul jurat de la „Chefi la cuțite” Cătălin Scărlătescu a avut parte de o surpriză deosebită, făcută de unul dintre cei 100 de meșteșugari și producători care au expus rodul muncii lor pe aleile frumosului muzeu în aer liber.

Inspirat de prezența popularei vedete, Toader Ignătescu, meșterul care dă viață cioatelor şi rădăcinilor, recunoscut ca fiind primul sculptor satiric din Bucovina, i-a făcut un portret lui Cătălin Scărlătescu.

Dar nu orice portret, ci unul caricatural, cioplit în lemn de paltin, care va dăinui zeci de ani, fără să „îmbătrânească”.

Iar atunci când Cătălin Scărlătescu a trecut prin zonă și s-a recunoscut în lucrarea meșterului „Strâmbă lemne”, a vrut să îl cunoască și să stea de vorbă cu el. Nu au prea reușit, vedeta fiind asaltată de vizitatorii târgului, dornici să apară în poze cu Scărlătescu și să schimbe o vorbă cu el, încât, în cele din urmă, a trebuit să revină la zona unde se preparau bucatele și unde făcea parte din juriul concursului culinar „Săru’ mâna pentru masă!”.

Dar nu a plecat cu mâna goală, ci cu portretul său caricatural, în lemn, oferit de meșterul Toader Ignătescu, cu dedicație.

Vedeta de la „Chefi la cuțite” s-a reîntâlnit cu meșterul „Strâmbă lemne” a doua zi, în parcarea Cetății de Scaun, când era pe punct de plecare și era însoțit de organizatorul evenimentului, Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei. I-a mulțumit din nou pentru cadou și s-a scuzat că nu a avut mai mult timp să petreacă împreună, să discute, dar i-a propus să se revadă la Festivalul de Artă Medievală, care va avea loc la jumătatea lunii august, la Cetate, unde va fi iar prezent, cu bucate medievale și alte surprize.

Toader Ignătescu, meșterul cioplitor care i-a făcut ineditul cadou, este renumit și pentru organizarea a numeroase tabere de creaţie a meşterilor populari, dar și a tabere de artă naivă, pe domeniul său de la Păltinoasa – „Poiana Dacilor”, fiind un adevărat ambasador al Bucovinei la nivel național și internațional.

De asemenea, el a fost premiant al Galei „Top 10 Suceveni” organizată de Monitorul de Suceava, la ediția din 2013.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cadou inedit primit de chef Cătălin Scărlătescu în Bucovina.
 Vizualizări articol: 2759 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Cadou inedit primit de chef Cătălin Scărlătescu în Bucovina4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei