Zeci de copii talentați, cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani, au participat, în perioada 17 – 28 iulie 2023, la Atelierul de arheologie experimentală „Artă și Artefacte”, ediția a VI-a, Modulul „Cultura Cucuteni”, la Muzeul de Istorie.
Copiii au fost implicați în activități atractive, precum „Artă și Artefacte în Cultura Cucuteni”, activități interactive: desen digital, accesare aplicație web „Pășește cu noi în trecut”; „Fragmente de istorie” – activități de curățare și marcare fragmente ceramice. Vizită în expoziția permanentă a Muzeului de Istorie; „Și eu pot”, modelaj, pictură; „Reconstituire sat cucutenian”, machetare, modelaj și pictură (traseu educativ în Muzeul de Istorie).
Cu copiii au lucrat profesorul și sculptorul Iulian Asimionesei și lectorul Loredana Axinte. Cei mici au pătruns, cu ajutorul coordonatorilor de proiect, în tainele arheologiei, au arătat că au multă creativitate în realizarea de artefacte cucuteniene, vase, idoli zoomorfi și idoli antropomorfi, locuințe inspirate de obiectele de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Bucovinei.
Lucrările copiilor, „satele cucuteniene în miniatură” (amulete, statuete antropomorfe și zoomorfe, vase, obiecte de uz casnic, idoli zoomorfi și idoli antropomorfi etc.), pot fi vizitate, gratuit, la etajul II al Muzeului de Istorie, în spațiul expozițional Cafeteria.
Sunt sute de piese plămădite din lut (cu ajutorul uneltelor de adâncit, incizat și canelat, apoi cu ajutorul pensoanelor, al culorilor acrilice etc.), realizate, cu multă imaginație și tenacitate, de 66 de copii talentați, care au ales să-și petreacă timpul liber într-un mod creativ.