Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 155 (8379)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5772 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Instituțiile de forță cu prea multă “forță”!!

“Instituțiile de forță” sunt prezențe foarte importante și generatoare de frică în regimurile dictatoriale, indiferent de orientare lor ideologică, de stânga sau de dreapta. Aici se verifică cel mai bine sintagma care ne spune că extremele se atrag. În rândul acestor instituții de forță se detașează serviciile secrete, poliție, armata și chiar parțial justiția. Abuzurile acestor instituții diferă de la o țară la alta atât ca intensitate, cât și ca prezență în “lumina reflectoarelor”! Cineva a spus că dacă salariul unui lucrător în poliție este superior celui unui inginer avem o dictatură. Putem reflecta serios asupra acestei informații. Eu sunt de acord!

În socialism, prezentat de activiști și ideologi ca “cea mai dreaptă dintre societăți”, frica generată de securiști, miliție și procurori era atât de intensă încât românii se fereau să vorbească până și în casă despre abuzurile permanente pentru că ar putea auzi copii. Și pe bună dreptate! Dacă în “obsedantul deceniu” (anii 50) “dușmanii poporului” erau arestați și torturați (nici acum nu știm câți deținuți politici au fost în România), în anii următori instituțiile de forță s-au axat pe terorizare. Aceste instituții erau supranumite și “brațul înarmat al partidului”, cu un cinism extrem.

După 1990, ofițerii (acoperiți sau nu), activiștii și turnătorii au “intrat în adormire” și s-au pregătit pentru “construcția capitalismului” care a debutat rapid, începând cu evenimentele de la Târgu Mureș. Nu mai bat securiștii și milițienii, iar frica s-a redus considerabil. Dar supravegherea s-a menținut și listele cu indezirabili sunt permanent actualizate. Vârful de lance al represiunii a devenit procuratura (unde strălucește DNA!), care execută ordinele serviciilor speciale conform protocoalelor secrete între SRI și instituțiile din justiție. Judecătorii se supun, în marea majoritate, “indicațiilor prețioase” de la servicii, iar procurorii în unele cazuri primesc și pun în lucru rechizitorii întocmite de SRI! Celebră este colaborarea strânsă între Coldea și Kovesi, peste care s-a așternut o liniște suspectă. Putem spune că instituțiile de forță continuă activitatea într-o formă “soft”, dar la fel de antidemocratică și generatoare de frică. Putem vorbi, însă, fără frică! Și fără nici un efect!

“Băieții cu ochi albaștri” probabil își spun: La vremuri noi, tot noi! Dar cu o schimbare de “look”. Pentru a demonstra că sunt moderni și stilați, nu niște brute barbare! După schimbarea numelui instituțiilor de forță (securitatea a devenit SRI, DIE a devenit SIE etc.), au adoptat ca în toate țările foste socialiste “patriotismul fierbinte” și naționalismul ca principii care le guvernează activitatea și viața. Și, în naivitatea lor, mulți cetățeni îi votează pe cei ajunși în politică direct după pensionarea de la instituțiile care au slujit PCR.

Trebuie să recunosc că rolul “securiștilor de tip nou” s-a diminuat comparativ cu epoca Băsescu, iar cei mai agresivi s-au retras prin pensionare sau mutare într-un loc de muncă foarte bine plătit de unde “trag sforile” și așteaptă revenirea, dar în politică, evident!! Pericolul este real! Și ei pot reveni dacă țara îi cheamă prin vocea unui partid (sau mai multora ca să aibă toți loc). Iar cei care doresc destabilizarea României sunt puternici și în “bani”!

Dosarele pe care actualii, dar și foștii “lucrători” (adică ne lucrau!) le dețin au un uriaș potențial de șantaj asupra demnitarilor și sunt permanent actualizate! “Curățenia” în această zonă sulfuroasă este superurgentă dar, ciudat, nu se ocupă nimeni de această activitate. Cred că cei capabili și cu dorință de acțiune nu sunt în România! O vor face partenerii strategici? Vom vedea! Și sperăm!!

 

PS: Cercetătorii britanici (excentrici prin excelență) au ajuns la concluzia că utilizarea telefonului când stăm pe tronul WC este greșită! După câte decizii “scremute” au luat demnitarii noștri, consider că au dreptate! Oare “iluștrii conducători” vor ține seama de avertisment?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Instituțiile de forță cu prea multă “forță”!!.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Instituțiile de forță cu prea multă “forță”!!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei