Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 133 (8357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

„Anul Ciprian Porumbescu – Conferinţe itinerante”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Joi, 8 iunie, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni, a avut loc o întâlnire între iubitorii artei plastice, muzicii şi literaturii cu reprezentanţi ai Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, în cadrul manifestării „Anul Ciprian Porumbescu – Conferinţe itinerante”.

Manifestarea organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” şi şcolile gimnaziale din Fălticeni: „Alexandru Ioan Cuza”, „Ion Irimescu”, „Mihail Sadoveanu” şi „Ioan Ciurea”, a inclus o conferinţă ştiinţifică, un program artistic și vernisajul unei expoziții. Au susţinut lucrări dr. Gheorghe - Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei, care a vorbit despre Anul Ciprian Porumbescu în bibliotecile publice, şi dr. Elena Pintilei, bibliograf în cadrul Bibliotecii Bucovinei, care a prezentat o temă însoţită de numeroase imagini şi texte „Ciprian Porumbescu. Viaţa şi Opera - Repere ale culturii româneşti”.

Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei, a spus: „Un mare merit pentru declararea anului 2023 ca Anul Ciprian Porumbescu, în scopul de a aniversa şi promova viaţa şi opera compozitorului român, personaj de importanţă deosebită pentru patrimoniul istoric naţional,îl au vicepreşedintele Consiliului Judeţean Niculai Barbă şi fostul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Noi, la nivelul judeţului Suceava, în toate localităţile, avem o datorie de onoare de a organiza diverse activităţi şi de a vorbi despre Ciprian Porumbescu. Anul Ciprian Porumbescu în bibliotecile publice este un proiect al nostru de suflet pentru că ne-am propus să avem activităţi nu numai în Biblioteca Judeţeană.

Bibliotecile locale, cum este şi Biblioteca <Eugen Lovinescu>, cu sau fără sprijinul nostru, iniţiază diverse activităţi. Noi ne-am gândit să fie totul coagulat să avem o legătură între activităţile care se derulează în bibliotecile publice legat de personalitatea lui Ciprian Porumbescu. Aşa am gândit acest program: Ciprian Porumbescu în bibliotecile publice. Prima conferinţă a avut loc pe 28 aprilie, la Vatra Dornei, acum este ce-a de-a doua aici, la Fălticeni”.  

 

Trei concursuri organizate de Biblioteca Bucovinei

Directorul Gabriel Cărăbuşa lansat şi o provocare pentru elevii din Fălticeni, participarea la cele trei concursuri organizate de Biblioteca Bucovinei.

Sub egida Consiliului Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” organizează în perioada mai-octombrie un concurs de povestiri digitale pentru elevi, intitulat „Ciprian Porumbescu – tânărul romantic”. Concursul îşi propune să pună în valoare creativitatea şi imaginaţia elevilor, introducându-i în universul biografiei şi operei marelui compozitor şi patriot român, fiind destinat elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal (pot participa elevi din clasele V-XII, în mod individual sau în echipă), fiind organizat pe două categorii de vârstă – gimnaziu, respectiv liceu.

Un alt concurs, de eseuri, „Ciprian Porumbescu, viaţa şi opera” este adresat elevilor de gimnaziu şi are ca secțiuni: Poezie: ,,Ciprian Porumbescu, geniul Bucovinei”; Proză: ,,Scrisoare către Ciprian Porumbescu” sau ,,Ciprian Porumbescu, romanticul bucovinean”, la alegere. Reprezentanţii Bibliotecii Bucovinei au transmis că acest concurs este organizat pentru elevii din clasele V-VIII, în mod individual, fiecare participant având posibilitatea de a prezenta o singură lucrare la concurs.

Al treilea concurs este pentru cei mai mici locuitori ai judeţului. La concursul de desene pentru preşcolari şi elevii de la ciclul primar „Ciprian Porumbescu, viaţa şi opera”, fiecare participant va prezenta o singură lucrare la concurs, pornind de la titlul concursului, pe o coală A4.

Regulamentul oficial pentru cele trei competiţii este adus la cunoştinţa publicului pe pagina oficială de Facebook a bibliotecii, precum şi pe site-ul propriu, www.bbsv.ro.

 

Ciprian Porumbescu este un etalon, un luptător pentru revigorarea sentimentului naţional

Într-o vreme când creaţia muzicală românească începea să se ridice, Ciprian Porumbescu a compus prima operetă românească viabilă, care va deveni un reper al muzicii de gen. Din această perspectivă, Ciprian Porumbescu este un artist cu realizări notabile pentru vremea sa, regretat de generaţiile următoare pentru ceea ce ar fi putut încă să ofere muzicii româneşti din secolul al XIX-lea, dacă nu ar fi murit la doar 29 de ani. Cântecele patriotice, „Balada” pentru vioară şi orchestră şi opereta „Crai Nou” i-au adus talentatului muzician bucovinean o popularitate extraordinară

Dr. Elena Pintilei a precizat: „Mă bucur să fiu astăzi împreună cu dumneavoastră pentru a aduce un pios omagiu celui care, în literatura de specialitate, este consacrat ca fiind un compozitor cu un real talent, dirijor, pianist, un intelectual care şi-a manifestat, pe întreg parcursul vieţii sale, un sentiment profund patriotic, în mod constant, în viaţa culturală din întreg spaţiul locuit de români în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Vom vorbi despre Ciprian Porumbescu, vom vorbi despre un destin. În paginile consacrate istoriei muzicii româneşti, Ciprian Porumbescu este un etalon, un luptător pentru revigorarea sentimentului naţional printre tinerii care studiau la Universitatea din Cernăuţi, un etalon, un lider pentru tinerii care frecventau  Societatea Arboroasa, violonist, pianist, un destin. În 1908, când se împlinesc 25 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu, Constantin Morariu, unul dintre cei care au făcut parte din comitetul director al societăţii Arboroasa, avea să noteze: <Cum e de dragă fiecăruia lumina ochilor săi, aşa era el de drag neamului nostru întreg>. În zona noastră avem în vocabularul de zi cu zi expresia <ca lumina ochilor mei> şi putem să înţelegem la ce nivel era preţuit Ciprian Porumbescu la 1908, la 25 de ani de la moartea sa”.

 

Momente artistice și vernisaj de expoziție

Manifestarea moderată de bibliotecar-şef Nicoleta Hoştinariu a fost completată cu momente muzicale susţinute la vioară de elevul Andrei Dumitru („Balada” de Ciprian Porumbescu) şi la pian de eleva Sofia - Elena Iacob şi prof. Mirabela Apopei şi tot la pian de elevul Dragoş Todică şi prof. Maria Luncăniţa.

Din programul artistic nu au lipsit cântece corale, un recital poetic susţinut de eleva Maria Chifan, o scenetă prezentată de trupa de teatru a Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu”, coordonator prof. Andreea Ciocan, şi vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură cu lucrări realizate de profesoarele de arte plastice Oana Cepoi şi Simona Chiruţă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Anul Ciprian Porumbescu – Conferinţe itinerante”.
 Vizualizări articol: 584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Anul Ciprian Porumbescu – Conferinţe itinerante”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei