Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 128 (8352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Capturi semnificative

Polițiștii au depistat trei transporturi de cherestea de proveniență ilegală, fiind confiscat peste 15 mc de lemn debitat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Traficul de lemn exploatat ilegal nu se oprește nici în zilele declarate libere în România, din contră chiar, am putea spune. Trei capturi semnificative de cherestea au făcut polițiștii în cadrul unor acțiuni derulate pe 1 iunie, pe timp de zi și pe timp de noapte.

O patrulă de la Secția de Poliție Burdujeni a depistat două transporturi ilegale de cherestea, la interval de câteva ore.

Prima dată, în jurul orei 13.30, echipajul a oprit, pe strada Cuza Vodă, o autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, care transporta cherestea de esență rășinoase. La volanul mașinii era un bărbat în vârstă de 63 de ani, din Frătăuții Noi, care nu a putut prezenta documente specifice de transport. În urma inventarierii a rezultat că autoutilitara transporta aproape 7 mc cherestea de esență rășinoase.

Lemnul, în valoare de peste 6.300 de lei, a fost ridicat în vederea confiscării și predat în custodie Ocolului Silvic Adâncata. Pentru transportul ilicit de lemn, conducătorul auto a încasat o amendă de 2.000 de lei.

Același echipaj, în jur de 17.30, a mai oprit pentru control, pe strada Gheorghe Doja, și o autoutilitară marca Iveco Daily, care transporta de asemenea cherestea de esență rășinoasă.

La volan a fost legitimat un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Gura Humorului care avea un aviz de însoțire pentru cantitatea de 3,81 mc cherestea. Cantitatea din mașină părea mult mai mare, iar după inventariere a rezultat că autoutilitara transporta 8,65 mc cherestea, din care aproape 5 mc nu putea fi justificată.

Conducătorul autoutilitarei a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 lei, pentru transport ilicit de lemn, iar cantitatea de 4,84 mc cherestea de esență rășinoase, în valoare de aproape 5.000 de lei, a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie unui inginer silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.

 

A prezentat la control un aviz uitat prin torpedoul mașinii 

În noaptea de 1 spre 2 iunie, în jur de ora 3.00, un echipaj de la Secția Rurală Bălcăuți a luat urma, pe raza satului Slobozia Sucevei, comuna Grănicești, unei autoutilitare Mercedes Sprinter, cu numere de Portugalia, care rula dinspre Rădăuți spre Suceava.

Șoferul urmărit cu semnalele acustice și luminoase a oprit la Iacobești. Șoferul, în vârstă de 61 de ani, din Frătăuții Noi, avea asupra sa un aviz pentru 2 mc cherestea, însă... din data de 29 septembrie 2021. Bărbatul le-a spus polițiștilor că nu are vreun alt aviz mai actual.

Autoutilitara a fost condusă la sediul Depozitului Zamostea-Lunca, unde materialul lemnos a fost inventariat, rezultând că era transportată cantitatea de 5,40 mc cherestea rășinoase, în valoare de peste 4.600 de lei.

Măsura maximă ce poate fi luată în astfel de cazuri este amenda de 2.000 de lei și confiscarea lemnului.   

 

Propuneri insistente pentru pedepsirea mai aspră a ”micilor” transportatori ilegali, care nu sunt însă tocmai mici 

În cazul acestor transporturi de cherestea, furtul se face practic de două ori, avertizează activiștii de mediu. Este vorba de lemnul tăiat efectiv ilegal din pădure și apoi de debitarea sa tot în afara legii.

Există propuneri legislative în dezbatere care ar urma să scadă pragul pentru care se confiscă mijlocul de transport al lemnului ilegal de la 10 mc la 5 mc. Mai mult, în cazul lemnului debitat, cu valoare de piață mult mai mare, este propusă confiscarea chiar și la o cantitate mai mică, de la 3 mc în sus.

Având în vedere cazurile de mai sus, dacă legea ar fi fost schimbată, evident că măsurile de sancționare care puteau fi luate ar fi fost mult mai aspre.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Polițiștii au depistat trei transporturi de cherestea de proveniență ilegală, fiind confiscat peste 15 mc de lemn debitat.
 Vizualizări articol: 755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polițiștii au depistat trei transporturi de cherestea de proveniență ilegală, fiind confiscat peste 15 mc de lemn debitat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei