Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 109 (8333)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Entuziasm

Filmul ”Experimentul Pitești”, în care joacă și un actor sucevean, a ajuns în Mexic. Urmează SUA și Canada

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Filmul artistic independent ”Experimentul Pitești”, care încearcă să prezinte în special tinerilor ce a însemnat teribila închisoare în care studenții erau supuși la ”reeducare”, la începutul anilor 1950, prin teroare și violențe duse la extrem, a fost selectat la un festival de film din Mexic, unde au început deja proiecțiile. Prima proiecție a fost pe 9 mai și urmează ca filmul să fie vizionat în cele mai mari  universități din capitala Mexicului – Ciudad de Mexico, după care va ajunge și în câteva orașe principale din țară.

”Experimentul Pitești”, regizat de Victoria Baltag, este ultimul film de lungmetraj în care joacă marele actor Ion Caramitru. Alături de maestrul Caramitru joacă și un actor al Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Bogdan Amurăriței, absolvent al Facultății de Teatru ”Hyperion” din București. Filmul se învârte în jurul personajului Eugen Țurcanu, originar din județul Suceava, cel care avea să devină din deținut al regimului comunist cel mai mare călău al colegilor de celulă.

Victoria Baltag ne-a transmis câteva impresii după prima proiecție din Mexic:

”Am fost foarte emoționată, dar a ieșit extraordinar de bine. Mă întrebam dacă acești oameni de atât de departe vor înțelege ceva din povestea noastră, cu legionari, comunism,  conflictul dintre ei și ce a însemnat reeducarea. Am fost surprinsă că au înțeles, că au răspuns pozitiv, au rezonat foarte bine cu filmul, au pus întrebări bune, unii au înțeles chiar mai bine decât românii aș spune, asta am concluzionat după prima proiecție din Mexic”.

După Mexic, pentru ”Experimentul Pitești” urmează un turneu în SUA, după care în Canada.

Din iunie, filmul va reveni pentru noi proiecții în țară.

”Din iulie credem că vom avea proiecții pe malul mării, în aer liber, poate și în afara țării, după care din toamnă vom începe un nou turneu internațional. Este un miracol ce ni se întâmplă”, ne-a mai spus regizoarea.

În Mexic, pot fi prezenți din motive financiare doar regizorul Victoria Baltag și actorul Adrian Lepădatu. 

”Din păcate, Statul Român a refuzat să sprijine acest proiect încă de la început, iar participarea noastră la acest festival, unde reprezentăm România, este acoperită doar de către Statul Mexican și din economiile personale.

Onorăm cu recunoștință invitația autorităților mexicane, cu mari eforturi financiare, dar mergem înainte! Port în inimă o deosebită gratitudine echipei mele și celor care au sprijinit în toți acești 12 ani acest proiect de suflet, un proiect pentru educație, cultură și artă!!”, ne-a mai spus Victoria Baltag.

 

Mulțumiri pentru suceveanul Toma Filaret, martor al grozăviilor din închisorile comuniste

Aceasta a mai ținut să transmită mulțumiri și lui Toma Filaret, deținut politic din Suceava, care are 97 de ani și care a dat greutate scenariului, confirmând acuratețea filmului.

Toma Filaret a participat la proiecția filmului de la Suceava și le-a vorbit spectatorilor despre experiențele sale din închisorile comuniste și despre faptul că a fost coleg de celulă cu Eugen Țurcanu, în Penitenciarul Jilava, în 1952, unde Țurcanu devenise deja ținta regimului, care l-a scos țap ispășitor pentru grozăviile din cadrul ”Experimentului Pitești”.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Filmul ”Experimentul Pitești”, în care joacă și un actor sucevean, a ajuns în Mexic. Urmează SUA și Canada.
 Vizualizări articol: 638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filmul ”Experimentul Pitești”, în care joacă și un actor sucevean, a ajuns în Mexic. Urmează SUA și Canada0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei