Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 93 (8317)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Rolul somnului în detoxifierea creierului

Somnul, sau lipsa lui, poate afecta sănătatea creierului. Experții sunt de acord că somnul este de o importanță crucială pentru consolidarea memoriei și pentru învățare, și că somnul de proastă calitate afectează negativ aceste abilități atât de necesare. Fără un somn adecvat, gândirea devine încețoșată, atenția se diminuează, iar memoria stagnează. O veste nu prea bună pentru cine a stat toată noaptea treaz ca să învețe pentru vreun examen, doar ca să descopere a doua zi că nu a reușit să-și amintească mare parte din informație. Oricine a trăit o deprivare cronică de somn este foarte conștient de efectele sale. Ceea ce nu ne dăm seama este că lipsa somnului reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea creierului nostru și ar putea chiar să deterioreze funcționarea cognitivă, precum și să crească riscul de a face Alzheimer. De fapt, o caracteristică a somnului, pe care cea mai mare parte a oamenilor nu o cunosc, este abilitatea sa de a curăța creierul de toxine vătămătoare, de deșeuri și de radicalii liberi distrugători.

Doar în ultimii ani, oamenii de știință și-au dat seama cum funcționează, de fapt, tehnica creierului de îndepărtare a deșeurilor. Aceste studii au relevat faptul că ori de câte ori are nevoie să se curețe pe sine însuși, creierul folosește sistemul glimfatic. Cu o serie de pulsații, acest sistem spală efectiv țesuturile creierului cu fluid cefalorahidian. Fluidul năvălește și călătorește prin creier și, acționând la fel ca jeturile mașinii de spălat vase, alungă afară toxinele și deșeurile acumulate.

În timp ce dușul este primul lucru pe care îl facem dimineața, creierul nostru preferă să facă asta noaptea. Sistemul glimfatic este programat să se învioreze și să-și lanseze activitatea chiar când suntem pe cale să adormim profund. Cercetările au descoperit că, la animalele de laborator, curățarea creierului devine de zece ori mai activă în timpul somnului decât în stare de veghe. În această perioadă, toxinele vătămătoare – precum proteinele amiolide asociate cu boala Alzheimer – sunt alungate afară din creier. Când animalele nu au dormit suficient, aceleași toxine s-au dezvoltat noapte după noapte, deteriorând creierul.

Studiile de imagistică cerebrală indică faptul că același lucru se întâmplă și la oameni. Adulții mai în vârstă care au dormit mai puțin de cinci ore pe noapte, sau mai mult, dar întrerupt, au prezentat niveluri mai ridicate de plăci specifice bolii Alzheimer în creierul lor decât cei care au dormit profund mai mult de șapte ore. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a clarifica dacă somnul de proastă calitate accelerează acumularea de plăci împiedicând îndepărtarea lor sau dacă acumularea de plăci este cauza somnului prost - sau ambele. Oricum, prea puțin somn sau un somn prost este în corelație cu un risc crescut de deteriorare mintală.

Nu există un număr magic de ore potrivit pentru fiecare. Totuși, dacă ne luăm după cercetări, trebuie să-i oferim creierului timpul necesar curățării. Activitatea de curățare a creierului are loc în timpul unei etape foarte specifice de somn, denumită „somn adânc”.

Somnul nu este uniform pe tot parcursul nopții. Fiecare dintre noi trece prin cicluri de somn care durează de la 90 până la 110 minute și cuprind cinci faze separate de somn. Prima fază este chiar adormitul. A doua fază este cunoscută ca „somnul ușor” și este calea creierului de a se pregăti pentru deconectare. În timpul fazelor trei și patru, creierul tău se află într-un somn profund, cu unde lente. În timpul acestei faze, totul pare să se oprească complet. Mușchii tăi se relaxează până în punctul în care devin inerți. Nu există mișcări ale ochilor. Ești, în esență, „rupt de lume”. În acest moment, este un somn profund, fără vise. Aceasta este șansa perfectă pentru creier de a se bucura de mult doritul timp pentru sine. Din moment ce în această stare corpul tău ajunge la un calm profund, neavând nevoie de aproape nicio supraveghere, creierul se grăbește să aibă grijă de sine însuși, eliminând toxinele și scăpând de tot felul de deșeuri. După un timp, este întrerupt de mișcarea rapidă a ochilor (REM) a celei de-a cincea etape, cea în care visăm. Dar când somnul REM se termină, acest ciclu cu cinci etape începe din nou și, cât de curând, creierul va începe să se pregătească pentru încă o curățare.

În 7-8 ore de somn pe noapte, creierul trece prin mai multe astfel de cicluri. Primul din aceste cicluri are cea mai lungă perioadă de somn profund și cea mai scurtă de somn REM. Pe parcursul nopții, perioadele REM se vor prelungi, iar fazele de somn profund se vor micșora. Dacă vrem să ne asigurăm că creierul are suficiente oportunități de a se curăța, trebuie să ne protejăm somnul, în special în prima parte a nopții.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rolul somnului în detoxifierea creierului.
 Vizualizări articol: 2224 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 27 voturi
Rolul somnului în detoxifierea creierului5.0527

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei