Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 64 (8288)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Reper trist

Pe data de 17 martie s-au împlinit opt ani de când nu mai circulă trenuri de pasageri din Gara Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe data de 17 martie 2015 a plecat ultimul tren de călători din Gara Fălticeni, după ce companiei Regiotrans i s-a retras dreptul de a circula cu automotoarele. Decizia a fost luată de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română, care a descoperit probleme tehnice la automotoarele folosite.

Linia 510 Fălticeni-Dolhasca era singura rută din judeţul Suceava pe care circula un operator privat şi, dacă pe alte rute rămase fără tren s-au mai făcut încercări pentru a se aloca trenuri ale CFR, şi în cazul liniei 515 Dorneşti - Putna chiar s-a reuşit, circulând câteva perechi de trenuri pe relaţia Suceava - Putna, la Fălticeni nu s-a mai pus problema circulaţiei unui tren pentru persoane.

În ultimii ani gara a devenit ţintă a hoţilor, care au furat tot ce era de fier, şi un loc de „pelerinaj” pentru hoţi şi oamenii străzii. Din clădirile abandonate din zonă au fost furate până şi cărămizile şi cablurile de curent după ce și cele câteva trenuri de marfă care mai ajungeau în urbea de pe Şomuz au fost retrase din circulaţie.

Lucrările la linia ferată Dolhasca – Fălticeni s-au încheiat în anul 1887, având 26 km. S-a circulat la „cale liberă”, toate stațiile fiind echipate cu instalații tip SBW, viteza maximă care putea fi atinsă fiind de 80 km/h. Până în anul 2010 au circulat trenurile CFR, iar între decembrie 2010 şi martie 2015, linia a fost deservita de trenuri de calatori ale operatorului privat Regiotrans. Din cele 8 perechi de trenuri, 4 circulau aproape pline, chiar dacă subvenția pentru transportul elevilor nu a fost păstrată şi pentru calea ferată, iar pe acesta secundară nu s-au făcut lucrări de întreţinere, motiv pentru care timpii de parcurs au crescut de la an la an. De-a lungul anilor, CFR SA, compania care gestionează infrastructura feroviară din România, a organizat prin Bursa Română de Mărfuri mai multe licitaţii publice cu strigare pentru închirierea a peste 1.500 km de cale ferată desfăşurată din infrastructura feroviară neinteroperabile, printre care se număra şi linia 510 Fălticeni – Dolhasca.

În clădirea gării, la data de 27 mai 1898, s-a născut astronomul Vintilă Şiadbei, al cărui tată era angajat al Căilor Ferate. Până în anii 1990, trenul făcea 30-35 de minute de la Dolhasca la Fălticeni, trecând prin haltele Preuteşti, Arghira, Dolheşti, Vămeni, iar cele 6 linii din Gara Fălticeni erau ocupate de marfare încărcate cu produse de la întreprinderile locale: lemn, produse chimice, produse textile, fructe. Câteva camere de la etaj erau folosite de personal gării, ultimul locatar fiind Gheorghe Iftode, ultimul şef al gării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pe data de 17 martie s-au împlinit opt ani de când nu mai circulă trenuri de pasageri din Gara Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pe data de 17 martie s-au împlinit opt ani de când nu mai circulă trenuri de pasageri din Gara Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei