Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 40 (8264)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertizare fermă

ASFOR: „Gata cu joaca! Etica și respectarea legii sunt condiții ale dezvoltării sectorului forestier!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta desfășurată în 15 județe, în urma căreia un angajat al Gărzii Forestiere Suceava a fost reținut pentru fraude silvice efectuate timp de aproape doi ani, a demonstrat că ilegalitățile din domeniu pot fi descoperite și dovedite inclusiv când sunt făcute cu complicitatea cuiva „din interior”, care avea misiunea să verifice corectitudinea afacerilor cu masă lemnoasă.

În acest context, conducerea Asociației Forestierilor din România a transmis o avertizare fermă celor care consideră că pot face ilegalități fără a exista repercusiuni, condamnând astfel de practici care fac un renume prost întregii bresle, chiar de cei mai mulți își desfășoară activitatea conform legilor.

 

„Joaca de-a <fentatul sistemului> se poate  încheia dacă cei însărcinați cu aplicarea legii își fac treaba corect”

„Performanțele sectorului forestier sunt direct proporționale cu etica profesională și respectarea legii. ASFOR, în calitate de asociație reprezentativă a breslei forestierilor, a susținut și susține toate măsurile legale care permit funcționarea concurențială corectă a tuturor participanților la exploatarea forestieră și piața lemnului. O astfel de măsură a reprezentat-o implementarea sistemului de monitorizare a trasabilității lemnului – SUMAL 2.0.

Vorbim de un sistem informatic performant în care ne-am pus cu toții încrederea că va reuși să descurajeze mecanismul infracțional. Cazul de la Suceava ne arată însă că mecanismul infracțional a continuat să funcționeze și a funcționat pentru că cel care trebuia să verifice și să aplice legea a acoperit și a încurajat ilegalitățile.

Ancheta amplă din ultimele zile ne arată că joaca de-a fentatul sistemului se poate încheia dacă cei însărcinați cu aplicarea legii își fac treaba corect. În aceeași măsură, cazul de la Suceava ne arată că lupul ajuns paznic la oi poate distruge o întreagă construcție bazată pe încredere; lupul paznic la oi induce o falsă protecție pentru mediul privat, iar consecințele sunt grave. Sunt fapte care pot duce la infringement, finanțare derizorie, hărțuire continuă a celor care doresc să muncească cu capul sus în acest sector”, a spus președintele ASFOR, Ciprian Muscă.

 

„Sunt mult mai mulți cei care lucrează cinstit decât cei care încalcă legea!”

În luarea de poziție, conducerea ASFOR i-a îndemnat pe toți cei care lucrează în acest domeniu să-i demaște pe cei care doar se prefac a respecta legea, pentru că infracționalitatea forestieră îi afectează pe toți cei din domeniu:

„Joaca acesta insalubră se poate termina printr-un simplu click, totul este ca cei investiți cu autoritatea de a aplica legea să o facă cu responsabilitate. Noi, cei care lucrăm zilnic cu SUMAL 2.0, știm cât de eficient poate fi acest sistem dacă funcționează corect, iar controlul autorității este, la rândul său, corect.

Încălcarea standardelor etice și a legilor în vigoare trebuie semnalate de fiecare dintre noi pentru ca ele să nu se mai repete. În egală măsură, trebuie spus că infracționalitatea forestieră ne afectează pe toți cei care lucram cinstit și care aducem contribuția sectorului nostru la 3,5% din PIB. Sunt mult mai mulți cei care lucrează cinstit decât cei care încalcă legea!

Nu avem nici un motiv să tolerăm niciun fel de comportament infracțional! Persoanele care lucrează în cadrul autorităților de specialitate trebuie să înțeleagă și să își asume statutul cu responsabilitate. Nu trebuie să-i tolerăm pe cei care instigă la nerespectarea legii sau încurajează activități infracționale”.

 

Standarde de integritate și paliere de risc pentru cei din domeniul forestier

Nu în ultimul rând, ASFOR consideră că nou înființata instituție - Garda Forestieră Națională, trebuie să vină cu o serie de reglementări noi, care să impună respectarea legii de toate părțile baricadei.

„Pentru a preveni astfel de incidente, este obligatoriu ca Garda Forestieră Națională să își impună standarde de integritate pe care să le ranforseze într-o manieră profesionistă. Fără această componentă de integritate, cazul de la Suceava poate rămâne doar o picătură de lumină dintr-un ocean de întuneric.

De asemenea, considerăm necesară crearea de către Garda Forestieră Națională a unui sistem transparent de încadrare în grade de risc a actorilor care activează în sectorul forestier pe toate palierele: administrare, exploatare și prelucrare.

Respectarea legii este obligatorie! Sprijinul toxic oferit de „prietenul de la control” este extrem de dăunător pentru sectorul nostru. Infracționalitatea și <prietenul de la control> ne împiedică dezvoltarea și trebuie să închidem cu fermitate acest capitol!”, a adăugat Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ASFOR: „Gata cu joaca! Etica și respectarea legii sunt condiții ale dezvoltării sectorului forestier!”.
 Vizualizări articol: 738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ASFOR: „Gata cu joaca! Etica și respectarea legii sunt condiții ale dezvoltării sectorului forestier!”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei