Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 16 (8240)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Simpozionul ”Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, la a X-a ediție în USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările celei de a X-a ediții a Simpozionului Național ”Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania” au debutat și s-au desfășurat în cursul zilei de vineri, 20 ianuarie, la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Începând cu ora 09.30, în sala Auditorium Joseph Schmidt audiența numeroasă a asistat la prezentarea unor conferințe despre personalitatea marelui mitropolit, au fost lansate volume din creația ierarhului și a fost decernat un mare premiu care îi poartă numele. O slujbă de pomenire a marelui mitropolit va avea loc astăzi, la Mănăstirea Dragomirna, fiind oficiată de PS Părintele Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

 

Cuvânt de bun venit și momente de teatru din creația înaltului ierarh, în programul simpozionului

În deschiderea simpozionului, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector USV, a evocat figura excepțională a intelectualului și omului de spirit Bartolomeu Anania, o personalitate prin intermediul căreia putem marca toată istoria celei de a doua jumătăți a secolului XX, o figură de prim rang care a mărturisit despre valorile în care ar trebui să credem. ”Universitatea trăiește acest privilegiu împreună cu dumneavoastră de a fi gazda acestui eveniment încă de la prima ediție, Bartolomeu Anania fiind o figură relevantă pentru spiritul românesc și pentru această ambivalență de literat și teolog de marcă și în același timp, om al cetății”, a spus Mircea A. Diaconu. El a evocat apoi experiența trăită de Bartolomeu Anania în închisorile comuniste, ”unde întreaga creație a sa a <scris-o pe creier> ca pe o tăbliță, ieșind din detenție după 6 ani purtând în memorie două piese de teatru complete și o multitudine de poezii, totalizând peste 12.000 de versuri. Șase ani care i-au dat sens și au construit o identitate solidă.”

Microfonul a fost preluat apoi, pentru deschiderea oficială, de prof. Daniela Ceredeev, inspector de religie la IȘJ Suceava, care i-a amintit pe bravii organizatori ai celor 10 ediții ale simpozionului dedicate Mitropolitului Bartolomeu și a vorbit despre lucrările prezentate aici de-a lungul timpului.

Programul a continuat cu un moment de teatru pus în scenă de Grupul „Copiii voievodului” de la Școala Gimnazială Nr. 7 „Grigore Ghica Voievod” - o adaptare după ”Păhărelul cu nectar”de Valeriu Anania, coordonator prof. Monica Matei.

 

Conferințe despre personalitatea marelui Mitropolit Bartolomeu Anania

Odată cu intrarea în cadrul secțiunii de conferințe a evenimentului, prof. univ. dr. Virgil Nistru-Țigănuș a prezentat lucrarea ”Doamne, auzi glasul meu - Poetul Monah sub cununa fericirilor cerești”, abordând latura poetică a marelui mitropolit. El a relatat în paginile lucrării sale: ”Șiruri de nestemate poetice sunt rânduite cu migală de poet care urmează acea rimă a gândirii, care înzestrează cugetarea smerită cu darul lacrimilor. Lacrima nu reflectă doar jertfa și suferința, ci și iluminarea prin pocăință.”

Invitat la eveniment, jurnalistul și scriitorul Grigore Ilisei a vorbit despre volumul ”Amintiri din capătul dorului, 10 ani cu mitropolitul meu Bartolomeu Anania”, vorbind despre darul comemorării marii personalități: ”Aici, la Suceava, se face reverență în fiecare an Mitropolitului Bartolomeu Anania, o figură legendară și poate unicul dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române care are parte de un asemenea dar al amintirii, al neuitării, pentru că, așa cum spunea marele Sadoveanu, < morții noștri trăiesc atâta timp cât noi nu-i uităm>. Cei care nu ar trebui să-i uite sunt în primul rând ucenicii, iar din ghindele acelea care au picat din acest măreț stejar care a fost Bartolomeu Anania au odrăslit figuri importante care duc mai departe o moștenire pe care acest ierarh a lăsat-o. Între ei și acest ucenic cinstitor Macarie, ale cărui memorii despre marele mitropolit m-au impresionat atât de mult.”

Au urmat prelegeri interesante și pline de substanță prezentate de pr. scriitor Ion Buga - ”Chipuri ale rugăciunii în lumea patericului”, de pr. prof. univ. dr. habil. Ioan Chirilă, cu ”Bartolomeu Anania - File de acatist, sonet încuvântat lui Mihai și Mariei” sau de pr. prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae, care a vorbit despre  ”Bartolomeu Anania și Wilhelm Nyssen, trezorieri iconici ai bisericii secolului XX”. Jan Nicolae a vorbit despre fascinația pentru icoană a marelui mitropolit: ”Bartolomeu Anania a fost un om încuvântat, un om botezat în cristelnița Bunei Vestiri, un om al cuvântului și al icoanei în același timp, un om îniconat.”

Pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, a prezentat câteva fragmente cu vocea și sfaturile marelui ierarh Bartolomeu Valeriu Anania, vorbind despre acesta ca Om de Atitudine: ”A fi un astfel de om de atitudine ține de curaj, de felul de a fi, de educație și de experiență de viață. El le-a avut pe toate și multe, multe altele. A avut întotdeauna crezul că prin atitudinea lui poate să spună ceva lumii, culturii și neamului.”

Arhimandrit dr. Dumitru Cobzaru a făcut o prezentare a muncii asidue a marelui mitropolit în redactarea timp de 11 ani de zile a Sfintei Scripturi. Noul Testament a fost început la Văratic în 23 decembrie 1990, după care a urmat șlefuirea cuvântului la Vechiul Testament, mutându-și apoi atelierul biblic la Cluj, odată cu alegerea sa în funcția de Arhiepiscop, pentru ca mai târziu să lucreze într-o altă oază de liniște, la Mănăstirea Nicula.

 

Decernarea Marelui Premiu ”Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania”

Conferințele au continuat apoi până la lăsarea întunericului, în paralel cu lansarea unor volume, în timpul evenimentului fiind decernat și Marele Premiu ”Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania”. De această dată premiul a fost acordat preotului prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, pentru întreaga sa activitate în cadrul acestui eveniment anual, cel care a avut onoarea de a fi prezent ani la rând în preajma Marelui Mitropolit Bartolomeu Anania.

Mitropolitul Bartolomeu Anania ”trăiește” azi în Bucovina, iată, vreme de 10 ani, prezența Duhului său fiind resimțită de la prima ediție a evenimentului simpozionului național, convertit deja într-un forum cultural care îi poartă numele până în prezent, fiind singura personalitate bisericească și culturală în România care beneficiază de un asemenea ecou. Vocea sa aspră și bărbătoasă se face auzită astăzi prin învățăturile lăsate tuturor: ”Din toate acestea am învățat un lucru și vă rog sa-l învățați de la mine: În fundul prăpastiei să nu disperi, iar în vârful muntelui să nu amețești.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simpozionul ”Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, la a X-a ediție în USV.
 Vizualizări articol: 678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simpozionul ”Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, la a X-a ediție în USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei