Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 14 (8238)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vești deloc bune

Nivelul de precipitații de pe terenurile agricole sucevene este la jumătate față de optim

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru decembrie și deja pentru jumătate din ianuarie, însoțite de precipitații foarte, foarte puține, nu ar trebui să ne bucure prea mult, din contră. Dacă pe termen scurt unii dintre noi constatăm o reducere a cheltuielilor, mai ales pe partea de încălzire a locuințelor, pe termen mai lung efectele economice se anunță mult mai dureroase.

Conform datelor contabilizate de Direcția Agricolă Suceava, cantitatea de precipitații de la nivelul suprafețelor agricole de la Gura Humorului spre Suceava este de 225 de l/mp, față de o cantitate de precipitații optime de 450 de l/mp, calculată pentru această perioadă de mijloc de ianuarie.

Situația proastă din Suceava este completată de deficitul și mai mare din alte zone ale României, cum o arată măsurătorile făcute la nivel național.

Revenind la Suceava, se constată practic că umiditatea din sol este la jumătate față de nivelul optim.

Situația nu miră având în vedere că suntem deja la jumătatea iernii calendaristice, dar nu a nins deloc. Se știe, căderile de zăpadă, urmate de topirea lentă a acesteia, sunt extrem de benefice pentru asigurarea unui nivel optim de umiditate în sol pe termen lung.

Pentru refacerea nivelului optim de umiditate în sol în vederea campaniei de însămânțări din primăvară ar fi nevoie de cantități mari de precipitații care să cadă în următoarele două-trei luni de zile. Culturile de toamnă aflată în sol au și ele parte de un evident deficit de umiditate. 

Agricultorii suceveni spun că un nou an agricol marcat de secetă ar fi un dezastru fără precedent, pentru că ar fi al doilea an foarte prost după un 2022 marcat tot de secetă și de costuri foarte mari pentru înființarea culturilor (preț dublu la carburant, preț triplu la îngrășăminte etc).

Practic, în anul 2022, în agricultură s-au băgat mai mulți bani decât de obicei și s-au scos mai puțini. Iar o astfel de afacere repetată doi ani la rând poate însemna faliment pentru mulți dintre fermierii medii sau mari.

Din cauza secetei și a slabei dezvoltări a culturilor, pe ogoarele din multe localități limitrofe Sucevei sunt și acum culturi de porumb care nu au fost recoltate.

Nici cei care au investit în cartof nu au ieșit mult mai bine, producțiile fiind de o calitate în cel mai bun caz medie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nivelul de precipitații de pe terenurile agricole sucevene este la jumătate față de optim.
 Vizualizări articol: 629 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nivelul de precipitații de pe terenurile agricole sucevene este la jumătate față de optim0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei