Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 13 (8237)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Prin PNRR și fonduri proprii

Investiții de peste 61 de milioane de lei în reabilitarea termică și înfrumusețarea fațadelor blocurilor din zona centrală a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Blocurile din zona centrală a municipiului Suceava vor cunoaște o transformare radicală în următorii doi ani, ca urmare a prinderii lor într-un amplu program de eficientizare energetică, prin care vor fi refăcute total și fațadele, totul fără ca locatarii să scoată vreun ban din buzunare.

Iar investiția este una foarte mare, de peste 61 de milioane de lei (echivalentul a 12,3 milioane de euro), bani atrași de municipalitatea suceveană, prin proiecte depuse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, dar și contribuție proprie.

Un pas important în punerea în aplicare a planului de transformare a imaginii imobilelor din zona centrală a Sucevei, dar și de îmbunătățire a condițiilor de trai a celor care locuiesc acolo, care vor beneficia de o reducere de 50-60% a consumurilor de energie, dar și de o izolare fonică mai bună, a fost aprobarea, într-o ședință extraordinară de Consiliu Local, a documentațiilor și indicatorilor tehnico-economici pentru aceste obiective de investiții. Aleșii locali, întruniți într-o ședință online, la care au participat 18 din cei 23 de consilieri, au votat în unanimitate cele trei proiecte de hotărâre, de sute de pagini fiecare, prin care vor putea fi demarate etapele următoare pentru eficientizarea energetică și renovarea clădirilor a sute de familii.

„Pe lângă reabilitarea termică a clădirilor, o componentă importantă pentru oraș este cea de refacere a fațadelor clădirilor, prin care vom da o altă imagine zonei centrale a municipiului Suceava. Chiar astăzi urcăm în aplicație proiectele aprobate, în atenția celor de la București, iar ulterior vom veni cu proiectul tehnic în CL. Se va face și o comisie de arhitectură, încât să nu facem doar anvelopare, ci și o înfrumusețare a zonei centrale. Se dorește a fi introduse elemente estetice decorative, în stil bucovinean, dar să vedem dacă și experții vor fi de acord cu această propunere”, a precizat viceprimarul Lucian Harșovschi, care este și inițiator al celor trei proiecte, împreună cu primarul Ion Lungu.

 

Lotul I – lucrări de 13,54 milioane de lei

Primul lot de imobile, din cadrul Asociației de proprietari nr. 3, cuprinde blocul 6, cu scările A+B+C, de pe strada Ștefan cel Mare nr. 4, la care totalul suprafeței renovate va fi de 6.113,2 mp, precum și blocul 2A de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6 și blocul 2B de pe strada Vasile Alecsandri nr. 4, la care totalul suprafeței renovate va fi de 5.436,12 mp.

„În total vom renova o suprafață desfășurată de 11.549 mp, cu zero cheltuieli pentru cele peste 100 de familii care locuiesc acolo”, a precizat președintele de ședință, Lucian Harșovschi.

Valoarea totală a investiției pentru primul lot de imobile este de 11,4 milioane de lei, fără TVA, adică 13,54 milioane de lei cu TVA, iar contribuția municipalității va fi de peste 30.000 de lei.

 

Fostul Hotel Central și spațiile comerciale, neincluse la finanțare în lotul II

Lotul II, din cadrul aceleiași asociații, cuprinde bloc 4 Hotel (scările A, B, C, D) de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 4, cu o suprafață de 3.404 mp care trebuie renovată, blocul 1A de pe strada Dimitrie Onciu nr. 10, bloc 1B de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 6 și bloc 1C de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 8. Suprafața totală care urmează să fie renovată este de 5.145 de mp, fiind excluse din proiect suprafețele care aparțin societăților comerciale.

Valoarea totală a lucrărilor care trebuie executate acolo este de 13 milioane de lei, cu TVA inclus, din care 72.629 de lei reprezintă cheltuieli neeligibile, care sunt achitate de către Primăria Suceava din fonduri proprii.

La acest proiect, viceprimarul Teodora Munteanu a solicitat să fie contactați și proprietarii fostului Hotel Central, să se discute cu ei implicarea în proiectul de renovare a clădirii, astfel încât să nu facă notă discordantă porțiunea pe care o dețin.

„Să facă ceva cu acea proprietate, să o renoveze sau să o vândă, dar să nu o lase așa, părăginită, în mijlocul orașului”, a spus Teodora Munteanu.

Lucian Harșovschi i-a răspuns că sunt deja discuții inițiate în această direcție, iar dacă nu se ajunge la un consens, după renovare, proprietarii hotelului vor fi supraimpozitați, aceasta fiind singura pârghie legală prin care pot fi determinați să facă lucrările necesare.

„Dacă proprietarii spațiilor comerciale private din aceste imobile nu se vor alinia măsurilor de modernizare, vom veni cu o suprataxare a lor, până la remedierea situației. Dar sperăm să găsim înțelegere, chiar de la început”, a menționat viceprimarul Lucian Harșovschi.

 

Lucrări de 35 de milioane de lei în cadrul Asociației de proprietari Centru

Cel de-al treilea proiect de hotărâre vizează clădiri rezidențiale multifamiliale din cadrul Asociației de proprietari Centru, pe două componente.

Prima cuprinde blocul 1A (scările A și B) de pe strada Ion Grămadă nr. 1, blocul 1B (scările A, B, C și D) de pe strada Ion Grămadă nr. 5 și blocul 1C (scara A+B) de pe strada Ion Grămadă nr. 7, cu o suprafață totală desfășurată de 11.787,5 mp.

Componenta 2 cuprinde blocul 3A (scara A+B), blocul 3B (scara A+B) și blocul 3C (scara A+B) de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 2, blocul 3D (scara A) de pe strada Ana Ipătescu nr. 9, blocul 32 (scara A+B) de pe strada Ștefan cel Mare nr. 17 și blocul 8  (scările A, B, C și D) de pe strada Ștefan cel Mare nr. 3, cu o suprafață totală de peste 18.000 mp.

Valoarea totală a lucrărilor se apropie de 35 de milioane de lei, cu TVA inclus, la care contribuția municipalității va fi de doar 17.850 de lei, cheltuieli neeligibile.

 

Modernizări, deranj, dar și valoare adăugată

Soluțiile propuse pentru renovarea acestor clădiri vizează atât refacerea acoperișurilor, cu tot cu hidroizolații, lucrări de reabilitare termică, de izolare a planșeului peste ultimul nivel cu vată minerală bazaltică de 30 cm, iar fațadele cu sisteme compozite cu o grosime de 15 cm, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, revizuirea și schimbarea în totalitate a instalațiilor, izolarea conductelor, înlocuirea coloanelor de apă caldă/rece și canalizare, montarea de robineți cu cap termostatic, modificări la sistemele de utilizare a energiei electrice, chiar și montarea de panouri fotovoltaice, acolo unde se pretează.

Lucrările propuse sunt multe, complexe și diferă și de la un imobil la altul, în funcție de necesități, dar vor produce cu siguranță și deranj locatarilor, dar la final, aceștia vor avea costuri mult mai mici cu utilitățile, dar și o valoare mai mare a apartamentelor din imobilele modernizate cu bani din PNRR și de la bugetul local.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Investiții de peste 61 de milioane de lei în reabilitarea termică și înfrumusețarea fațadelor blocurilor din zona centrală a Sucevei.
 Vizualizări articol: 1932 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Investiții de peste 61 de milioane de lei în reabilitarea termică și înfrumusețarea fațadelor blocurilor din zona centrală a Sucevei5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei