Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 304 (8221)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a XXII-a

Spectacolul „Sfânta seară de Crăciun”, la Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 25 decembrie, în prima zi de Crăciun, sala Casei de Cultură „Elisei Todaşcă” din Poiana Stampei a devenit neîncăpătoare pentru sutele de spectatori dornici să vizioneze spectacolul „Sfânta seară de Crăciun”, eveniment ajuns în acest an la ediţia a XXII-a.

Formaţii artistice din zona Dornelor şi din judeţul Bistriţa-Năsăud au realizat, timp de mai bine de trei ore, un program specific sărbătorilor de iarnă, cu datini, colinde şi obiceiuri păstrate nealterate din generaţie în generaţie. Primii care au urcat pe scenă au fost preoţii care au vorbit despre marea sărbătoare a Naşterii Domnului şi despre păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare specifice Crăciunului şi Anului Nou.

„Bucuria nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, bucurie care s-a revărsat în întreaga lume, să ne aducă sentimente de bunătate, să întărească credinţa în aceste zile, care nu sunt ușoare, și mai ales să înmulțească nădejdea şi rugăciunea noastră de mai bine”, a fost îndemnul părintelui Sorin Ilie Cormoş, preot paroh la Poiana Stampei.

Şi primarul comunei Poiana Stampei, ing. Viluţ Mezdrea, şi-a exprimat bucuria reîntâlnirii cu locuitorii comunei, după doi ani de restricţii, într-o seară atât de frumoasă în care s-a reuşit din nou să se umple sala Casei de Cultură din comuna Poian Stampei la fel cum se întâmpla şi înainte de pandemie. „Mă bucur enorm că, după doi ani, suntem din nou împreună la frumosul spectacol cu care eram obișnuiți pe 25 decembrie, <Sfânta seară de Crăciun>, un eveniment care face parte din calendarul cultural al manifestărilor din comuna Poiana Stampei şi de care mi-a fost dor. Mi-a fost dor pentru că nu ne-am mai întâlnit de doi ani să ne bucurăm de colindele frumoase, să ne bucurăm de datinile şi obiceiurile specifice comunei Poiana Stampei și Bucovinei, obiceiuri de neegalat în ţară şi străinătate. Bunul Dumnezeu a orânduit ca de acest Crăciun să avem libertatea de a ne revedea și de a ne bucura de tot ceea ce este frumos pe Pământ”, a spus primarul Viluţ Mezdrea.

 

Colindul sfânt al măicuţelor de la Mănăstirea Piatra Fântânele

De Crăciun, paşii celor plecaţi departe se îndreaptă spre casă şi nu a fost o bucurie mai mare pentru cunoscuta solistă Raluca Ionela Vasiluţ - Corujan decât de a împărți cu cei dragi bucuria revederii prin colinde interpretate la nai.

Ziua întâlnirii cu pruncul Iisus care s-a născut în iesle, lângă animale, a continuat cu două voci talentate, Anamaria Aurica şi Elisabeta Gabriela Doroftiesei, care i-au colindat pe cei prezenți cu două colinde învăţate de la tatăl lor, preotul Gabriel Doroftiesei, care împreună cu corul ”Ecclesia” din Dorna Candrenilor au fost prezenţi în comuna Poiana Stampei în această zi de sărbătoare.

Au cântat colindul sfânt oameni cu glas de îngeri, corul măicuţelor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. În cadrul concertului, precedat de un cuvânt de suflet al părintelui Gavril, s-au remarcat colindele tradiţionale specifice satelor de la limita dintre judeţele Suceava şi Bistriţa-Năsăud, unele dintre ele inspirate din troparele închinate Sfântului Nicolae şi Naşterii Domnului, colinde care au adus nu doar bucuria specifică sărbătorilor, ci şi emoția primirii colindătorilor în pragul casei ca semn de recunoştință pentru întruparea Domnului nostru Iisus Hristos.

Bucuria Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos şi starea de spirit a Crăciunului au fost aduse în sala Casei de Cultură din Poiana Stampei şi prin colindele din tezaurul Bucovinean interpretate cu bucurie și drag de Grupul Folcloric „Flori de pe Dorna”, coordonator de Elena Negură, şi de tinerele soliste de muzică populară Ionela și Marinela Pentelescu. 

Magie, inocență de copil, simplitate, toate au fost aduse în dar prin colind de la Grupul Folcloric „Flori de merișor”, coordonat de prof. Dorina Paicu, directorul Școlii Gimnaziale Poiana Stampei.

 

Belciugarii de la Ilva Mare, aşteptaţi pentru a aduce un an bogat şi în Bucovina

Programul artistic al Ansamblului folcloric „Coşnencuţa”, condus de Sebastian Doroftiesei, a adus în atenţia publicului un obicei tradiţional, jocul babei şi al moşului, dar și jocul caprelor de la Coşna, dansul ţigăncilor și al ursului. Pentru că oamenii de pe Valea Ilvelor, judeţul Bistriţa-Năsăud, cred că gospodăria în care joacă „belciugarii” va fi una bogată în anul care vine, şi de aceea toată lumea îi aşteaptă şi îi răsplăteşte, şi locuitorii comunei Poiana Stampei i-au aşteptat pe Belciugarii de la Ilva Mare, care au venit însoţiţi de părintele paroh Cristian Lupşan.

Întreg ansamblul poartă costume specifice, de la cel care conduce ceata şi este îmbrăcat în straie populare şi nu-i lipseşte bota de care un cioban nu se desparte niciodată, până la caprele confecţionate din covoare ţesute la război de mamele celor care le dansează, peste care sunt aşezate piei de căprioară. Toate caperele au coarne adevărate, ataşate unui ansamblu de lemn cu ajutorul căruia feciorii scot un sunet specific. Există şi cerbii, confecţionaţi asemenea caprelor, însă care se evidenţiază prin mărimea coarnelor.

 

Ansamblul „Poieniţa”, un etalon al Bucovinei în tradiţii şi obiceiuri

Cel mai aşteptat moment al serii a fost evoluţia Ansamblului „Poieniţa”. Aşa cum îi stă bine unui ansamblu profesionist, „Poieniţa” a urcat pe scenă cu taraf pentru acompaniament, dar şi cu o ceată de colindători pentru a ura o „seară bună” celor prezenţi. Au urmat moşnegii în costume populare şi cu măşti autentice, după care au fost scoase la joc de baciul Neculai caprele şi cerbul. Jocul caprelor este punctul forte al obiceiurilor de iarnă prezentate de Ansamblul „Poieniţa”, condus de prof. Dănuţ Lăcătuş, pe mari scene din ţară şi din străinătate. Atmosfera de voie bună a fost întreţinută de urătorii Ştefănel Mezdrea, Ion Pentelescu, Neculai Rusu şi Petrică Chiforescu, care acum au satirizat în cadrul urăturii pandemia, prețurile la energie și alimente, primarul, preotul, guvernul, consiliul local, dar şi problemele comunităţii.

Primarul Viluţ Mezdrea a oferit tuturor formațiilor şi soliştilor care au evoluat pe scenă câte o Diploma de excelenţă, iar viceprimarul Vladimir Popescu, câte un coş cu produse tradiţionale din Bucovina. Şi cei prezenţi în sală au primit plăcintepoale-n brâu,mere şi nuci, iar la final, după superbul foc de artificii, vin fiert şiceai fierbinte.Manifestările au fost organizate de Primăria şi Consiliul Local Poiana Stampei şi de Casa de Cultură „Elisei Todaşcă”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spectacolul „Sfânta seară de Crăciun”, la Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Spectacolul „Sfânta seară de Crăciun”, la Poiana Stampei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei