Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 301 (8218)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Succes

Spitalul Județean Suceava este al șaselea din lume în care a fost diagnosticată și tratată cu succes o tumoră rară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un caz de tumoră la nivelul unui nerv, extrem de rar întâlnită, a fost diagnosticată și tratată cu succes de medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, care a devenit astfel al șaselea spital din lume în care a fost diagnosticată o astfel de formațiune. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a arătat că pacienta în vârstă de 20 de ani a fost diagnosticată, în urmă cu aproximativ o lună, cu o formațiune tumorală numită schwannom sau neurinom, care provoca măcinarea osului la nivelul călcâiului stâng, cuprinzând aproape în totalitate osul calcaneu. Doctorul Răzvan Codrin Bandac, șeful secției Ortopedie a Spitalului de Urgență Suceava, a declarat că acest caz este deosebit deoarece este vorba despre o tumoră extrem de rară, care a produs un grad ridicat de distrugere osoasă. Acest lucru a necesitat reconstrucția osului cu transplant de os uman, cu care a fost corectat defectul rezultat după îndepărtarea țesutului tumoral.

Dr. Bandac a explicat că intervenția chirurgicală a decurs în doi timpi, inițial practicându-se îndepărtarea marginală a tumorii, în urmă cu 3 săptămâni, și efectuarea de către medicii anatomo-patologi, dr. Andreea Botezan și dr. Luminița Miron, a examenului histopatologic. Acest lucru a permis diagnosticarea rapida a unui schwannom intraosos, o tumoră benignă a nervului periferic, excepțional localizată la acest nivel.

 „În literatura de specialitate sunt citate numai 5 cazuri de acest fel”, a subliniat dr. Bandac.

În a doua etapă a intervenției chirurgicale, care a avut loc în ziua de 14 decembrie a.c., s-a realizat reconstrucția calcaneului stâng prin umplerea defectului osos cu transplant de os uman, importat de la Banca de Țesuturi Colentina București, cu sprijinul medicului coordonator al Băncii de Țesuturi, dr. Andrei Nica.  Potrivit doctorului Bandac, pacienta evoluează normal postoperator și urmează a fi externată. Ea va avea glezna și piciorul stâng imobilizate timp de 6 săptămâni și se va putea sprijini pe acest picior după 3 luni de la intervenție.  

„Particularitatea acestui caz o reprezintă atât raritatea leziunii, ca frecvență și determinare tisulară, dar și efortul echipei medicale de a diagnostica și trata în timp record, în aproximativ 3 săptămâni, o leziune tumorală cu potențial de agravare rapidă și severă, care netratată în timp util ar fi produs colapsul osos prin fracturarea spontană a calcaneului, urmat de un deficit funcțional major, la o pacientă cu vârsta foarte tânară”, a declarat dr. Bandac.

 Acesta a mai spus că este al doilea caz tratat, cel puțin relatat de literatura de specialitate, prin reconstrucție cu alogrefă osoasă umană de la banca de țesuturi, primul caz fiind raportat în 2016 de Centrul Oncologic Hunan din China. „Celelalte trei cazuri au fost raportate în Turcia și India, în 2012, și în Brazilia, în 2020, dar cu defecte osoase mai mici, la două cazuri efectuându-se plombare cu autogrefă osoasă, de la același pacient și într-un caz prin fixare cu șuruburi și plombarea defectului osos cu ciment acrilic”, a mai spus doctorul Bandac. Intervenția s-a realizat cu anestezie rahidiană, echipa operatorie fiind alcatuită din dr. Mihai Sorin Petrasuc, dr. Ana Loredana Baitoc, medici primari ortopezi, dr. Dorin Stanescu, medic primar ATI, și asistenta de Bloc operator Ancuta Bizgan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Județean Suceava este al șaselea din lume în care a fost diagnosticată și tratată cu succes o tumoră rară.
 Vizualizări articol: 1006 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spitalul Județean Suceava este al șaselea din lume în care a fost diagnosticată și tratată cu succes o tumoră rară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei