Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 301 (8218)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă sanitar-veterinară

Caz de turbare la o vacă dintr-o exploatație cu 35 de bovine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a anunțat că a fost confirmat un nou caz de rabie în județ, de această dată la bovină. Este vorba de o vacă dintr-o fermă din satul Slobozia, comuna Zvoriștea, cu un total de 35 de efective de bovine. Cazul este așadar delicat.

În total, în exploatație mai există 35 de bovine, 4 câini, 4 pisici și patru porci. Câinii și pisicile au fost vaccinați încă din data de 20 decembrie, iar campania de vaccinare va fi extinsă la toate animalele din exploatație și apoi din focar.

Marți, la ora 17.00, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor  prin care s-au aprobat măsurile de prevenire a rabiei urmare a acestui caz nou.

”Vrem ca toți cetățenii să conștientizeze aspectele  privind  gravitatea bolii precum și obligația de a anunța medicului veterinar din comună orice comportament anormal al animalelor deținute, în gospodărie, în special câini și pisici, precum și orice caz de mortalitate intervenit la animale.

Recomandăm ca, în continuare, personalul care deservește adăposturile de câini fără stăpân sau persoanele care în gospodării dețin un număr mai mare de câini sau pisici să solicite, la Direcția de Sănătate Publică, vaccinarea antirabică”, este apelul transmis de doctorul Dănuț Corneanu, directorul adjunct al DSVSA Suceava.

Este al cincilea caz de rabie confirmat în județul Suceava, celelalte fiind la câini din Siret și Grămești.

Dacă în județul nostru cazul de la Slobozia-Zvoriștea este primul la bovină, la Sirețel-Pașcani evoluează un focar cu 12 cazuri de rabie la bovină și 6 la vulpe.

Pe acest fond periculos, sucevenii sunt rugați să colaboreze cu medicii veterinari pentru vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor din gospodării. Cea mai eficientă cale de a reduce riscul de apariție a rabiei este vaccinul antirabic, care favorizează producerea de anticorpi.

Vaccinul antirabic face parte din seria de vaccinuri obligatorii, fiind inclus în schema de vaccinare a animalelor, câini/pisici tinere, iar ulterior, prin repetiții anuale. Totuși, mulți câini cu stăpân, chiar din cei de rasă, nu au încă vaccinul făcut.

 

Cu virusul rabiei nu este deloc de glumă

”Rabia este o infecție virală, care atacă atât creierul cât și măduva spinării, fiind un real pericol atât pentru câini cât și pentru restul mamiferelor, inclusiv pentru oameni. Este periculoasă deoarece, odată ce virusul a atacat organismul și odată ce apar simptomele specifice rabiei, șansele de supraviețuire sunt reduse la zero”, a avertizat doctorul Corneanu.

 

Patru membri ai familiei și doi medici veterinari, contacți direcți cu vaca bolnavă 

Direcția de Sănătate Publică Suceava a anunțat că în urma anchetei epidemiologice de la Zvoriștea au fost identificate șase persoane care au fost în contact cu animalul diagnosticat cu rabie, respectiv patru persoane din familie și doi medici veterinari.

Cele patru persoane din familie au fost deja în cursul zilei de marți la Spitalul Județean și s-au vaccinat antirabic, iar cei doi medici veterinari urmează să se prezinte în vederea vaccinării.

DSP Suceava a anunțat că monitorizează permanent existența vaccinului antirabic în toate unitățile spitalicești din județ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caz de turbare la o vacă dintr-o exploatație cu 35 de bovine.
 Vizualizări articol: 953 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Caz de turbare la o vacă dintr-o exploatație cu 35 de bovine0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei