Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 299 (8216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

În ziua pomenirii Cuviosului Daniil Sihastrul

Pictura și catapeteasma paraclisului Mănăstirii Voroneț, sfințite de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, duminică, 18 decembrie 2022, pictura și catapeteasma paraclisului Mănăstirii Voroneț,al cărui principal ctitor este stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, plecată la Ceruri în luna martie a acestui an, au fost sfințite de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Tot duminică, a fost sfințit și Magazinul bisericesc „Sânta Mare Muceniță Irina”, care îmbină armonios vechiul cu noul, clădirea fiind o casă veche bucovineană, dar interiorul fiind amenajat în stil modern. Pelerinii vor găsi aici obiecte bisericești, multe cărți, candele, lumânări, icoane, produse naturiste etc.

 

Zi de rugăciune, de bucurie

În zi de sărbătoare, zi în care „o pudră albă” s-a așternut peste Voroneț, câțiva fulgi de zăpadă răzleți au învăluit așezarea, din Paraclisul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” s-au auzit primele colinde tradiționale cântate de obștea mănăstirii. Sunetul (muzica) clopotelor a răsunat în sufletele bucovinenilor ca o voce de Sus, ce i-a apropiat și mai mult de spiritul sărbătorilor.

Un sobor impresionant de preoți, cel mai mare sobor prezent la un hram al Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul la Voroneț, după cum a remarcat stareța stavrofora dr. Gabriela Platon, împreună cu zeci de credincioși, care au umplut paraclisul până la refuz, au reușit să își unească inimile și gândurile în rugăciune, oferindu-și unii altora bucuria reîntâlnirii, izvor de pace și de iubire față de Dumnezeu și față de semeni.

Din sobor au făcut parte protos. Justinian Săvescu, secretar eparhial, pr. Viorel Ilișoi, consilier al Sectorului Economic-Financiar, pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, pr. dr. Ioan Viorel Vârlan, pr. Constantin Ciupu, precum și mulți alți slujitori ai bisericilor și mănăstirilor sucevene.

 

„Primii viețuitori ai Mănăstirii Voroneț sunt și ei parte din familia duhovnicească a Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul”

Chiar dacă a fost o slujbă mai lungă, care a inclus sfințirea picturii și catapetesmei paraclisului Mănăstirii Voroneț, a Magazinului bisericesc „Sânta Mare Muceniță Irina”, cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dar și slujbe de hirotonie și hirotesie, credincioșii au stat cu răbdare până la final, cei care s-au spovedit au luat Sfânta Împărtășanie de la Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și s-au îndreptat apoi spre casele lor mai bogați, mai buni, mai dispuși să ajute și să dăruiască din bucuria lor și celor care nu au reușit să ajungă la sărbătoarea Voronețului.

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre semnificația Duminicii dinaintea Nașterii Domnului (a Sf. Părinți după trup ai Domnului”): „Știm că Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a ucenicit la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți. După aceea, dornic de mai multă viață duhovnicească, s-a retras la Schitul Laura, chiar din satul Laura de astăzi, localitatea Vicovu de Sus. A ucenicit pe lângă Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, dar nu doar atât. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a dat această moștenire mai departe. Cui? (…) Cetelor de sihaștri care l-au urmat atât cât a fost la Putna, precum și aici, la Voroneț. Primii viețuitori ai Mănăstirii Voroneț sunt și ei parte din familia duhovnicească a Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul. Și de atunci și până acum, într-un fel, toți cei care s-au adăpat din învățătura lui, toți cei care au recunoscut în el un adevărat părinte pot fi socotiți, într-un fel, parte din spița duhovnicească a Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul”, subliniind faptul că dacă noi ascultăm de domnul Hristos, „dacă îl urmăm, dacă împlinim cuvântul Lui, suntem din neamul lui, suntem fii ai lui Dumnezeu”, asta însemnând că „Dumnezeu ne-a înfiat, ne-a făcut ai Săi”.

Duminică, la Mănăstirea Voroneț, în cadrul unor slujbe speciale, ierodiaconul Efrem Groza a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Sihăstria Rarăului, teologul Ioan Bîrsan a fost hirotonit întru diacon, pe seama Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, iar Ilie Sebastian Gemănari a fost hirotesit arhidiacon.

 

Primele colinde, la Voroneț

Răspunsurile la strană au fost date de măicuțele din obștea Mănăstirii Voroneț, care, ca în fiecare an pe 18 decembrie, ne colindă, vestind Nașterea Domnului „O, ce veste minunată”, „Trei păstori”, „Moş Crăciun cu plete dalbe”, „La Viflaim, colo-n jos” etc. au fost doar câteva dintre colindele care au răsunat în paraclisul mănăstirii, neîncăpător pentru mulţimea de credincioşi care au dorit să fie prezenţi la sărbătoarea celui de al doilea hram al mănăstirii.

O parte dintre credincioşi au cântat colindele împreună cu măicuţele de la Voroneţ. Unii au plecat cu ele acasă... Un buchet de colinde adunate într-o carte. Un dar special. Stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora dr. Gabriela Platon, a oferit participanților „Colinde”, o culegere de colinde întocmită de ea, colinde pe care le-a oferit în dar „familiei extinse a Voronețului”, oamenilor care vin mereu la sărbătorile acestei mănăstiri cu inima deschisă și cu iubire pentru obștea de aici.

 

Invitați

La evenimentul de duminică au participat mai mulți stareți și starețe de mănăstiri, credincioși din apropiere, dar și invitați de peste hotare. Din Ucraina, au venit Consulul General al României la Cernăuți, Excelența Sa Irina Loredana Stănculescu, scriitorul Arcadie Suceveanu, care recent și-a lansat la Cernăuți, dar și la Suceava cel mai recent volum de poezie, intitulat „Opera poetică”, din care autorul a recitat și un poem, scriitorul Ștefan Hostiuc, scriitoarea și jurnalista Maria Toacă, jurnalista Carolina Jitaru. Nu au lipsit de la eveniment nici oameni de cultură suceveni: poetul Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, scriitoarea și jurnalista Doina Cernica, dr. Alis Niculică, prof. Isabel Vintilă, inspector școlar, etc.

 

Distincții

Tot duminică, la Voroneț, au fost onorate să primească Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la propunerea conducerii Mănăstirii Voroneț, mai multe familii care au sprijinit necondiționat Mănăstirea Voroneț. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a oferit acestor oameni distincții, pentru că, într-un fel sau altul, au sprijinit Mănăstirea Voroneț de-a lungul timpului, au fost aproape de obștea de maici, față de care cu toții au o mare stimă. Stareța stavrofora dr. Gabriela Platon a primit din parteapr. dr. Viorel Ioan Vârlan o Diplomă de onoare și o medalie omagială, pentru susținerea constantă a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din municipiul Suceava și a acțiunilor care s-au desfășurat aici, inclusiv ridicare Monumentului „Turnul Unirii”.

 

O lecție de comuniune

Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat duminică, împreună cu soborul de preoți, slujba Parastasului pentru ctitorii Mănăstirii Voroneț și pentru stavrofora Irina Pântescu,întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, la mormântul de lângă paraclisul mănăstirii, loc ales chiar de către sfinţia sa. Mormântul era plin cu flori - „Crăciunițe” și multe candele aprinse.

Stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora dr. Gabriela Platon, a mulțumit tuturor celor prezenți la sărbătoare. Credincioșii au primit din partea mănăstirii pachete cu bucate gătite cu mare pricepere de măicuțele din obște, „împreună cu harnicele și devotatele ajutoare al Mănăstirii Voroneț”. Astfel, s-a mai scris o pagină importantă din istoria Mănăstirii Voroneț, o lecție de comuniune între oameni, dar și între oameni și Dumnezeu, o lecție de cultură, de bună cuviință, de pace și armonie spre bucuria măicuțelor de la Voroneț (monahii, rasofore, stavrofora Elena Simionovici, scriitoarea Voronețului, conduse cu abilitate de stareța mănăstirii, stavrofora dr. Gabriela Platon), care au trudit zile întregi pentru ca această sărbătoare să fie desăvârșită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pictura și catapeteasma paraclisului Mănăstirii Voroneț, sfințite de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
 Vizualizări articol: 616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pictura și catapeteasma paraclisului Mănăstirii Voroneț, sfințite de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei