Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 293 (8210)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

19 cazuri noi de HIV/SIDA au fost raportate în județul Suceava, în primele trei trimestre ale acestui an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a informat, luni, printr-un comunicat de presă, că în primele trei trimestre ale acestui an în județul Suceava au fost raportate 19 cazuri noi de HIV/SIDA, mai multe decât numărul de cazuri noi înregistrate pe tot parcursul anului 2021, când au fost raportate 15 cazuri noi.  La această dată, în evidențele centrului de specialitate de la Spitalul de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava sunt 258 de cazuri de HIV/SIDA.

Conform comunicatului transmis de DSP, în România, în anul 2021 au fost raportate 559 de cazuri noi HIV/SIDA în sistemul de evaluare şi monitorizare a infecţiei HIV/SIDA, în care sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş”.

În cadrul acțiunii „Luna Naţională a informării despre Bolile transmisibile: HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) şi hepatita virală”, pe parcursul lunii decembrie DSP derulează o campanie de informare pentru prevenirea transmiterii acestor boli. În acest context, DSP a transmis o serie de recomandări pentru protecția de HIV/SIDA, printre care folosirea prezervativului în timpul relaţiilor sexuale, mai ales în cazul partenerilor întâmplători; testarea HIV, preferabil şi cu partenerul; folosirea individuală a obiectelor de igienă, precum aparatul de ras, periuţa de dinţi, forfecuţa de unghii etc; folosirea  mănuşilor de unică folosinţă de fiecare dată când se intră în contact cu sânge sau orice secreţii ale organismului; dezinfectarea rănilor cu produse antiseptice. DSP avertizează că pilula contraceptivă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, deci nici faţă de HIV.

Acțiunea de informare a DSP se derulează în colaborare cu furnizorii de servicii medicale şi primăriile cu asistenţă medicală comunitară. „Infectarea cu HIV, bacilul tuberculozei şi virusuri hepatitice nu are impact doar asupra sănătăţii, ci şi asupra integrării în societate, de multe ori persoanele diagnosticate ajungând să fie marginalizate şi stigmatizate, iar uneori toate acestea duc la sărăcie. Pandemia de COVID-19 a dezvăluit inegalităţile înrădăcinate în societăţile noastre. Orice criză a sănătăţii îi loveşte cel mai puternic pe cei mai săraci şi pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, o situaţie de criză este şi un semnal de alarmă, un prilej de a face lucrurile diferit, mai bine şi împreună. Eliminarea stigmatizării şi discriminării şi fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului sunt esenţiale pentru a pune capăt acestor boli transmisibile”, se mai arată în comunicatul transmis de DSP Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 19 cazuri noi de HIV/SIDA au fost raportate în județul Suceava, în primele trei trimestre ale acestui an.
 Vizualizări articol: 655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
19 cazuri noi de HIV/SIDA au fost raportate în județul Suceava, în primele trei trimestre ale acestui an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei