Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 246 (8163)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Convingere sau „modă” în politică

Statistica spune că aproape 50% din românii de peste 15 ani sunt analfabeți total sau funcțional! Cred că dintre cei cu drept de vot sunt analfabeți politic peste 80%, inclusiv cei care „s-au ajuns”, pe un culoar deschis de partid, la o funcție de demnitar! Încercați să aflați de la un membru de partid 4-5 principii de bază ale doctrinei pe care el susține că o îmbrățișează (social-democrată, liberală, conservatoare) și veți remarca o tristețe adâncă pe fața sa! Cei mai sinceri vor spune că îndeplinesc „sarcinile de partid” ca pe vremea PCR. Educația de partid și-au făcut-o până în 1990! La „Ștefan Gheorghiu” erau îndoctrinați mai eficient decât la școlile de vară de acum! Școlile acestea sunt foarte plăcute și au un succes teribil, mai ales printre tinerii fără bani de vacanță. Dar și seniorii își „dau drumul”, spre deliciul presei!

Lipsa cunoștințelor privind doctrinele politice are ca efect (oare doar întâmplător?) o balansare stânga-dreapta în opțiunile votanților, fapt care nu se regăsește în democrațiile consolidate! În plus, electoratul este atras periodic și nu întâmplător de creații politice ce apar peste noapte și apoi dispar după 1-2 mandate! Au rolul de a „înclina” balanța puterii și a atrage voturile celor frustrați! Au o doctrină confuză ce se poate rezuma în cuvântul „Jos” și sunt adaptate la zona de votanți mai săraci sau mai avuți! A devenit, prin manipulare eficientă, o „modă” de a aparține unui „nou venit” în politică.

Este vizibil că cei mai școliți „optează” pentru un partid aparent „elitist” (acum USR), iar cei din „clasa muncitoare” pentru formațiuni gen AUR ( deși doar 40% dintre votanții AUR muncesc!). Continuând apropierea de modă putem spune că unii sunt clienți ai mall-urilor și ceilalți ai bazarelor. Cineva mi-a spus că sunt cetățeni care vizitează mall-ul și cumpără din bazar! Pe aceștia îi putem asocia „cumpărătorilor de diplome”!

Această „modă” de a înființa partide a apărut în anii ’90 când, având lideri carismatici și „vocali”, au luat foarte multe voturi; mă refer la România Mare, dar și PUNR sau APR, de exemplu. S-a continuat cu partide-lider, ale lui Becali, Dan Diaconescu, iar acum cu cele 2-3 invenții apărute din neant (AUR, USR, PLUS)! Ca și moda în vestimentație, și acestea au venit, au un vârf de „formă” și vor ieși din preferințele electoratului frustrat! Pentru că se pregătesc alte partide care vor reuși (1-2!) să smulgă voturile în viitor.

Problema este ce procent electoral își adjudecă acești „trecători pe scena politică” și în ce măsură pot influența guvernarea și procesul legislativ! În Franța, Italia, Grecia și chiar Marea Britanie au avut (și au!) un rol important în politicile naționale (vezi Brexit!). „Întâmplător” au poziții favorabile Estului! Așa o fi și în România? Unii spun că DA! Și îi cred!

Pe „acasă” aflăm că ANAF anchetează curierii care livrează mâncare la domiciliu că nu raportează toate orele de muncă și afectează bugetul de stat prin neplata impozitelor pe venit! Bravo, băieți și fete! Contrabanda IMENSĂ din portul Constanța când o vedeți? Sau o să vă ocupați pe viitor de usturoi și miez de nucă? Portul e o nucă prea tare?

 

Dan Strutinschi

P.S. 1 Rareș Bogdan, priceput la toate – ca toți politicienii, ne spune, absolut corect, că Putin a devenit un „păcălici mondial”. El este doar păcălici național cu dorința de a fi al UE.

P.S. 2  Prezentarea știrilor la TV este dublată de o persoană care transmite mesajele pentru surdo-muți. Voi avea nevoie și eu în curând de acest limbaj, dar NU voi deveni MUT! Mă întreb, totuși, de ce nu există prezentatori care să-i ajute pe cei fără „darul” gândirii? Este interzis! Ar ajunge să știe ce votează!!!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Convingere sau „modă” în politică.
 Vizualizări articol: 758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Convingere sau „modă” în politică1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei