Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 238 (8155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Aniversare

Uniunea Polonezilor din România a sărbătorit 230 de ani de la sosirea polonezilor în Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Uniunea Polonezilor din România a sărbătorit, sâmbătă, 8 octombrie, împlinirea a 230 de ani de la sosirea polonezilor în localitatea Cacica. În aceeași zi a fost sărbătorit și hramul secundar al Bazilicii „Adormirea Maicii Domnului” și întâlnirea persoanelor consacrate.

Manifestările au început la ora 9:00, la Bazilica „Adormirea Maicii Domnului”, cu Sfânta Liturghie în limba ucraineană și rit greco-catolic, celebrată de pr. Nicolae Nicolaișen, după care, de la ora 10:00 a avut loc Sfânta Liturghie în limba polonă, celebrată de capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, maiorul Sebastian Semrau, împreună cu pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelan al polonezilor din dieceza de Iași și paroh la Solonețu Nou și cu pr. Iulian Kropp, paroh la Mircești. A urmat apoi, de la ora 11:00, celebrarea Sfintei Liturghii solemne, prezidată de ES Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, alături de care au concelebrat pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina și paroh la Suceava și preoți din toată dieceza de Iași.

După Sfintele Liturghii, participanții s-au îndreptat către Casa Naționalităților din Cacica, unde au asistat la un program artistic susținut de ansamblurile reprezentative ale Uniunii Polonezilor din România: „Sołonczanka” din Solonețu Nou și „Mała Pojana” din Poiana Micului. De asemenea, copii din Cacica au prezentat un program artistic care a cucerit publicul prezent la această acțiune. După programele artistice a urmat un picnic.

 

Ghervazen Longher: Cacica a fost primul loc compact colonizat de polonezi în România de astăzi

În cadrul manifestărilor, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, a ținut să mulțumească, în numele uniunii, tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei importante sărbători, precum și tuturor celor prezenți. „Acest eveniment este unul foarte important pentru comunitatea polonezilor din Cacica. Cacica este foarte importantă și pentru istoria așezării polonezilor pe aceste teritorii deoarece a fost primul loc compact colonizat de polonezi în România de astăzi. Acest lucru este strâns legat de descoperirea zăcămintelor de sare de aici și construirea minei”, a spus Ghervazen Longher. El a explicat că la finalul secolului al XVIII-lea, împăratul Iosif al II-lea a ordonat căutarea de sare gemă în Bucovina, iar în regiunea Cacicăi erau cunoscute de mult izvoarele sărate și astfel, din anul 1791 a fost înființată mina de sare. „Pentru aceasta au fost aduși muncitori, mai întâi, de pe teritoriile Ucrainei de astăzi, iar mai apoi între anii 1791-1792 familii poloneze din Bochnia și Wieliczka. Cu timpul, satul a devenit multietnic și multiconfesional, polonezii reprezentând un grup de coloniști foarte activi și pentru mult timp și cel mai numeros”, a spus președintele Uniunii Polonezilor din România.

La evenimentele de la Cacica au participat subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Doina Iacoban, vicepreședinții Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă și Vasile Tofan, directorul Salrom București, Dan Dobrea, directorul Salinei Cacica, Radu Dârțu, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, delegația schimbului XI al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Adam Gombiński, primarul comunei Cacica, Petru Todosi, primarul din Mănăstirea Humorului, Viorel Croitoru, primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu soția, Victoria Longher, reprezentanții comunităților poloneze din România, persoanele consacrate, precum și pelerini prezenți cu ocazia hramului secundar de la Cacica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uniunea Polonezilor din România a sărbătorit 230 de ani de la sosirea polonezilor în Cacica.
 Vizualizări articol: 561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uniunea Polonezilor din România a sărbătorit 230 de ani de la sosirea polonezilor în Cacica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei