Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 234 (8151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   27 imagini |   ø fişiere video

Ziua Forestierului

Trei zile de sărbătoare la Poiana Stampei, pentru cei care aduc lemnul în casele noastre

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sărbătoarea celor care au grijă de păduri și aduc lemnul în casele noastre - Ziua Forestierului - a fost organizată anul acesta la Suceava, în frumoasa localitate turistică  Poiana Stampei, cu îndelungată tradiție în exploatarea și prelucrarea masei lemnoase, mai ales că pădurea reprezintă cea mai importantă resursă, ocupând peste 73% din suprafaţa totală.

Evenimentul, organizat de Asociația Forestierilor din România – ASFOR, s-a desfășurat timp de trei zile, cu expoziții, demonstrații și prezentări interactive, cu sesiuni de comunicări și dezbateri, cu tradiționala și spectaculoasa competiție a fasonatorilor mecanici, dar și cu Gala premiilor ASFOR. Cel mai mare număr de participanți, aproximativ 400, a fost sâmbătă, 1 octombrie, chiar de Ziua Forestierului.

 

Lemnul, materialul viitorului

 

Tema acestei ediții a avut ca idee centrală faptul că lemnul, chiar după milenii de folosire, este materialul viitorului.

Organizată în generosul spațiu din centrul comunei Poiana Stampei, manifestarea a reunit reprezentanții a numeroase companii (producători de utilaje forestiere, ocoale silvice, producători de panouri, producători de case, izolații, puieți containerizați, plăci, ferăstraie mecanice, utilaje forestiere) cu cei care muncesc în domeniul forestier, dar și cu beneficiari ai muncii tuturor – oamenii în casele cărora lemnul ajunge sub diverse forme și utilizări - de la material de construcții la combustibil pentru sezonul rece, de la mobilă la rechizite școlare, cărți și ziare.

La Ziua Forestierului au fost prezente peste 30 de companii, printre care și Ocolul Silvic privat Zetea, care a prezentat un pod forestier mobil, producători și distribuitori de utilaje, precum IRUM, MAVI, Elmas, procesatori de masă lemnoasă - Silvania Internațional, Kronospan ori Camaterra, producător de case din bușteni, din Poiana Stampei.

Din partea Universității „Ștefan cel Mare” Suceava au fost mai mulți reprezentanți ai Facultății de Silvicultură, fiind organizat și un training dedicat femeilor din sectorul silvic și forestier, susținut de prof. univ. dr. Laura Bouriaud.

La eveniment au luat cuvântul mai mulți invitați, precum Adrian Crețu - președintele Asociației Administratorilor de Păduri, Eleodor Nițescu, director adjunct al RNP Romsilva, Dan Anghel - Federația Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, Levente Porzsolt - consilierul ministrului Mediului, Ciprian Palaghianu - decanul Facultății de Silvicultură din Suceava, Dănuț Motaș, directorul Centrului de Perfecționare de la Roznov, dar și gazda evenimentului, primarul Viluț Mezdrea, de profesie inginer silvic, care a avut bucuria de a se reîntâlni cu colegi de facultate, precum președintele ASFOR, Ciprian Muscă, ori șeful ocolului silvic Breaza, Mihai Lițu.

Un moment deosebit l-a reprezentat Gala premiilor ASFOR, în cadrul căreia președintele Asociației Forestierilor din România a acordat diplome și premii participanților la expoziție, partenerilor și colaboratorilor asociației.

 

Probe spectaculoase la Concursul Național al Fasonatorilor Mecanici

 

În fiecare an, o componentă importantă a evenimentului o reprezintă Concursul Național al Fasonatorilor Mecanici, cu participanți din județele cu tradiție în domeniul lemnului.

Aceștia s-au întrecut în spectaculoase probe de îndemânare, aptitudini, cunoaștere a tehnicilor de lucru și a legislației de protecție a muncii, sub atenta supraveghere a arbitrilor și comisiei de jurizare.

În cele din urmă, în baza punctajelor obținute la fiecare probă, pe Locul I s-a clasat Adrian Mocănașu, locul al II-lea i-a revenit lui Nicolaie Târșoreanu din Vălenii de Munte, iar locul al III-lea lui Marius Buhușanu.

Premiile lor, dar și ale tuturor participanților au fost acordate de ASFOR și de Husqvarna, partenerul tradițional al acestei competiții.

 

Importanța zilei de 1 octombrie

 

De la Ziua Forestierului nu avea cum lipsi mesajul președintelui Asociației Forestierilor din România. Anul acesta, Ciprian Dumitru Muscă a vorbit despre „curajul de a trezi conștiința forestieră”, despre importanța zilei de 1 octombrie, dar și despre rolul decisiv al activității forestierilor în economia națională.

„Este pentru al doilea an în care sărbătorim Ziua Forestierului la 1 octombrie.

1 octombrie reprezintă începutul anului forestier și va fi ziua în care, an de an, vom sărbători Ziua Forestierului.

Împreună, la firmă, acasă, la școală, în comunitate, la 1 octombrie vom sărbători Ziua Forestierului și vom fi mândri că suntem forestieri.

Aceasta este rezoluția noastră de astăzi, de la Poiana Stampei, rezoluție care va fi înscrisă și în statutul ASFOR: 1 octombrie – Ziua Forestierului.

Ziua Forestierului nu este doar un eveniment al breslei, ci este un eveniment de formare a conștiinței forestiere, un eveniment la care publicul larg poate participa și poate înțelege mai bine rolul pădurii, rolul economiei forestiere”, a anuțat reprezentantul forestierilor, la nivel național.

Ziua Forestierului ar putea deveni sărbătoare națională, prin lege, pentru a fi recunoscute astfel meritele celor care administrează cea mai mare suprafață de pădure naturală din Europa, fiind considerată un model de urmat la nivel internațional.

 

 „Curajul de a trezi conștiința forestieră”

 

Președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Dumitru Muscă, a declarat: „Istoria silvică ne învață că sunt perioade în evoluția pădurilor sau a economiei forestiere când, datorită contextului social, presiunea pe pădure și pe economie devine foarte mare și omul, de multe ori, ajunge în extreme. Sunt extreme pe care ulterior le regretă, fie că vorbim de o exploatare mult mai intensă a pădurii, fie că vorbim de o protecție atât de strictă, încât riscă să distrugă nu doar economia forestieră, ci ecosistemul forestier în sine.

Vedem, din păcate, că economia forestieră, cu toată munca și jertfa forestierilor, se dezvoltă haotic și într-o direcție contrară nevoilor noastre. Vedem cum exploatarea și prelucrarea lemnului sunt excluse din toate programele de dezvoltare rurală, de parcă pădurea și lemnul nu ar contribui la economia națională cu cel puțin 3,5% din PIB, și la economia locală, alături de agricultură, zootehnie și turism.

Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie să urnim din loc economia forestieră. Nu o vom face într-o noapte. Nu o vom face într-o zi. Vom reuși poate în ani. Însă trebuie să începem să facem acest lucru.

Am făcut pași importanți. Faptul că suntem astăzi aici este un pas important. Arătăm și transmitem astăzi că breasla forestierilor este pregătită să abordeze cele mai ambițioase proiecte, construcțiile din lemn, și poate face față oricărei concurențe pentru a pune în valoare lemnul românesc.

Dacă urmărim discursul public, vedem că politica guvernamentală ne ocolește. De ce? Pentru că muncim pentru familiile noastre, pentru comunitățile noastre locale? Pentru că avem curaj să dăm valoare lemnului, cu tot zgomotul de fond care ne înconjoară? Pentru că de fiecare dată am găsit soluții și nu am oprit activitatea?

Da, am găsit soluții, pentru că noi muncim pentru familiile noastre, nu pentru stat, nu pentru guvern, nu pentru alții, doar pentru noi și semenii noștri.

Conștiința forestieră trebuie să ne dea puterea de a ne dezvolta, de a ne apăra, de a comunica corect rolul pădurilor și al economiei forestiere către societate, dar și către decidenți.

Pădurea, economia forestieră au o chemare deosebită, cu anumite particularități care le deosebesc profund de alte ramuri ale economiei naționale și care se caracterizează prin condiții dificile de lucru.

Greutățile le știm cu toții foarte bine, iar acesta este un moment important în care să strângem rândurile și să începem să lucrăm la formarea conștiinței forestiere.

Mesajul de astăzi este simplu: ”De la țapină la casa pasivă”. Mesajul pe care îl transmitem este că fără a finanța și dezvolta primul reper, exploatarea lemnului, tot lanțul ulterior se dărâmă și nu mai poate exista. Din exportatori de produse din lemn, devenim importatori, iar dacă acum vorbim de o balanță pozitivă, de miliarde de euro din exporturi, riscăm să ajungem ca cei din agricultură, cu o balanță negativă.

Suntem astăzi pe plus doar datorită forestierilor!

Astăzi, aici, cu toate greutățile, putem vorbi și chiar putem arăta utilaje, și mă bucur să avem utilaje românești, putem arăta construcții din lemn la nivelul cel mai înalt, la nivelul casei pasive, și la fel, vorbim de investiții românești, investiții făcute de părinți și dezvoltate de copii.

Resursa umană, forestierul, o dată pierdută, nu mai poate fi recuperată, iar formarea unei noi generații poate dura zeci de ani.

Dacă nu suntem înțeleși – nu trebuie să renunțăm, dacă nu suntem auziți – nu trebuie să renunțăm! Trebuie să luptăm fiecare și să avem curajul de a trezi acea conștiință forestieră care să facă publicul larg să ne asculte și să ne înțeleagă.

Trebuie să strângem rândurile, să căpătăm încredere în forțele noastre și, înainte de a-i trezi pe alții, trebuie să ne înviorăm pe noi, să devenim un singur corp, cu o conștiință clară despre puterea noastră, despre frumusețea și noblețea chemării noastre de a îngriji pădurea, de a recolta lemnul, de a da viață lemnului în economie și în casele semenilor noștri.

Ce poate fi mai frumos decât să știi că lemnul, care a trecut prin mâna ta, s-a transformat într-un lambriu, într-o mobilă sau într-o casă în care trăiește și se bucură o familie, iar despre o icoană sau o biserică, ce să mai spunem!

Forestierul este punctul de sprijin care va urni economia forestieră. Cu infrastructură și forestieri pregătiți, educați, dotați și motivați urnim economia forestieră! Aceasta este lupta noastră. La mulți ani, forestieri!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei zile de sărbătoare la Poiana Stampei, pentru cei care aduc lemnul în casele noastre.
 Vizualizări articol: 1011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Trei zile de sărbătoare la Poiana Stampei, pentru cei care aduc lemnul în casele noastre5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei