Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 234 (8151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inițiativă

Demers al parlamentarilor AUR Suceava pentru integrarea în muncă a tinerilor care împlinesc 18 ani și părăsesc centrele de plasament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parlamentarii AUR de Suceava, deputații Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa, vor să afle de la ministrul Familiei, Gabriela Firea, dacă există soluții pentru integrarea în muncă a copiilor care împlinesc 18 ani și părăsesc centrele de plasament, dar și dacă are în vedere rezolvarea problemei lipsei plăților pentru cei care nu au început încă anul universitar. Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa au atras atenția că foarte mulți dintre copiii abandonați ajung pe drumuri pentru că România nu are un sistem bine pus la punct de tranziție a copilului de la centrul de plasament la viața de adult.

Cei trei parlamentari a arătat că România avea, la 30 iunie 2021, în sistemul de protecție socială, 47.029 copii, dintre care 17.549 de copii se aflau în grija asistenților maternali, 10.669 copii în centrele rezidențiale publice și 2.835 în centrele rezidențiale private, potrivit datelor oficiale ale Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copil și Adopții. „Ce se întâmplă însă cu acești copii după ce împlinesc vârsta de 18 ani și sunt nevoiți să iasă din sistemul de protecție și asistență socială? Statul nu are suficiente programe de pregătire a copiilor abandonați pentru viața reală. Iar oficialii DGASPC au recunoscut, însă, că <serviciile de tranziție a copilului din sistemul de protecție la viața de adult nu sunt suficient de dezvoltate. Copilul are nevoie de sprijin să poată facă pașii corecți și sănătoși în viața de adult>”, i-au transmis parlamentarii AUR de Suceava ministrului Familiei.

Ei au mai adăugat că tinerii care părăsesc sistemul de protecție specială a copilului reprezintă unul dintre grupurile vulnerabile din România, potrivit Strategiei naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei 2015-2020. Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa au mai spus că după mai multe inițiative punctuale, SOS Satele Copiilor România a avut ideea de a desfășura primul studiu la nivel național cu privire la tinerii care au părăsit sistemul de protecție specială, iar ideea a fost pusă în aplicare în perioada aprilie 2019 - mai 2020, de către Asociația Sociometrics. Cei trei parlamentari au explicat că rezultatele studiului ridică multe teme de discuție, de la ajustarea în funcție de diferențele de gen a abordărilor în lucrul cu copiii din sistemul de protecție specială și până la cât de mult se poate crește vârsta până la care tinerii să fie susținuți, concomitent cu împuternicirea lor și cu reducerea dependenței. „Din audienţele pe care le-am avut la sediul cabinetelor parlamentare reiese o preocupare permanentă pentru intervenția statului pentru găsirea unui loc de muncă pentru copiii din centrele de plasament întrucât sunt două situații distincte.

Prima situație, când acești copii urmează cursurile unei facultăți, situație în care primesc bani de la stat din momentul începerii studiilor universitare, fiind un decalaj de câteva luni în care aceştia nu primesc nici un ban. A doua situație este când acești copii nu urmează cursurile unei facultăți, situație în care nu mai primesc bani de la stat pentru întreținerea lunară și dacă nu își găsesc un loc de muncă ajung muritori de foame”, au afirmat parlamentarii AUR de Suceava. În aceste condiții, ei vor să afle cum va rezolva Ministerul Familiei cu plata sumelor către aceşti copii după împlinirea vârstei de 18 ani și până la începerea studiilor universitare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Demers al parlamentarilor AUR Suceava pentru integrarea în muncă a tinerilor care împlinesc 18 ani și părăsesc centrele de plasament.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Demers al parlamentarilor AUR Suceava pentru integrarea în muncă a tinerilor care împlinesc 18 ani și părăsesc centrele de plasament1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei