Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 218 (8135)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Expoziție temporară

„Cântece cătunești din Război – Costan Vaman Lucan”, la Muzeul Arta Lemnului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 16 septembrie, de la ora 18.00, Muzeul Arta Lemnului (MAL) din Câmpulung Moldovenesc va organiza vernisajul expoziției temporare fanion „Cântece cătunești din Război – Costan Vaman Lucan”.

Vizitatorii sunt invitați să descopere, în trei săli de la parterul muzeului, povestea inedită a unui carnețel de poezii scris de un câmpulungean în tranșeele Primului Război Mondial, regăsit în depozitul muzeului în 2018.

La vernisaj va lua cuvântul Petrică Ciocan, profesor de istorie la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, și Stelu Erhan, meșter de buciume și urmaș al poetului Costan Vaman Lucan.

Expoziția va fi deschisă până la data de 26 februarie 2023.

De la arme, măști de gaze și afișe de propagandă, până la exemplificarea felului în care războiul a influențat creațiile artistice pe întreg globul, noua Expoziție Temporară își propune, printr-o scenografie care îmbină lumini, sunete și proiecții, să familiarizeze publicul cu povestea românilor prinși în lupta dintre imperii, la începutul secolului XX.

Unda de șoc declanșată de atrocitățile Primului Război Mondial s-a propagat pe întregul glob, din marile metropole ale lumii până în cele mai mici așezări. Trauma conflictului care a ucis sau rănit peste 40 de milioane de oameni, a primului război industrializat în masă, s-a simțit din tranșee până în creațiile artiștilor.

În 1914, în Bucovina, la Câmpulung, un soldat pe nume Costan Vaman Lucan era recrutat și trimis să servească ca Rezervist la Regimentul de Infanterie Teritorială, nr. 22 și a „Fost în cîmp la un Abt de Mitraliere, Oradia Mare, la 8.12.1915”.

Un secol mai târziu, în 2018, în timpul unei activități de cercetare a patrimoniului din depozitele MAL, a fost descoperit un manuscris nu mai mare decât un carnețel de buzunar.

Foile îngălbenite, starea lui fragilă, caligrafia îngrijită,dar în primul rând titlul „Kîntece cătunești din război din anul 1914-15” au atras imediat atenția asupra faptului că ne aflăm în fața unui document unic: manuscrisul de poezii de pe frontul Primului Război Mondial,semnat de Costan Vaman Lucan, aflat în armata Imperiului Austro-Ungar.

“Vineri vom prezenta în premieră manuscrisul, cu o expoziție în trei săli de la parterul muzeului. Vom contextualiza momentul scrierii lui printr-o revizitare a urmărilor primei deflagrații mondiale. Vom etala un patrimoniu inedit, scos în premieră din depozitele muzeului și din colecțiile câtorva pasionați de istorie. Vom observa cum arta a fost mereu o unealtă pentru depășirea traumelor, de la cei mai mari artiști ai lumii până la un soldat, aflat într-o tranșee.

În cadrul vernisajului vom relansa volumul publicat în 2019 și îngrijit de colegul nostru, pr. prof. muzeografMihai Botezat, care publică atât în facsimil cât și tehnoredactat întregul conținut al carnețelului și alte date fascinante despre viața lui Costan Vaman Lucan”, au precizat reprezentanții Muzeului Arta Lemnului.

Programul de vizitare la Muzeul Arta Lemnului este de marți până vineri, de la 09.00 la 18.00, iar de sâmbătă și duminică, de la 10.00 la 18.00. Biletul pentru adulți costă 4 lei și 1 leu pentru elevi și studenți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Cântece cătunești din Război – Costan Vaman Lucan”, la Muzeul Arta Lemnului.
 Vizualizări articol: 379 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Cântece cătunești din Război – Costan Vaman Lucan”, la Muzeul Arta Lemnului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei