Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 217 (8134)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Manifestări dedicate omagierii a 100 de ani de la dezvelirea statuii eroilor Regimentului 2 Grăniceri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Municipiului Fălticeni, Filiala Judeţeană „Plăieşii” Suceava a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni organizează în perioada 22-24 septembrie mai multe manifestări dedicate omagierii a 100 de ani de la dezvelirea statuii eroilor Regimentului 2 Grăniceri.

Manifestările sunt organizate în cadrul parteneriatului încheiat între Primăria Municipiului Fălticeni şi Asociaţia Cultul Eroilor Suceava, care are ca scop organizarea şi desfăşurarea de activităţi pentru comemorarea şi cinstirea faptelor de eroism din anul 1917 ale militarilor grăniceri şi dorobanţi încartiruiţi în cazarma din municipiul Fălticeni, în confruntarea cu trupele ruseşti care în retragerea lor dezorganizată de pe front au încercat să ocupe şi să vandalizeze oraşul Fălticeni.

 

„Grănicerul de veghe”evocă lupta eroică dusă de ostaşii Regimentului 2 Grăniceri

„Grănicerul de veghe” sau „Statuia Grănicerului” cum este cunoscută de localnici reprezintă un soldat grănicer care veghează într-un genunchi, cu arma într-o mână şi cu cealaltă streaşină la ochi către dealul Spătăreşti. Monumentul este opera sculptorului oltean Theodor Burcă, a fost dezvelit în anul 1922, devenind în timp un simbol al oraşului Fălticeni care ne aminteşte de bătălia care s-a petrecut în apropiere de Fălticeni, Lupta de la Spătăreşti, din 14-15/27-28 ianuarie 1918, şi de faptele eroice ale grănicerilor, 500 de ostaşi din Regimentul 2 Grăniceri fiind nevoiţi să ţină piept celor aproape 10.000 de soldaţi ai Corpului 2 de Armată rus. Soldaţii ruşi doreau să înainteze spre Fălticeni pentru a-şi croi drum spre sudul Bucovinei, dar au fost respinşi de bravii soldaţi ai Regimentul 2 Grăniceri, lupta încheindu-se după cinci zile. Din efectivul grănicerilor au fost răniţi 28 de militari, iar alţi 14 şi-au pierdut viaţa.

Iniţial, monumentul trebuia să fie construit din obuze goale, ideea avansată de primarul de la acea vreme al Fălticeniului, Vasile Ciurea, fiind agreată şi de Ministerul de Război. În martie 1921, la mai bine de trei ani de la decizia de ridicare a monumentului, s-a început operaţiunea de strângere de fonduri pentru a se putea încheia contractul cu sculptorul care realizase o machetă ce era depusă la Muzeul Regional din Fălticeni. Dorinţa era de a ridica un monument care să fie „cât mai pompos şi mai demn pentru înfrumuseţarea oraşului şi a mai ieşi din banalitatea monumentelor”.

Pentru că suma de 130.000 de lei se aduna foarte greu din donaţii, au fost adoptate o serie de iniţiative, cum ar fi impunerea unei taxe modice pe petrol, introducerea unei taxe la bariera oraşului, prezentarea la cinematograful local a filmului cu luptele de la 1917. Cele mai mari sume s-au strâns de la Societatea „Monumentele Eroilor” - 25.000 de lei, Societatea „Cultul Eroilor” şi Societatea „Vita” din Cernăuţi au donat fiecare câte 10.000 de lei. Suma adunată a acoperit cheltuielile pentru ridicarea „Grănicerului de veghe” şi pentru ridicarea unui bust al maiorului Neculai Ioan, eroul din luptele de la 1877, bust amplasat în prezent la Altarul Eroilor din vecinătatea Primăriei.

Iniţial, monumentul „Grănicerul de veghe” a fost amplasat în centrul oraşului, unde începea Strada Mare, astăzi Republicii, în anul 1968 autorităţile l-au mutat în cartierul Maior Ioan, lângă clădirea unde funcţiona spitalul de copii, pentru ca, în anul 1987, statuia să fie mutată la intrarea pe bulevardul 2 Grăniceri, grănicerul din bronz privind spre Spătăreşti.

Tot pentru a evoca lupta eroică dusă de ostaşii Regimentului 2 Grăniceri, în anul 2019, pe locul unde a avut loc bătălia de la Spătăreşti, Asociaţia Umanitară „Credinţă şi Faptă” Fălticeni, căreia i s-au alăturat Primăria Fântâna Mare şi Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni, a construit o troiţă. Începând cu anul 2019, în ultima zi de joi a lunii septembrie aici are loc o slujba de pomenire a eroilor.

 

Aeronave ale Forţelor Aeriene Române vor survola zona

Manifestările dedicate eroilor din luptele de la Spătăreşti şi Grănicerului, care de aproape un secol stă de veghe la poarta Fălticeniului şi priveşte neîncetat spre Spătăreşti, vor începe pe 22 septembrie 2022, ora 13:00, la sediul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni cu Simpozionul „Istorie militară la Fălticeni. Monumentele eroilor bătăliei de la Spătăreşti” şi prezentarea filmului documentar „Eroul necunoscut”.

Aşa cum am aflat de la preşedintele filialei judeţene Suceava a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, generalul (r.) Ion Burlui, pe 23 septembrie 2022, veteranii de război vor fi vizitaţi de membrii filialei pentru a le oferi diploma şi medalia omagială, flori şi mici atenţii.

Pe 24 septembrie 2022, începând cu ora 11:00, la statuia „Grănicerului” din Fălticeni va avea loc un ceremonial militar şi religios în cadrul căruia vor fi pomenite numele celor 14 ostaşi români căzuţi în luptă, ostaşii Regimentului „2 Grăniceri” şi Regimentului „16 Dorobanţi” Fălticeni, episcopii militari ai Armatei Române şi preoţii militari ai Regimentului de la Fălticeni. Vor fi depuse coroane din partea instituţiilor şi unităţilor militare şi asociaţiilor participante şi se vor ţine scurte discursuri ale invitaţilor. Manifestarea mai include defilarea subunităţilor de elevi de la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi Colegiul Militar Naţional „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, cu participarea fanfarei militare a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iaşi şi un program artistic prezentat de Grupul „Moldava” de la Clubul Copiilor Fălticeni.

Începând cu ora 11,00 zona va fi survolată de aeronave militare ale Forţelor Aeriene Române din cadrul Bazei 95 Aeriene „Alexandru Şerbănescu” Bacău.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestări dedicate omagierii a 100 de ani de la dezvelirea statuii eroilor Regimentului 2 Grăniceri.
 Vizualizări articol: 762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Manifestări dedicate omagierii a 100 de ani de la dezvelirea statuii eroilor Regimentului 2 Grăniceri3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei