Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 216 (8133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Cramele Bucium, Ziua Crucii și „Ostrovul Viilor”

Din cele mai vechi timpuri, încă din zorii religiei creștine, produsul viilor, vinul - aliment sacru, a avut o raportare specială şi implicită. Unele dintre obiceiurile şi superstițiile legate de culesul viilor se mai păstrează şi astăzi. Una dintre aceste zile este 14 septembrie, sărbătoarea care marchează în calendarul creştin-ortodox Înălţarea Sfintei Cruci, numită în popor “Ostrovul Viilor” sau ”Christovul viilor”. Aceasta este ziua în care viticultorii români încep activitățile de recoltare a strugurilor pentru producția de vin.

Chiar dacă nu mai are amploarea din trecut, evenimentul este unul care adună pe dealurile cu vii zeci de viticultori înarmaţi cu coşuri, saci şi căruţe, proprietari de mici podgorii sau ajutoare aduse “de pe aiurea”. Culesul strugurilor rămâne şi acum o activitate pe care aceștia o desfăşoară ţinând cont de obiceiuri şi superstiţii. În ziua culesului se oferă pomana cu struguri drept ofrandă menită să aducă rod bogat şi în anul ce vine.

Petruţa Pop, autorul dedicat tradiţiilor, scrie că vinul este considerat un aliment sacru, folosit în biserică la cele mai importante momente din viaţa umană (botez, cununie, înmormântare, împărtăşanie), producerea lui respectând şi astăzi tradiţiile moştenite din străbuni.

În unele sate, întru pomenirea morților, cei care se strâng la cules lasă să curgă pe pământ primele picături de must şi împart ulcele noi pline cu primul suc de struguri din an. Unii dintre viticultorii români au obiceiul de a lăsa pe vrej ultimii ciorchini, aceştia fiind numiți și “strugurii lui Dumnezeu”.

După terminarea culesului, seara, gospodarii se strâng pe lângă case, în jurul focului, împart struguri de pomană şi prepară must. Pomana cu struguri e o ofrandă care atrage rod bogat şi în anul ce vine.

Și pentru a evidenția sfințenia acestui rod, a vinului, în unele locuri ţăranii nu încep culesul înainte de a sfinţi via şi locul în care urmează a fi depozitate butoaiele cu vin, în credinţa că vinul va fi astfel mai bun.

Unele din locurile în care pământul dăruiește oamenilor și împarte cu ei rodul lui Dumnezeu sunt renumitele și legendarele podgorii ale Buciumului și Bohotinului. Prima, atestată documentar încă din anul 1469, când Ştefan cel Mare a donat Mănăstirii Neamțului o suprafață de vie din dealurile Socolei, identificată sub denumirea de Dealul Bucium, și cea de-a doua, parte a satul Bohotin, născut cu veacuri în urmă și împrejmuit de coline și dealuri scăldate în soare ce abundă în povești și detalii despre existența așezării neolitice de aici, despre moșia familiei Sturza sau mănăstirea Bohotin din perioada domniei lui Alexandru cel Bun. Din terroir-ul locurilor se nasc, cu voia lui Dumnezeu și sudoarea oamenilor, struguri din soiurile Busuioacă de Bohotin, Muscat Ottonel, Fetească Neagră, Fetească Regală, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot, Tămâioasă Românească, Fetească Albă.

Licorile bahice provenite de aici sunt sursă și inspirație renumitelor CRAME BUCIUM, cu spații generoase și patriarhale în Suceava și Rădăuți. În spațiile lor, cu concept provenit și denumit din locuțiunea britanică Wine Shop&bar, pot fi degustate și achiziționate vinuri, distilate din vin și fructe (palinci și rachiuri) și sucuri naturale, precum și cadouri pentru evenimente din cele mai diverse, de la nunți și botezuri la zile de naștere sau simple “chiolhanuri”, chiar și la prețuri modice. Locațiile acestora, amplasate într-un loc al întretăierilor drumurilor comerciale, la granița dintre Imperiu și Regat, la marginea Podișului Sucevei, vă oferă aer de poveste şi... bun-gust! În centrul vechiului târg al Sucevei, în zona Pieței Mari și Pieţei Mici, vă așteptăm de luni până duminică, chiar și pentru petreceri de pomină.

Vinul şi băuturile noastre se povestesc!

CRAMELE BUCIUM

Comenzi și rezervări:

Piața Mare – Curtea Domnească – 0743.074.743

Piața Mică – Aleea Comercianților - 0753.077.063

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cramele Bucium, Ziua Crucii și „Ostrovul Viilor”.
 Vizualizări articol: 947 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cramele Bucium, Ziua Crucii și „Ostrovul Viilor”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei