Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 207 (8124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Condiții precare

Care sunt școlile din județ cu toaleta în curte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pregătite sau mai puțin pregătite, 725 de unități școlare din județul Suceava își vor primi elevii și preșcolarii de luni, 5 septembrie.

Una dintre problemele fierbinți disecate insistent, de ani buni, la începutul fiecărui an școlar a rămas lipsa toaletelor civilizate din unitățile de învățământ.

În județ, sunt 19 școli care nu au grupurile sanitare în aceeași clădire în care învață elevii. Cu alte cuvinte, toaletele sunt în curtea respectivelor unități, iar elevii sunt nevoiți să străbată curtea școlii prin frig sau ploaie pentru a ajunge la veceu.

Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Suceava, din cele 725 de școli din județ, 363 nu au autorizație de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică din varii motive, 19 dintre acestea având toaleta în afara clădirii școlii.

„Din totalul școlilor neautorizate de DSP, 19 se confruntă cu problema toaletelor care nu sunt în aceeași clădire în care elevii învață. Restul școlilor fără aviz DSP se confruntă cu alte probleme care au împiedicat autorizarea”, au spus reprezentanții Inspectoratului Școlar.

Lista rușinii cuprinde școli din mediul rural, însă partea bună, dacă ar fi să găsim una, este că o parte dintre ele sunt incluse în proiecte de reabilitare și modernizare, astfel că sunt șanse ca în următorii ani numărul acestora să scadă.

 

  • Care sunt unitățile cu veceu în curte

 

La Izvoarele Sucevei sunt patru unități arondate Școlii Gimnaziale Izvoarele Sucevei unde elevii nu au parte de condiții în pas cu vremurile, toaleta fiind în curte: Școala Primară Salaș, Școala Primară Buc, Școala Primară Cununa și Școala Primară Ploscii.

Mihail Mechno, primarul comunei, a menționat că cele patru unități sunt școli mici, din cătune, în care învață un număr mic de elevi.

„Aceste școli funcționează în clădiri particulare, nu putem face investiții acolo, sunt închiriate. Sunt unități cu foarte puțini elevi, cu o singură învățătoare, care învață în regim simultan. Unde am putut, la cele două școli gimnaziale din comună, am modernizat totul la standarde europene”, a spus primarul.

În comuna Mitocu Dragomirnei sunt trei unități - Școala Primară Lipoveni, Grădinița cu Program Normal Mitocași, Școala Primară "Ion Creangă" Mitocași – unde toaleta este afară.

Acestea au în curte containere cu toalete, o soluție rapidă găsită de autorități pentru latrinele din curțile școlilor. Sunt grupuri sanitare, racordate la apă, cu chiuvete şi vase de toaletă funcționale, însă tot în afara școlii.

La fel și în comuna Siminicea, grădinița cu program normal și școala primară din Grigorești, unități arondate la Școala Gimnazială Siminicea, au containere cu toalete.

La Școala Gimnazială Reuseni (arondată Şcolii Gimnaziale “Acad. H. Mihăescu” Udeşti), elevii utilizează toaleta din clădirea grădiniţei de alături, care este în aceeaşi curte.

Tot cu toaleta în curte figurează și Grădinița cu Program Normal Bahna Arini (arondată Școlii Gimnaziale Preuteşti).

Trei școli din cele 19 sunt incluse în programe de reabilitate PNDL 2. Este vorba despre Școala Primară Hurjuieni și Grădinița cu Program Normal Hurjuieni (arondate Şcolii Gimnaziale “Samson Bodnărescu” Gălăneşti) și Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Cotârgași (arondată Liceului Tehnologic “Nicolai Nanu” Broşteni).

În reabilitare sunt și Grădinița cu Program Normal Ioneasa și Grădinița cu Program Normal Movileni (arondate Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Vadu Moldovei), până la finalizarea lucrărilor elevii învățând la Şcoala Gimnazială Nigoteşti.

Scenariu similar și la Grădinița cu Program Normal Rodina și Școala Primară Rodina (arondate Liceul Tehnologic “Nicanor Moroşan” Pârteştii de Jos). Școlile sunt în curs de modernizate, momentan elevii fiind transportaţi cu microbuzul la liceu.

La Școala Primară Nr. 2 Stamate (arondată la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Băneşti) toaletele sunt tot în curte, însă este în construcţie un corp de clădire nou, finalizat în proporție de 65%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Care sunt școlile din județ cu toaleta în curte.
 Vizualizări articol: 3984 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Care sunt școlile din județ cu toaleta în curte5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei