Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 179 (8096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar trimis în instanță

Patru trimiși în judecată, pentru purtare abuzivă și lovire, în cazul agresării în pădure a lui Tiberiu Boșutar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre cazurile de agresiune asupra unui activist de mediu care a fost intens mediatizat în luna septembrie a anului trecut, după ce Tiberiu Boșutar și doi cameramani care îl însoțeau au fost încercuiți și sechestrați în pădure, în comuna Panaci, la limita cu Șaru Dornei, a fost soluționat pe partea de anchetă de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, care au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați.

Inculpații vor fi judecați pentru infracțiunile de purtarea abuzivă (în cazul celor care sunt lucrători silvici), respectiv pentru infracțiunea de loviri sau alte violențe, în cazul celor care au acționat ca persoane fizice.

 

Infracțiuni cu limite de pedepse mici

Sunt infracțiuni evident cu limite de pedepse mici, care este puțin probabil să le aducă inculpaților pedepse în regim de detenție.

Trebuie spus că totuși procurorii dorneni au reținut în dosarul acuzator circumstanțele agravante, anume „săvârșirea faptei de trei sau mai multe persoane”, respectiv ”săvârşirea infracţiunii prin cruzimi sau supunerea victimei la tratamente degradante”.

Această încadrare a faptelor nu are cum să îl mulțumească pe activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care a reclamat că a fost umilit crunt, tâlhărit și sechestrat, declarându-se inclusiv victima unei tentative de omor. Chiar dacă tentativa de omor pare o acuzație exagerată, partea legată de lipsirea de libertate și chiar tâlhăria este mult mai discutabilă. Totuși, deși dosarul este trimis în instanță, în faza de judecată, asta nu înseamnă obligatoriu că nu se poate obține o reîncadrare a faptelor.

 

Tratamentul degradant, evident și pentru procurori. Agresorii au făcut și filmări cu umilirea lui Boșutar

La mijlocul lunii septembrie a anului trecut, într-o zi de joi, în jurul orei 16.00, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată, prin 112, cu privire la faptul că patru persoane (un activist de mediu, doi cameramani și un localnic) au fost victimele unei agresiuni din partea mai multor persoane, în pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci. Cel din urmă, localnicul, a fost singurul care a scăpat din pădure, fără a avea de a face direct cu grupul de agresori.

Având în vederea arealul extins al zonei, au fost constituite, în regim de urgență, mai multe echipe de polițiști și jandarmi, iar în aproximativ 30 de minute s-a reușit reperarea în fondul forestier a activistului de mediu și a doi cameramani.

Din audierile efectuate s-a constatat că în cursul zilei de 16 septembrie, activistul de mediu și cameramanii s-au deplasat împreună cu un localnic în zona forestieră din proximitatea comunei Panaci, pentru a realiza un material video cu privire la posibile acte ilicite privind tăieri de arbori.

În timpul activității, aceștia ar fi fost surprinși de mai mulți localnici din zonă pe terenurile forestiere private, iscându-se un conflict, care a degenerat, activistul și cameramanii fiind agresați de către celelalte persoane.

Cel puțin activistul de mediu a fost obligat să se dezbrace și a fost supus la acte de umilire, pe care agresorii le-au filmat. De altfel, respectivele filmări au ajuns ulterior și la polițiști. Agresorii i-au deposedat pe activist și pe unul din cameramani de bunuri, însă nu și l-au însușit, astfel că s-a considerat că nu este vorba de tâlhărie (furt comis prin violență).    

”Cei patru inculpați au lovit cu pumnii și picioarele trei persoane vătămate ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Una dintre persoanele vătămate a fost supusă unui tratament degradant”, au confirmat și procurorii dorneni într-un comunicat de presă.

De precizat că la locul unde s-au petrecut faptele au fost prezente în jur de 20 de persoane, localnici, cei mai mulți fără a interveni direct, dar care evident au contribuit indirect la ce s-a întâmplat acolo.

 

Cine sunt cei trimiși în judecată

În procesul care se va judeca în primă fază la Judecătoria Vatra Dornei vor fi judecați următorii inculpați:

- Cătălin Ioan Florean, în vârstă de 39 de ani, din comuna Panaci, care este acuzat că s-a deplasat în calitate de tehnician silvic al Ocolului Silvic Dealu Negru și a exercitat acte de violență și l-a supus la tratamente degradante pe activistul Boșutar. Inculpatul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de ”purtarea abuzivă”;

- Răzvan-Daniel Dîmbu, în vârstă de 24 de ani, din comuna Șaru Dornei, este acuzat și el de aplicarea de lovituri și de tratamente degradante, însă va fi judecat pentru două infracțiuni de purtarea abuzivă, atât față de Boșutar, cât și față de cameramanul Mihai Gavril Dragolea (și el parte civilă în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Vatra Dornei);

- Mirel Lungu, în vârstă de 44 de ani, din Panaci, este trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de loviri sau alte violențe (față de Boșutar), în timp ce Ioan Cristian Iftinca, în vârstă de 28 de ani, tot din Panaci, are de răspuns tot pentru o infracțiune de lovirea sau alte violențe.

Cei patru inculpați au fost plasați sub control judiciar, având impuse mai multe obligații și restricții.

Judecătoria Vatra Dornei a prelungit controlul judiciar, ultima dată pe 7 iulie.

Procesul în care vor fi judecați cei patru inculpați, pentru infracțiunile amintite mai sus, este înregistrat la Judecătoria Vatra Dornei, deocamdată în faza de cameră preliminară.

Foarte probabil, din toamnă, va începe și procesul efectiv.

Cei patru inculpați se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru trimiși în judecată, pentru purtare abuzivă și lovire, în cazul agresării în pădure a lui Tiberiu Boșutar.
 Vizualizări articol: 1095 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patru trimiși în judecată, pentru purtare abuzivă și lovire, în cazul agresării în pădure a lui Tiberiu Boșutar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei