Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 168 (8085)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Părerea lui Dan

Cât suntem de europeni?

„Capul plecat sabia nu-l taie” spune o vorbă românească și exprimă slugărnicie, umilință și, de ce nu?, lipsa de mândrie a unui popor! Am găsit o extindere a acestei concepții triste, în cel mai bun caz: „Capul mult timp și adânc plecat începe să pască!” Iar „beneficiarul” plecăciunii folosește și disprețuiește acest tip de comportament! Am început astfel pentru a atrage atenția asupra atitudinii noastre în relații externe - acum cu Vestul, altădată cu Estul, dar și cu Înalta Poartă – și cu speranță că ne vom ridica în picioare! Deja ne dor genunchii!

Sunt sigur că integrarea României la NATO și UE sunt cele mai mari realizări posibile din istoria modernă! Nu exagerez! De la obținerea Independenței, fruntașii țării (adevărați!) au încercat, și parțial reușit, să integreze România într-un sistem de alianțe pentru creșterea siguranței naționale, a unei insule de latinitate într-un ocean slav! Siguranță economică, diplomatică, militară etc..

Realizarea celor două instituții a însemnat sfârșitul războiului din Europa la scară largă, blocarea tendințelor revanșarde și a urii ca politică statală! Sub aspect economic, o Europă fără bariere vamale, cu libera circulație de bunuri, servicii, capital și forță de muncă, a generat prosperitate generală, deși nu în egală măsură! Aduceți-vă aminte de câștigurile în euro ale românilor înainte de 2007!

Prosperitatea diferită este dată de „linia de start” diferită de la care au pornit statele, dar și de politicile guvernamentale, cultura muncii și talentul în afaceri al fiecărui popor etc.. Ori asta este „breșa” pe care vor să o exploateze antieuropenii, convinși și „stimulați” de Est!

Dar euroscepticismul este alimentat, în primul rând, de modul în care „elita” românească se raportează la instituțiile UE și NATO (nu degeaba am pus elita între ghilimele)! Europa nu ne cere să fim proști, slugi și să nu avem cereri proprii în funcție de interesul național. Nu ne cere, este „opțiunea” noastră! A „lor”, de fapt!

Guvernele, președinții, diplomații etc. vin și pleacă, din păcate greu și târziu! Dar apartenența României la instituțiile euro-atlantice rămâne și este foarte bine! Aștept să ne deșteptăm și să propulsăm în frunte demnitari verticali, educați, harnici și patrioți proeuropeni! Bulgarii au în frunte absolvenți de Harvard (ca și Moldova!) care se impun fără „reverențe” și sunt respectați!

Pe la Suceava am remarcat că apar noi terase pe spații verzi (celebrele „podine”)! În parcul „La steaguri” a răsărit o astfel de „minune”! Aș fi curios cine a aprobat și cum a motivat „construcția provizorie”! Cu nume și prenume!! „Motivația” patronilor nu mă interesează! Oare pe alții??

Chiar nu se vrea vopsirea stâlpilor de iluminat? Ruginiți ca structurile metalice din halele abandonate care nu au ajuns la fier vechi! Nici un consilier nu poate avea o inițiativă în acest sens? Și suntem oraș turistic! Vreau să văd curajosul!

 

P.S.   Sunt „îndemnat” să lovesc în cei care au fost „prinși” călcând greșit! Nu voi călca pe capul celui căzut pentru că nu consider că este uman, bărbătește! Culmea (sau nu!), în majoritatea cazurilor, cei doritori de astfel de „atitudine” sunt colegii de partid, nu adversarii! Nu mai încercați! Nu o voi face!

Dan Strutinschi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cât suntem de europeni?.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cât suntem de europeni?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei