Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 139 (8056)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tăvălug infracțional

Dimensiunea inconștienței la volan: 90 de rețineri în arest, de la începutul anului, pentru infracțiuni rutiere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acțiunile de control trafic ale polițiștilor rutieri, care au loc aproape zilnic, și cu efective sporite la fiecare final de săptămână, ne arată săptămânal gradul de inconștiență al unora dintre cei care conduc pe drumurile publice din județul Suceava. Zilnic, aproape fără excepție, se întocmesc dosare penale pentru conducere fără permis și/sau conducere sub influența alcoolului.

În încercarea de a opri acest fenomen, polițiștii, alături de procurori, uzează tot mai des de ordonanțele de reținere pentru 24 de ore. Șoferii pericol public ajung în arest cel puțin 24 de ore, iar practica arată că o parte din ei realizează mai clar gravitatea faptelor în perioada de ”meditație” de la subsolul poliției județene. Adevărat este și că unii sunt incorigibili și nu se opresc indiferent de consecințe, dovadă și cazurile de indivizi prinși din nou la volan, băuți sau fără permise de conducere, deși au deja condamnări pentru fapte similare.

 

90 de rețineri în arest în mai puțin de șase luni. Nouă dintre inculpați au fost ulterior arestați preventiv

În 2022, până acum, deci în mai puțin de șase luni de zile, s-a ajuns la un număr record de rețineri în arest pentru infracțiuni la regimul rutier.

Conform datelor comunicate de comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, de la începutul acestui an au fost emise ordonanțe de reținere în 88 de cazuri privind infracțiuni de conducere sub influența alcoolului și/sau conducere fără permis, conducere de vehicul neînmatriculat, părăsirea locului accidentului, în câteva cazuri aceste infracțiuni fiind combinate și cu vătămări din culpă sau ucideri din culpă în urma unor accidente. Alte două ordonanțe de reținere au fost emise pentru mărturii mincinoase legate tot de dosare penale la regimul rutier:

„Din cele 90 de ordonanțe de reținere, în nouă situații ulterior instanțele de judecată au emis și mandate de arestare pentru 30 de zile”, a detaliat ofițerul.

Prin comparație, anul trecut, când s-a acționat la fel de intens pe linie rutieră, au fost emise 121 de rețineri în arest pentru infracțiuni rutiere. 11 persoane au fost ulterior arestate preventiv pentru cel puțin 30 de zile. Așadar, numărul reținerilor din această primă parte a anului 2022 se apropie destul de mult de totalul ordonanțelor emise în 2021.

 

Fiecare reținut în arest a comis minim două infracțiuni la regimul rutier

De regulă, cei arestați pe perioade mai lungi de timp au comis și accidente. Un exemplu ar fi tânărul din Pătrăuți care, la începutului anului, a dat cu mașina peste doi tineri care se deplasau pe marginea drumului. Unul dintre pietoni a murit, al doilea, o fată, a fost rănită foarte grav. Tânărul de la volan nu avea permis și a părăsit locul accidentului.

Arestat a fost și un tânăr care a comis cu repetiție infracțiunile de conducere fără permis, conducere sub influența alcoolului și furt de auto în scop de folosință, dar și un șofer beat care a accidentat mortal un biciclist.

Ca regulă aproape generală, fiecare din cei 90 reținuți în arest a comis minim câte două infracțiuni la regimul rutier. Cei mai mulți au realizat ”pachetul” conducere fără permis și sub influența alcoolului.

 

Beat turtă și fără permis, a ajuns în arest după ce a intrat cu mașina în parapet

Ultimul de pe lista reținuților pentru cumul de infracțiuni rutiere a ajuns în arest în seara zilei de marți, 14 iunie.

Un echipaj de la Compartimentul Rutier al Poliției municipiului Vatra Dornei, care se afla, marți, în jurul orei 12.00, în serviciu de control trafic pe DN 17B, pe raza comunei Dorna Arini, a identificat un autoturism Skoda care acroșase de puțin timp cu partea dreaptă spate un parapet metalic de protecție, șoferul fiind în mașină.

Polițiștii au constatat, după legitimare, că la volan era un bărbat din municipiul Vatra Dornei, Gheorghe Rusu, care era în evidentă stare de ebrietate. În urma verificării cu aparatul etilotest a rezultat concentrația de 1,15 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.

Mai mult, verificarea bazei de date a indicat faptul că bărbatul nu este posesor de permis de conducere.

„Șoferul” pericol public a fost dus de polițiști la Spitalul municipal Vatra Dornei, unde i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei în sânge.

S-a constatat așadar cumul de infracțiuni la regimul rutier, respectiv conducere fără permis și conducere sub influența băuturilor alcoolice. Având în vedere gradul de pericol public, pe numele bărbatului a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, în baza căreia acesta a fost transportat, sub escortă, în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dimensiunea inconștienței la volan: 90 de rețineri în arest, de la începutul anului, pentru infracțiuni rutiere.
 Vizualizări articol: 879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dimensiunea inconștienței la volan: 90 de rețineri în arest, de la începutul anului, pentru infracțiuni rutiere5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei