Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 104 (8021)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

La ceremonia de absolvire

Mesaj motivațional către noua generație de silvicultori și forestieri din partea președintelui ASFOR

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un impresionant discurs, care îmbină o atentă analiză a situației economico-sociale a pădurilor, a importanței acestora, a tradiției silvice cu provocările din domeniul exploatării lemnului, dar și cu elemente motivaționale, necesare unei generații de profesioniști aflați la început de drum, inclusiv sfaturi de combatere a periculosului fenomen de defăimare, dezinformare și dezbinare, existent în special pe rețelele de socializare, a fost rostit de suceveanul Ciprian Muscă, președintele ASFOR, la ceremonia de absolvire a generației 2022 a Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov.

„Distinși profesori, stimați părinți și invitați, dragi tineri colegi,

Sunt onorat că mă aflu astăzi, aici, în ziua în care deschideți un nou capitol al vieții voastre. Atât ca silvicultor, cât și ca președinte al Asociației Forestierilor din România – ASFOR, care reprezintă breasla celor care exploatează și prelucrează lemnul, vă spun: Bine ați venit printre noi!

În această lume tot mai zbuciumată, nevoia de specialiști este foarte mare. Specialiștii sunt cei care asigură coerența și dezvoltarea domeniului nostru. Poate nu știați, dar acest domeniu produce, cu aproximativ 150.000 de angajați, 3,5% din PIB-ul României și administrarea sustenabilă a un sfert din suprafața țării.

Cunoștințele dobândite pe parcursul celor 4 ani de studiu în cadrul uneia dintre cele mai bune școli silvice din lume vă vor ajuta să continuați tradiția silvică și a exploatării lemnului din țara noastră.

Pădurea este una dintre cele mai de preț resurse ale României și ale lumii, în general. Are o importanță strategică din trei mari perspective, și anume: economică, socială și de mediu, doar așa vom avea păduri sănătoase, comunități puternice și o economie prosperă. Păstrarea echilibrului între aceste trei dimensiuni nu poate fi făcută decât cu specialiști. Iar printre acești specialiști vă numărați și dumneavoastră.

Veți lucra în firme private sau în administrația silvică a statului. Veți avea reușite, dar va trebui să răspundeți provocărilor de tot felul. Punând la lucru bagajul de cunoaștere căpătat în școală, păstrând mereu valorile care au consacrat breasla noastră – corectitudinea, credința și respectul pentru adevăr – veți putea dezvolta acest dar de la Dumnezeu, pădurea și lemnul, acest sine qua non al vieții noastre.

Un bătrân forestier spunea că dacă un arbore trăiește o sută de ani în pădure, atunci el trebuie să mai trăiască o sută de ani în casele noastre.

Sunteți o generație familiarizată cu tehnologia. Rămâneți conectați la tot ce înseamnă progres. Rămâneți conectați la evoluția tehnică și tehnologică din Europa și din lume pentru că doar astfel putem concura de la egal la egal cu statele dezvoltate.

Nu-i credeți pe cei care ne hulesc. Unii o fac fără să își dea seama, alții poate sunt interesați. Nici unii, nici alții nu au responsabilitatea lucrului cu pădurea și cu lemnul.

Vorbiți în comunitățile voastre despre ceea ce faceți. Cu răbdare, cu înțelepciune și în așa fel încât să înțeleagă oricine. Folosiți mijloacele moderne: internetul și rețelele de socializare. Defăimarea și fake-news-urile pot fi combătute doar spunând adevărul.

Așa cum veți avea grijă de pădure, așa să aveți grijă și de oamenii din echipele dumneavoastră. Și poate ce este mai important, să vă întemeiați familii frumoase. Grija pentru cei de lângă voi este una dintre condițiile funcționării noastre ca breaslă.

Vă felicit și vă spun două lucruri: bine ați venit în breasla noastră și să știți că și noi, profesioniștii, și societatea românească în ansamblul ei contează pe dumneavoastră! Mult succes!”.

Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov a fost pentru mult timp singura școală silvică de nivel superior din România, iar în prezent are numeroase proiecte comune cu Facultatea de Silvicultură de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mesaj motivațional către noua generație de silvicultori și forestieri din partea președintelui ASFOR.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mesaj motivațional către noua generație de silvicultori și forestieri din partea președintelui ASFOR0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei