Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 99 (8016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Disjungere

Doi foști primari mai au de așteptat pentru a afla dacă vor fi condamnați pentru fraude cu fonduri europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi foști primari din Râșca mai trebuie să aștepte pentru a afla dacă vor fi condamnați pentru fraude cu fonduri europene, așa cum sunt acuzațiile formulate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava. Magistratul de la Tribunalul Suceava care a analizat acest dosar a decis ca în cazul lui Neculai Rusu și Ion Bosînceanu să disjungă cauza și să formeze un alt dosar. În schimb, s-au dat soluțiile față de Asociația Crescătorilor de Animale ”Gospodarul” din Râșca și cel care era președinte la data faptelor incriminate, Vasile Chihaia. În ambele cazuri condamnarea s-a dat pentru aceeași infracțiune: ”folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”. Vasile Chihaia a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, în timp ce Asociația a primit o pedeapsă de 105.000 lei amendă penală. Soluția de vineri a Tribunalului Suceava nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

 

Care sunt acuzațiile procurorilor DNA

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, în perioada 2010-2014, președintele Asociației crescătorilor de animale „Gospodarul” Rîșca (n.r. persoană fizică), la instigarea celor doi foști primari, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (contracte de arendă, contract de administrare, anexe etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafață de pășune de 321,79 ha, aparținând domeniului privat al comunei. ”În realitate, cei care ar fi condus Asociația respectivă și ar fi luat toate hotărârile erau inculpații Rusu Neculai și Bosînceanu Ion, ceilalți membri nefiind vreodată cooptați în luarea vreunei decizii”, rezultă din rechizitoriul DNA. În acest mod s-ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.107.912 de lei.

Procurorii DNA Suceava susțin că după ce erau virate fondurile în contul Asociației ”Gospodarul”, banii ar fi fost scoși eșalonat și împărțiți între cei trei inculpați (cei doi primari primind sumele cele mai mari pe care le-ar fi folosit într-o mică măsură în interesul localității pe care o administrau, restul fiind folosite în interes personal).

APIA s-a constitui parte civilă în dosar cu suma de 832.783 de lei, diferența de bani fiind recuperată prin metoda compensației datoriilor. Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi foști primari mai au de așteptat pentru a afla dacă vor fi condamnați pentru fraude cu fonduri europene.
 Vizualizări articol: 1252 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Doi foști primari mai au de așteptat pentru a afla dacă vor fi condamnați pentru fraude cu fonduri europene5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei