Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 63 (7980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Proces interminabil

Traficantul care a lovit un polițist cu sabia în cap nu poate fi ținut în arest mai mult de 5 ani. Procesul este tot în faza audierilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunt deja patru ani de zile de când procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au trimis în instanță dosarul privind gruparea de traficanți de droguri de la Rădăuți, dosar care are în centrul său actul de agresiune extremă comis supra polițistului Dan Ciprian Sfichi, lovit cu o sabie în cap în timp ce pătrundea în casa unuia dintre inculpați, în cadrul perchezițiilor dispuse pe 5 decembrie 2017.

Dosarul se află și acum la prima instanță de judecată, Tribunalul Botoșani, încă departe de o soluție, deși în ultimele luni s-au făcut destul de multe audieri.

 

În arest preventiv de 4 ani și 3 luni

Un amănunt important este că Alexandru Huţuleac, zis „Duţu”, cel care a lovit polițistul cu sabia în cap, este arestat preventiv din decembrie 2017, adică de patru ani și trei luni de zile.

După cum stipulează articolul 239 din Noul Cod de Procedură Penală, ”în toate cazurile, durata arestării preventive în primă instanţă nu poate depăşi 5 ani”. Așadar, dacă nu se va da o condamnare până la finele acestui an, Huțuleac nu mai poate fi ținut în arest preventiv și trebuie pus în libertate. Consecințele punerii în libertate nu sunt greu de intuit în cazul unui inculpat pus sub acuzare pentru un șir de infracțiuni, unele foarte grave, pentru care riscă o condamnare foarte severă.

 

Factorii care lungesc acest proces

Ce știm este că dosarul a fost trimis în instanță de DIICOT în martie 2018.

Dacă pe partea de urmărire penală cercetările au decurs repede, în instanță situația s-a schimbat radical. Dosarul urma să fie judecat de Tribunalul Suceava, care însă și-a declinat competența spre o altă instanță competentă în grad, o decizie în acest sens luând Curtea de Apel Suceava. Așa a ajuns dosarul la Tribunalul Botoșani, însă trecuse deja în jur de un an de la trimiterea în judecată.

La Tribunalul Botoșani, au fost audiați martori și inculpați, doar că judecătorul care constituia completul a ieșit la pensie. Așadar, dosarul a fost preluat de un alt magistrat. Asta înseamnă că procesul s-a reluat de la zero.

Cum în dosar sunt trimiși în judecată cinci inculpați, pentru multiple infracțiuni, de la trafic de droguri la fapte cu violență, procesul este într-adevăr unul complex.

Fapta de ultraj sub forma tentativei de omor asupra polițistului Sfichi este fără îndoială cea mai importantă și urgent de soluționat, din motivele amintite mai sus.

Mai trebuie spus şi că dosarul aflat pe rolul Tribunalului Botoşani nu poate fi urmărit public pe portalul instanţelor de judecată din motive pe care nu le cunoaştem. Este unul dintre puţinele dosare de asemenea importanţă de la instanţele din subordinea Curții de Apel Suceava ale căror termene nu sunt afişate pe portal.

 

Urmează audierea polițiștilor martori direcți, care puteau fi ei în locul lui Sfichi

Din informațiile noastre, din vara anului trecut s-au făcut audieri preponderent pe partea de trafic de droguri, iar recent Tribunalul Botoșani a ajuns și la audierile legate de fapta de mare violență comisă asupra polițistului Sfichi.

Printre martorii care urmează să fie audiați se află și colegii care au pătruns cu polițistul Sfichi în casa lui Huțuleac, în dimineața zilei de 5 decembrie 2017.

Trei polițiști au pătruns în acea zi neagră în casa traficantului de droguri, iar Sfichi a avut ghinionul de a fi el victima. 

Dan Ciprian Sfichi așteaptă cu răbdare dreptate din partea instanței, cu privire la cel care l-a nenorocit, pe de o parte, însă are de încasat și despăgubiri, ca parte vătămată, de care a avut și are mare nevoie în procesul de recuperare.

Singura scuză a judecătorului de acum este că, într-adevăr, dosarul este unul complex, cu cinci inculpați, multe fapte și mulți martori de audiat. Marea problemă pare a fi legată de anii pierduți anterior cu acest dosar plimbat între instanțe și între judecători.

 

„Deschide! Poliţia!” A urmat lovitura cu sabia de „samurai”, de sus în jos

Poliţistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acţiuni Speciale, a fost la un pas de moarte după atacul din 5 decembrie 2017, ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna. El face și acum recuperare și a fost pensionat medical, neavând cum să mai lucreze în poliție.

În decembrie 2017, structurile de combatere a crimei organizate monitorizau de multă vreme o grupare de traficanți de droguri din zona Rădăuți.

Procurorii DIICOT au arătat că membrii grupării şi-au intensificat de la lună la lună comerțul cu etnobotanice, context în care, la începutul lunii decembrie a anului 2017 s-au obţinut mai multe mandate în baza cărora, în dimineaţa zilei de 5 decembrie 2017, poliţiştii au descins la domiciliile mai multor suspecţi. 

La ora 6.00, poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale, „mascaţii” poliţiei, au descins şi la locuinţa lui Alexandru Huţuleac, zis „Duţu”. Important de precizat, din datele de anchetă ale structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că Huţuleac a vândut etnobotanice unor clienţi chiar în noaptea de 4 spre 5 decembrie. Marfa a fost vândută de acasă, din faţa porţii sale.

Aici avea să se petreacă un episod deosebit de violent, care a fost aproape de a se transforma într-o tragedie. După ce au strigat „Deschide! Poliţia!” şi au spart uşa de la intrare cu berbecele, trei poliţişti de la Acţiuni Speciale au intrat în casa suspectului. Imediat după ce poliţiştii au pătruns în casă, Huţuleac, care coborâse deja în hol şi avea în mână o sabie de „samurai” (cu o lungime totală de 102 centimetri şi o lamă cu formă curbată a tăişului de 72,6 cm), l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre poliţişti. Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul, deşi acesta s-a apărat cu braţul. Poliţistul a ajuns în stare foarte gravă la spital, iniţial medicii fiind rezervaţi în privinţa șanselor de supraviețuire. Constituţia robustă şi viaţa sportivă l-au ajutat însă pe poliţist să-şi revină treptat, chiar dacă nu complet.

 

Huțuleac a declarat că a crezut că rivalii intră peste el în casă

Procurorii DIICOT au reţinut în rechizitoriul de trimitere în judecată intenţia de a ucide, autorul lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuţită.

Alexandru Huţuleac a încercat să convingă instanţa că el nu a ştiut că cei care îi sparg uşa sunt poliţişti, ci a crezut că sunt rivali veniţi să-l omoare. Acesta a declarat că nu ar fi lovit cu sabia dacă ştia că la uşa sa sunt poliţişti. Acesta îl cunoştea pe poliţistul Sfichi, care este tot din Rădăuţi.

Procurorii DIICOT au considerat că au suficiente probe, inclusiv un material video, care arată că poliţiştii au respectat procedurile, iar Huţuleac a avut timp să-şi dea seama că este vorba de percheziţii şi de poliţişti la uşa sa. Dacă „Duţu” ar fi deschis uşa după prima somaţie, „Deschide! Poliţia!”, nu ar mai fi fost nevoie de o intervenţie în forţă.

Oricum ar fi, și oricum motivează Huțuleac, fapta rămâne.

 

Noian de infracțiuni

La aproximativ trei luni de la atac, la final de martie 2018, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Alexandru Huțuleac, în stare de arest preventiv, pentru infracţiunile de ultraj sub forma tentativei de omor, constituire de grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane şi loviri sau alte violenţe. Trimiterea în judecată s-a făcut într-un dosar mai complex, cu cinci inculpați, legat de traficul de droguri.

Procurorii s-au mișcat repede și pentru că un inculpat nu poate fi ținut în arest preventiv mai mult de șase luni de zile, dacă nu este trimis în judecată.

Acum problema s-a mutat în instanță, unde un inculpat nu poate fi ținut în arest preventiv mai mult de 5 ani de zile.

 

Dan Ciprian Sfichi, evidențiat de mai multe ori pentru modul în care își făcea meseria, una grea și riscantă 

În articolul publicat în ediţia din 15 iunie 2018 a Monitorului de Suceava, Dan Ciprian Sfichi mi-a povestit că lucrează în poliţie din 2005, iar după doi ani petrecuţi la Poliţia Vicovu de Sus şi-a dorit altceva. Aşa a ajuns în 2007 la structura de intervenţie în forţă a poliţiei – Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS), „mascaţii”, cum sunt cunoscuţi aceştia.

Poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale sunt cei mai buni dintre cei mai buni la capitolul forţă fizică şi pregătire tactică, iar pentru a ajunge acolo este nevoie de teste şi de examene.

Dan Ciprian Sfichi făcuse foarte mult sport și era instructor de fitness atestat.
El este cel care, în 2010, a sărit în apa râului Moldova după Nicolae Florentin Muscă, obsedatul sexual din Măzănăeşti care violase mai multe femei, iar pe două le omorâse. În ziua respectivă violatorul fusese încercuit, iar Muscă, în disperare de cauză, a sărit în apa Moldovei deşi nu ştia să înoate.

La o altă intervenţie, în timp ce forţa o uşă, acelaşi Dan Ciprian Sfichi şi-a fracturat un braţ. Pentru meritele sale în cadrul mai multor acţiuni, Dan Ciprian Sfichi a primit de mai multe ori salariu de excelenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Traficantul care a lovit un polițist cu sabia în cap nu poate fi ținut în arest mai mult de 5 ani. Procesul este tot în faza audierilor.
 Vizualizări articol: 3754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Traficantul care a lovit un polițist cu sabia în cap nu poate fi ținut în arest mai mult de 5 ani. Procesul este tot în faza audierilor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei