Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 54 (7971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sprijin

Studii în limba ucraineană pentru tinerii refugiați, organizate în cadrul USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În condițiile crizei și ale evoluției situației din Ucraina, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a anunțat vineri că primește studenți din țara vecină, refugiați în România din cauza războiului, pentru continuarea studiilor. Aceștia pot opta pentru oricare dintre programele de studiu aflate în prezent în oferta educațională a USV. Conducerea universității sucevene a anunțat în același timp că în cazul tinerilor care nu stăpânesc limba română, aceștia vor avea posibilitatea să se înscrie la cursurile din anul pregătitor de limbă română. După promovarea anului pregătitor, ei vor putea continua studiile la oricare dintre programele de licență existente în USV.

În acest nou context Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prin Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, le oferă acestora și programe de studiu de licență cu predare în limba ucraineană, în combinație cu limba română sau o limbă străină, engleză sau franceză. Acest program de studiu este unul de tradiție în domeniul filologiei sucevene și funcționează fără întrerupere din anul 2000, reprezentând o oportunitate oferită etnicilor ucraineni din zona Sucevei şi a localităţilor limitrofe de a se înscrie la un program de studiu universitar de licenţă cu predare în limba maternă.

În aceste condiții, studenții sau studenții doctoranzi refugiați din Ucraina se pot înscrie, începând din actualul semestru și fără a prezenta acte de studii, urmând ca acestea să fie aduse până la finalizarea studiilor în România.În situația în care aceste documente nu pot fi recuperate din cauza efectelor războiului sau a contextului politico-militar, se va proceda la echivalarea studiilor în sistem nonformal sau informal, așa cum prevede legislația europeană și națională. USV va întreprinde toate eforturile necesare pentru ca integrarea lor în mediul academic sucevean să fie una rapidă și reușită, totodată ei putând beneficia atât de resursa umană de înaltă calitate, cât și infrastructura dotată la standarde europene, în așa fel încât parcursul lor academic la USV să fie unul de succes.

În comunicatul transmis de conducerea USV se arată faptul că există o colaborare strânsă între colectivul de limbă ucraineană al universității sucevene şi diferite entităţi ştiinţifice, în principal cu Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi, din punct de vedere cultural cu Uniunea Ucrainenilor din România, iar politic cu Consulatul General al României la Cernăuți, asigurându-se astfel susţinere şi sprijin pentru dezvoltarea studiilor de limbă şi literatură ucraineană la Suceava.

 

Fonduri alocate și măsuri luate de USV pentru aplanarea efectelor conflagrației

Pentru sprijinirea ucrainenilor și recompensarea celor implicați în acțiunile voluntare de ajutorare, reprezentanții Universităţii ”Ștefan cel Mare” au luat câteva măsuri, între care acordarea unei burse în tranșă unică de 1.000 de lei fiecăruia din cei 86 de studenți ucraineni ai instituției sucevene. Pe lângă asta, cei aproape 40 de voluntari ai USV care s-au implicat în acțiuni de sprijinire a refugiaților primesc burse lunare între 100 și 1.000 de lei, iar Senatul USV a alocat 100.000 de lei pentru a asigura, în caz de nevoie, masa și transportul persoanelor refugiate. În același timp, chiar dacă USV se confruntă cu o mare lipsă de locuri de cazare pentru studenți, au fost puse la dispoziția Consiliului Județean Suceava, pentru cazarea sinistraților, centrele educaționale de le Șipoțel și Vatra Dornei. Tot pentru sprijinirea ucrainenilor care trec prin aceste momente grele, studenții de la Științe ale Educației au făcut numeroase acțiuni educative pentru copiii refugiaților ajunși în județul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studii în limba ucraineană pentru tinerii refugiați, organizate în cadrul USV.
 Vizualizări articol: 672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Studii în limba ucraineană pentru tinerii refugiați, organizate în cadrul USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei