Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 52 (7969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Învățământ

14 școli și trei licee din județ oferă copiilor refugiați un program de activități în limba ucraineană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

14 școli și trei licee din județ vor oferi copiilor refugiați, începând de săptămâna viitoare, un program de activități în limba ucraineană. Sunt 40 de profesori de limba ucraineană care vor organiza, de două, trei ori pe săptămână, câte una, două, chiar trei ore de activități recreative, activități educaționale în limba ucraineană, dacă copiii refugiați își doresc acest lucru.

Cele trei licee care au posibilitatea să primească astfel de elevi refugiați (la solicitarea acestora, a părinților acestora) sunt din Moldovița (Liceul Tehnic „Vasile Cocea“), municipiul Suceava (Colegiul Național „Mihai Eminescu”), Siret (Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă”).

Inspectorul școlar general al județului Suceava, prof. Grigore Bocanci, ne-a spus că până luni se vor întocmi liste cu toate școlile care vor organiza astfel de activități educative cu copii refugiați și programul pe zile, în funcție de disponibilitatea pe care o are fiecare cadru didactic în parte. Aceste liste vor fi trimise primărilor unde sunt școli în care se predă și limba ucraineană. „Transportul elevilor ucraineni refugiați în România va fi asigurat, gratuit, către școlile unde sunt organizate activitățile, de către primării. Vor fi folosite și microbuzele școlare”, a explicat Grigore Bocanci.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii și studenții refugiați din Ucraina se pot înscrie în învățământul din România, amintind că în țară sunt 45 de şcoli (primare și gimnaziale) şi 10 licee, în 8 județe (Maramureș, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Tulcea, Arad, Caraș-Severin și Timiș), în care se predă în limba ucraineană.„Este foarte important să le putem asigura acces la educație în momentul în care aceștia vor dori acest lucru. În acest sens, în România, avem 45 de școli și 10 licee în care se predă în limba ucraineană. În aceste școli există un număr important de cadre didactice care pot preda în limba ucraineană. Sunt educatori, învățători sau profesori. Sunt profesori care predau limba ucraineană sau alte discipline în limba ucraineană. Numărul este insuficient.Există trei universități din România în care există predare în limba ucraineană: Universitatea din București, Universitatea <Babeș-Bolyai> Cluj și Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava. Sunt convins că prin discuțiile cu aceste universități acei studenți vor putea să facă practică pedagogică în interesul acestor copii, care, spre deosebire de studenți, nu pot comunica în altă limbă decât cea ucraineană. (...) Am făcut ceea ce s-a putut reglementa prin ordin de ministru, dar avem prevăzută și o ordonanță de urgență și hotărâre de guvern prin care să putem veni în întâmpinarea acelor tineri care doresc să intre în sistemul de educație din România. Este foarte important să știm unde sunt acei copii și ce vârstă au acei copii/tineri”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 14 școli și trei licee din județ oferă copiilor refugiați un program de activități în limba ucraineană.
 Vizualizări articol: 990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
14 școli și trei licee din județ oferă copiilor refugiați un program de activități în limba ucraineană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei