Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 41 (7958)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Evaluare

Spitalul Județean Suceava are nevoie de încă 8 medici de Urgență. Doar 10 din cele 18 posturi de medic din UPU sunt ocupate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava are nevoie de încă 8 medici urgentiști pentru a ocupa toate cele 18 posturi pe care le are în organigramă. Evaluarea necesarului de medici de urgență a fost făcută joi, 17 februarie a.c., în contextul unei vizite de lucru la spital a prefectului de Suceava, Alexandru Moldovan. Ulterior întâlnirii, prefectul a comunicat că a fost informat de medicul-șef UPU-SMURD, dr. Liviu Cîrlan, că la acest moment sunt ocupate doar 10 din cele 18 posturi din UPU, în condițiile în care aici este înregistrată o medie de 250-270 cazuri pe zi și tendința este de creștere a numărului de prezentări.

Având în vedere faptul că medicii urgentiști asigură echipa de resuscitare a spitalului județean, dr. Liviu Cîrlan a precizat că mizează pe implicarea directă a medicilor urgentiști de la celelalte spitale din județ. De asemenea, este necesară menținerea operaționalizării ambulanței SMURD de transport victime multiple (TIM) din dotarea ISU Suceava, atât din cauza numărului mare de accidente grave produse pe șoselele din județ, cât și pentru a face față problemelor de sănătate din ce în ce mai complexe, pe care le au oamenii din această zonă.

Având în vedere că operaționalizarea la program 24 ore/zi, 7 zile/săptămână a autosanitarei SMURD TIM este „imperios necesară”, prefectul Moldovan, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, a solicitat să i se comunice „până cel târziu luni, 21 februarie 2022, ora 12.00”, datele de contact ale medicilor urgentiști care vor fi desemnați pentru a efectua un număr minim de gărzi pe lună, astfel încât ambulanța SMURD TIM să fie operațională non-stop.   

 

Prefectul vrea să știe care este „impactul psihologic cauzat de pandemie asupra populației”

La întâlnirea care a avut loc la spital între prefect și managerul unităţii medicale, dr. Alexandru Calancea, directorul medical dr. Dimitrie Siriopol, medicul-șef UPU-SMURD, dr. Liviu Cîrlan, medicul epidemiolog Dinu Sădean, de la DSP, și vicepreședintele Consiliului Județean Niculai Barbă, Alexandru Moldovan i-a solicitat doctorului Calancea ca, în calitate de coordonator al sistemului medical județean, să analizeze împreună cu managerii celorlalte spitale „impactul psihologic cauzat de efectele pandemiei asupra populației și să identifice și să dispună măsuri de îmbunătățire a relației personal medical – pacient, acolo unde este cazul”.

Potrivit prefectului, investițiile de la spital și „nivelul decent al salarizării în sistemul sanitar” „determină reale așteptări din partea beneficiarului final – pacientul, și implică un răspuns pe măsură, de natură a asigura un serviciu public de calitate”.

 

Un aspect analizat a fost actualizarea Planului alb pentru managementul incidentelor cu victime multiple

Un alt aspect pe care Moldovan l-a supus atenției conducerii medicale a spitalului județean este modalitatea în care se realizează schimbul de date între unitățile spitalicești, între spitalele din județ și DSP Suceava și între DSP și autoritățile centrale.

„Nu de puține ori au fost semnalate situații în care, la momentul centralizării raportărilor efectuate la nivelul spitalelor județene, aceste rapoarte nu mai corespundeau situației reale din teren, înregistrându-se diferențe semnificative mai ales în ceea ce privește numărul paturilor ocupate/libere. Aceste neconcordanțe pot genera sincope ce se transmit în lanț, determinând consecințe asupra planificării internărilor și, în ultimă instanță, chiar asupra stării de sănătate a pacienților”, a arătat prefectul. El a solicitat doctorului Alexandru Calancea „să dispună o analiză aplicată”, atât la nivelul Spitalului Județean de Urgență Suceava, cât și la celelalte spitale din județ, privind stadiul implementării digitalizării.

„Nu se poate vorbi despre un sistem integrat de răspuns la nivel județean în lipsa unui mecanism digitalizat care să ofere la orice moment al zilei date în timp real referitoare la gradul de ocupare al paturilor pe diverse secții/patologii, personalul medical disponibil și cel de rezervă, stocurile de materiale sanitare și medicamente avute la dispoziție”, consideră prefectul.

Ulterior întâlnirii de la spital, a avut loc o ședință de analiză cu inspectorul-șef al ISU Suceava, col. Costică Ghiață, vicepreședinte al CJSU Suceava.

Discuțiile de joi au vizat situația actualizată a întocmirii Planului alb pentru managementul incidentelor cu victime multiple al unității spitalicești și concluziile rezultate din verificările realizate de către DSP; analiza structurii de personal medical, inclusiv medici urgentiști la UPU Suceava; îmbunătățirea calității actului medical și al relației medic – pacient, în contextul efectelor extinse ale pandemiei și al investițiilor realizate în ultimii ani în sistemul sanitar județean și regândirea mecanismelor de gestionare a raportărilor din sistemul medical județean, prin implementarea imediată a digitalizării.

Concluziile rezultate din analizele dispuse de prefectul județului vor face obiectul unei analize viitoare cu managerii și conducerile medicale ale spitalelor, reprezentanții DSP, SAJ, UPU-SMURD și ISU Suceava, la care vor fi invitați să participe și reprezentanții Colegiului Medicilor și ai Asociației Medicilor de Familie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Județean Suceava are nevoie de încă 8 medici de Urgență. Doar 10 din cele 18 posturi de medic din UPU sunt ocupate.
 Vizualizări articol: 1267 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spitalul Județean Suceava are nevoie de încă 8 medici de Urgență. Doar 10 din cele 18 posturi de medic din UPU sunt ocupate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei