Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 26 (7943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demers

Parlamentarii AUR Suceava solicită oprirea demersurilor pentru deschiderea gropii de gunoi din Pojorâta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Parlamentarii AUR de Suceava, Gheorghe Acatrinei, Florin Pușcași și Mircea Dăneasa, solicită oprirea de urgență a demersurilor pentru deschiderea gropii de gunoi din Pojorâta. Cei trei parlamentari au arătat că administrația județeană a construit și recepționat un depozit de deșeuri care este amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri și care este proiectat să funcționeze pentru o durată de 25 de ani, având o singură celulă de depozitare cu o capacitate de 390.000 de tone.

„În vederea obținerii planului urbanistic zonal pentru construirea depozitului de deșeuri, beneficiarul Consiliul Județean Suceava a prezentat o documentație în care amplasamentul identificat nu este complet, lipsind cascada de deversare a levigatului epurat”, se arată într-un comunicat transmis de AUR Suceava, în care se mai spune că „depozitul este situat la o distanță de 40,9 metri față de drumul european E78 în punctul cel mai apropiat și la o distanță de 66 de metri de calea ferată, distanța între punctul final al cascadei de deversare a levigatului epurat și axa liniei de cale ferată pe direcția de curgere. La distanța de sub 1.000 de metri față de corpul depozitului se află un număr de 25 de construcții, dintre care 3 cu destinație turistică (regim de odihnă/recreere, întrucât reprezintă pensiuni/restaurante și zone de camping), un magazin de suveniruri și 21 de locuințe. Cea mai apropiată construcție cu destinația de locuință se află la o distanță de numai 462,2 metri, în direcția nord-vest față de corpul depozitului de deșeuri”, au transmis reprezentanţii partidului.

Parlamentarii AUR de Suceava precizează că un raport la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, realizat în decembrie 2010, evidențiază câteva aspecte deosebit de importante, printre care și faptul că zona este eminamente turistică, fapt dovedit prin conferirea statutului de stațiune turistică pentru comuna Pojorâta în anul 2017, și una dintre cele mai frumoase din Bucovina, ceea ce crește și mai mult numărul total al persoanelor expuse la noxele periculoase degajate de depozitul de deșeuri.

„Raportul redă un tabel cu riscuri potențiale cauzate de expunerea la impactul depozitelor de deșeuri. Se arată faptul că emisiile de gaz, migrarea gazelor de suprafață, pulberile din depozit produc efecte nocive prin inhalare, contact dermic și/sau ingestie accidentală și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale ș.a. aflate în zona de dispersie a vectorilor biotici”, au precizat parlamentarii AUR de Suceava. Aceștia au amintit că în data de 7 ianuarie 2011, Consiliul Județean Suceava a transmis către Ministerul Mediului și Pădurilor aplicația de finanțare și documentația pentru obținerea finanțării europene pentru întreg proiectul SMID, iar ministerul a transmis mai departe aplicația către Comisia Europeană. Parlamentarii AUR mai arată că în documentele transmise Comisiei Europene, în privința Depozitului de deșeuri din Pasul Mestecăniș se menționează faptul că proiectul respectă legislația națională, dar și faptul că amplasamentul este acceptat de administrația locală și nu este înregistrată nici o opoziție din partea populației locale din comuna Pojorâta, însă „aceste fapte sunt neadevărate”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentarii AUR Suceava solicită oprirea demersurilor pentru deschiderea gropii de gunoi din Pojorâta.
 Vizualizări articol: 1048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Parlamentarii AUR Suceava solicită oprirea demersurilor pentru deschiderea gropii de gunoi din Pojorâta1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei