Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 7 (7924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Centrul Cultural „Bucovina”

Calendarul „Gospodării tradiționale din Bucovina”, realizat în memoria fotografului Victor T. Rusu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gospodăriile tradiționale bucovinene sunt vedetele celui mai nou calendar realizat de Centrul Cultural „Bucovina” pentru 2022, cu finanțare de la Consiliul Județean Suceava.

Calendarul prezintă, prin treisprezece fotografii surprinse de Victor T. Rusu în perioada 2010-2011, aspecte din gospodăriile tradiționale bucovinene.

Altfel spus, calendarul „Gospodării tradiționale din Bucovina. In Memoriam Victor T. Rusu” este un tribut adus memoriei regretatului artist fotograf.

„În Bucovina gospodăria tradițională se organizează în funcție de activitățile cotidiene, dependințele gospodărești având roluri ce țin de lucrul pământului (magaziile, șoproanele etc.) și de creșterea animalelor (grajduri etc.).

Gospodăria țărănească s-a conturat în timp ca o complexitate arhitectonică, definită funcțional, evoluția ei fiind condiționată de subzonele geografice (ca material de construcție și elevație), de condițiile de mediu, de ocupațiile (predominanța uneia dintre ocupații), dar și de evoluția diacronică a arhitecturii rurale, deși anexele gospodărești sunt mai conservatoare sub aspect arhitectonic față de casa propriu-zisă, care evoluează accelerat sub presiunea modei (mai ales!). Fiecare gospodărie s-a individualizat în contextul habitatului gospodăresc prin numărul construcțiilor, prin poziționare și prin organizarea fiecăreia.

Calendarul este o poveste arhitecturală bucovineană plină de simbolism, o incursiune în frumusețea discretă a lumii țărănești din această zonă”, a explicat expertul etnograf Eutasia Rusu, care s-a ocupat de proiect împreună cu inginerul Gabriel Sandu (machetare și editare).

Victor T. Rusu a lucrat la Centrul Cultural „Bucovina” şi a plecat dintre noi în octombrie 2020, la vârsta de 66 de ani. Printre activitățile sale se mai numărau și cele de autor de rubrică și tehnoredactor la săptămânalul Jupânu`. De-a lungul carierei de fotograf, Victor T. Rusu a organizat numeroase expoziții apreciate de specialiștii în domeniu, iar unele dintre lucrările sale au fost publicate în reviste prestigioase, precum „National Geographic”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Calendarul „Gospodării tradiționale din Bucovina”, realizat în memoria fotografului Victor T. Rusu.
 Vizualizări articol: 1593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Calendarul „Gospodării tradiționale din Bucovina”, realizat în memoria fotografului Victor T. Rusu3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei