Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 300 (7912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Faptă penală

Medicii veterinari, avertizați să nu se implice în practica ilegală a tăierii urechilor și cozilor la câini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazul recent de la Rădăuți, soldat cu confiscarea a zece pui de câini rasa ciobănesc de Asia Centrală, pentru operațiuni chirurgicale ce nu mai sunt permise de lege, respectiv tăierea urechilor și a cozii, a stârnit un val de reacții în mediul crescătorilor de câini de rasă. S-a ajuns inclusiv la amenințări cu incendierea adăpostului Asociației de protecție a animalelor „Casa lui Patrocle”, care a preluat cei zece căței, în baza dispoziției date de Poliția Animalelor.

Asta deși cazul a ajuns în atenția poliției după ce poze cu puii respectivi au circulat în mediul online, pe site-uri de profil, iar cineva a depus o sesizare, probabil tot din mediul crescătorilor.

În aceste condiții, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, a ținut să vină cu o serie de precizări, dar și cu un avertisment pentru crescătorii de câini de rasă, dar mai ales cu privire la medicii veterinari.

”Până acum 10-15 ani aceste operațiuni chirurgicale realizate pentru a modifica aspectul unui animal erau permise, se făceau la rase gen doberman, dog german, ciobănesc de Asia Centrală. Legislația nu mai permite însă aceste intervenții, care provoacă suferință inutilă animalelor. Apelul nostru către crescători este să se supună legilor din România. Efectuarea unui astfel de intervenții de către un medic veterinar ori de către un tehnician veterinar este un fapt cu atât mai grav. Rog medicii veterinari să se ferească de astfel de practici și să instruiască și crescătorii în acest sens. Avem acum o legislația clară, avem Poliția Animalelor, iar toleranța pe care o manifestăm este zero”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a arătat că proprietarul răspunde penal și dacă deține un câine cu urechile cupate și codotimie. Prin urmare, este important ca pentru câini să existe documente din țara de origine. De exemplu, dacă este vorba de câini aduși din Ucraina sau Republica Moldova, din afara spațiului UE, acolo nu sunt interzise aceste operațiuni. 

Având în vedere că acum există Poliția Animalelor, aceasta poate răspunde prompt la orice sesizare privind câini supuși la astfel de intervenții chirurgicale.

Sorin Mihai Voloșeniuc a subliniat și el că în ultima perioadă a crescut semnificativ numărul de sesizări privind rele tratamente aplicate animalelor, existând o colaborare foarte bună între DSVSA, Poliția Animalelor și Asociația „Casa lui Patrocle” .

 

Cazul concret de la Rădăuți și ce riscă cei care taie urechile și cozile câinilor 

Polițiștii de la Biroul de Protecție a Animalelor Suceava au descins, la mijlocul lunii decembrie, la Rădăuți, la locuința unui tânăr despre care aveau date că a efectuat asupra unor pui de câini operațiuni chirurgicale ce nu mai sunt permise de lege, respectiv tăierea urechilor și a cozii. În locuința unui tânăr de 18 ani, din Rădăuți, au fost găsiți 10 pui de câine rasa ciobănesc de Asia Centrală, cu vârsta de aproximativ 9 săptămâni, care prezentau urechile cupate și codotimie. Astfel de intervenții, frecvente la această rasă de câine, nu mai sunt permise de actuala lege de protecție a animalelor.

În baza legislației, polițiștii au deschis dosar penal pentru infracțiunea de ”intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților”, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 25, alin (1), lit. f) din Legea 205/2004 privind protecția animalelor

Această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Mai rămâne de stabilit și dacă stăpânul a făcut singur intervenția ori aceasta a fost realizată de un medic veterinar. 

Poliția a emis zece ordine de plasare a animalelor într-un adăpost, astfel că cei zece pui de câine au fost confiscați practic de la tânărul de 18 ani. Câinii au ajuns în custodia Asociației „Casa lui Patrocle”.

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Suceava continuă ancheta sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii veterinari, avertizați să nu se implice în practica ilegală a tăierii urechilor și cozilor la câini.
 Vizualizări articol: 1998 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Medicii veterinari, avertizați să nu se implice în practica ilegală a tăierii urechilor și cozilor la câini3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei