Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 287 (7899)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Relaxare

Persoanele nevaccinate vor putea circula noaptea, iar măștile nu mai trebuie purtate în aer liber, cu excepția spațiilor aglomerate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a prezentat marţi seară noile măsuri de relaxare care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 9 decembrie 2021, dată de la care se prelungește starea de alertă. Raed Arafat a declarat că este clar că situația României este una mai bună decât acum două-trei săptămâni, iar după mai multe discuții s-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă. El a arătat că CNSU propune eliminarea interdicțiilor de circulație pentru persoane în cursul nopții. „Era limită până la ora 23:00, după care circulația era oprită pentru persoanele care nu sunt vaccinate și care nu sunt trecute prin boală. Aceste interdicții se elimină”, a spus șeful DSU.

El a adăugat că CNSU propune eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate. Astfel, Raed Arafat a explicat purtarea măștii va fi obligatorie în continuare în spații deschide aglomerate, respectiv stații de autobuz, locurile unde se formează cozi, piețe, târguri, precum și în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. Printre măsurile de relaxare propuse de CNSU se mai numără și creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 5:00 și 22:00, precum și eliminarea restricțiilor referitoare la programul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24-25 decembrie 2021 și 31 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022. „Nu vor fi restricții referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele. Pot fi pe toată durata nopții, dar cu limită de 50% din locuri și cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat. La restaurante nu avem cum să purtăm mască, motiv pentru care capacitatea va fi de 50% maxim. De asemenea, în noaptea de Revelion se permite organizarea de evenimente specifice nopții de Anul Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică, purtarea măștii și alte măsuri. Nu există impus un număr maxim”, a declarat Raed Arafat. El a adăugat că nunțile și botezurile sunt restricționate în continuare.

 

În magazinele cu suprafața mai mică de 200 mp nu mai este necesar certificatul verde

Șeful DSU a mai adăugat că permiterea accesului în malluri, magazine mari, inclusiv cele care nu sunt esențiale se va permite nu doar persoanelor vaccinate și trecute prin boală, dar și persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR de 72 de ore sau antigen rapid de 48 de ore. „La magazinele mai mici de 200 de metri pătrați nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă statutul de vaccinat, trecut prin boală sau testat. Însă aceste magazine care sunt până la 200 de metri pătrați vor trebuie să stabilească numărul maxim de persoane care pot să intre în magazin concomitent, respectând o suprafață de 4 mp/persoane. Aceste magazine vor trebui să afișeze la intrare numărul maxim de persoane permis să intre, purtând masă și respectând regulile de sănătate publică, dar nu vor trebui la aceste magazine să prezinte certificate sau alte documente”, a spus șeful DSU. El a mai precizat că toate activitățile care erau limitate până la 30% vor fi permise până la 50%, cum ar fi cinematografe, teatre, activități sportive, cu respectarea regulile de intrare pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau testate.

Nu în ultimul rând el a arătat că în structurile de primire turistice vor putea fi cazate și persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

Aceste propuneri ar urma să fie aprobate de Guvern în ședința de miercuri, 8 decembrie, Raed Arafat precizând că în hotărâre ar putea să apară unele modificări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele nevaccinate vor putea circula noaptea, iar măștile nu mai trebuie purtate în aer liber, cu excepția spațiilor aglomerate.
 Vizualizări articol: 1462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Persoanele nevaccinate vor putea circula noaptea, iar măștile nu mai trebuie purtate în aer liber, cu excepția spațiilor aglomerate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei