Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 281 (7893)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Flori, amintiri emoționante și întreaga familie în jur, pentru o femeie din Șerbăuți care a împlinit 100 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un emoționant eveniment s-a petrecut vineri la prânz, în localitatea Călinești Coparenco, unde întreaga familie, vecini și autorități au fost alături de Maria Huțan, o femeie a comunității care a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. I-au fost alături cele două fiice, nepoții, strănepoții și chiar o stră-strănepoată, care împreună cu reprezentanții autorităților i-au oferit flori, dulciuri și i-au cântat ”Mulți ani trăiască”.

Rând pe rând, la casa nepoatei unde locuiește Maria Huțan, în satul Călinești Coparenco din comuna Șerbăuți, s-au adunat fetele ei, nepoate și nepoți, strănepoți și una dintre stră-strănepoate. Femeia împlinea 100 de ani și voiau cu toții să o sărbătorească. Nu au uitat-o nici autoritățile pe tanti Maria, așa încât primarul comunei Șerbăuți, Cătălin Sănduleac a ajuns și el cu un coș de flori și un tort care marchează împlinirea celor 100 de ani. Cele două fiice, Viorica Steiciuc, de 81 de ani, și Ocrainiciuc Alea, de 72, i-au urat „La mulți ani!” și au îmbrățișat-o pe cea care le-a fost alături în toate momentele vieții.

Maria Huțan a trăit și a muncit o viață întreagă, reușind să adune și alte 4 generații în jurul ei. Ne spune că mama ei a murit tânără, la 50 de ani, însă ea a reușit să trăiască încă pe atât. În viața ei a fost o femeie gospodină, căreia îi place frumosul. Nepoatele nu pot uita pervazul plin de flori ale bunicii și grădina înțesată de gladiole, care îi plac atât de mult. Cămășile albe le spăla cu leșie de cenușă, iar sârma pe care le usca strălucea de albul imaculat al acestora. Impresionant a fost și ceea ce a avut tanti Maria de spus la împlinirea acestei vârste: ”Am trăit un secol cu mândrie. Nu știu când au trecut anii, parcă am trecut doar pragul….”

 

O viață de gospodari ai satului, cu vremuri grele și bune deopotrivă

Cele care ne-au vorbit despre bunica lor au fost Carmen Grigoriciuc, actual consilier al Primăriei Șerbăuți, și Daniela Greculeac, nepoata împreună cu care locuiește sărbătorita: ”Despre bunica mea am numai lucruri bune de povestit, a fost un exemplu pentru noi, iar azi, 26 noiembrie, împlinește 100 de ani. Bunica a rămas orfană la 20 de ani, când i-a murit mama, însă a mai avut doi frați cu care s-a ajutat. S-a căsătorit cu Ion Huțan, bărbatul cu care a avut trei fete: Viorica, Alea și Zina, dintre care cea mai mică, Zina, ne-a părăsit. Bunicul Ion a participat la război, după care a făcut cinci ani de lagăr, timp în care bunica s-a descurcat cum a putut. S-a întors din prizonierat și a ocupat la un moment dat funcția de primar al comunei Șerbăuți. Au fost oameni gospodari, fruntea satului cum se spune, au crescut animale și au făcut agricultură. Bunica se poate bucura astăzi de 2 copii, 8 nepoți, 12 strănepoți și 2 stră-strănepoți, la rândul lor ea și soțul ei fiind oameni de lume, cu mulți fini botezați sau cununați. Parcă o văd pe bunica și acum cu cămașa albă de pânză, cu baticașul alb legat și cu șorț, cum pregătea mâncarea, am numai amintiri frumoase despre ea. Vă putem spune că a ajuns la vârsta asta pentru că bunica a mâncat foarte sănătos, totul gătit în casă, cartof, varză, fasole, ouă, lapte, brânză de casă, iar carnea de pui numai din curtea ei”.

Maria Huțan s-a destăinuit nepoatei în dimineața în care era sărbătorită de întreaga familie, că parcă ”doar am trecut pragul și viața s-a scurs și nu-mi vine să cred că am împlinit 100 de ani”. Și fetelor ei de 81 și 72 de ani li se pare că parcă sunt mai bătrâne decât mama lor. ”E un moment foarte emoționant, mai ales pentru familie, pentru că parcă tot mai rar avem parte de asemenea sărbătoriri”, a spus Cătălin Sănduleac, primarul comunei Șerbăuți, iar poștașul Mihai Buciac, cel care îi aduce pensia de peste cinci ani, ne-a spus impresionat: ”Cunoaște tot, vede, aude, ține minte, face abonamente la ziar, se comportă foarte bine la vârsta ei”. Pe unul dintre torturile primite de ziua ei stătea scris: ”Am trăit un secol cu mândrie”, sentiment transmis astăzi și urmașilor ei, care sunt tare mândri de mama, bunica și străbunica lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flori, amintiri emoționante și întreaga familie în jur, pentru o femeie din Șerbăuți care a împlinit 100 de ani.
 Vizualizări articol: 420 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flori, amintiri emoționante și întreaga familie în jur, pentru o femeie din Șerbăuți care a împlinit 100 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei